14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăGDPRDin cauza încălzirii globale încep să apară bolile tropicale

Din cauza încălzirii globale încep să apară bolile tropicale

Încălzirea globală creşte incidenţa în ţara noastră a unor boli tropicale. Medicii de la Spitalul Clinic de Pediatrie „Sf. Apostol Ioan” din Galaţi s-au confruntat cu un caz medical extrem de rar, descoperind că o adolescentă care acuza dureri în zona ochiului drept suferea de „dirofilaria repens”, o boală tropicală foarte rară. Tânăra a ajuns la spital cu o formaţiune tumorală în zona ochiului.

Mama acesteia le-a spus medicilor că fiica ei se plângea de mai multe zile de dureri în zona ochiului drept şi după ce a observat că ochiul a început să se inflameze a hotărât să îşi aducă fiica la spital. Medicii au hotărât să intervină chirurgical, pentru eliminarea formaţiunii tumorale. „S-a prezentat un adolescent din mediul rural, care la nivelul inflamaţiei perioculare prezenta un parazit.

Copilul prezenta dureri şi o inflamaţie care a apărut în decurs de o săptămână”, a declarat dr. Rodica Mazilescu, oftalmolog în cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie. În momentul în care medicii oftalmologi au incizat umflătura, au descoperit un parazit subţire, ca un fir de aţă, lung de 12-15 cm. Medicii au reuşit să extragă parazitul din ochiul copilului cu ajutorul unei pensete, intervenţia făcându-se cu maximă atenţie, pentru că exista riscul ca viermele să se rupă şi în acest caz se producea o suprainfectare.

Având suspiciunea că ar putea fi un caz de „dirofilaria repens”, medicii au trimis parazitul la Institutul Cantacuzino pentru analiză, iar specialiştii de la Bucureşti au confirmat diagnosticul stabilit de medicii din Galaţi.

„Această boală este una tropicală, care apare rar la noi. Clima, care s-a schimbat foarte mult la noi în ţară, a determinat creşterea cazurilor de dirofilarioze în România”, a precizat dr. Rodica Mazilescu. Copilul este acum sub strictă supraveghre medicală şi sub tratament cu antibiotice. Nimeni nu ştie cum adolescenta a ajuns să contracteze această boală. Medicii bănuiesc că cea mai probabilă cauză a infectării este ca adolescenta să fi fost înţepată de un ţânţar. Se pare că adolescenta va fi transportată Spitalul Colentina din Bucureşti pentru continuarea tratamentului. Cu un caz asemănător cu cel de la Galaţi s-au confruntat şi medicii de la Clinica de Oftalmologie a Spitalului Clinic de Urgenţă din Craiova. O tânără în vârstă de 27 ani, din Craiova, muncitoare la o fabrică de confecţii, s-a prezentat la urgenţă cu mai multe simptome, lăcrimare, înroşirea ochiului drept, apariţia unei formaţiuni nodulare. Examenul la biomicroscop a evidenţiat un nodul de 5-6 milimetri. Efectuând incizia nodulului, medicii au extras din spaţiul subconjunctival un vierme viu, cu lungimea de aproximativ 90 de milimetri şi lăţimea de jumătate de milimetru. Viermele a fost identificat ca fiind o „Dirofilaria repens” imatură.

Incidenţa „dirofilariozei” la om, în creştere

Potrivit specialiştilor, „dirofilarioza” este o boalã specificã animalelor domestice sau sălbatice carnivore, o parazitoză a ţesutului subcutanat, fiind transmisă accidental la om. Transmiterea de la o gazdă la alta se realizează prin înţepături de ţânţari aparţinând speciilor „Anopheles” şi „Culex”, în organismul cărora microfilariile se transformã în larve infectante. Incidenţa dirofilariozei la om a crescut în ultimii ani, acest fapt fiind atribuit mai multor factori, în primul rând din cauza modificării condiţiilor de mediu prin încălzirea globală, ce are ca efect înmulţirea insectelor purtătoare.

Sud-estul Europei – printre zonele vulnerabile

Primul caz de infecţie cu „dirofilaria repens” a fost raportat la Palermo, în 1867, de către medicul Angelo Pace. „Dirofilaria repen” e un parazit care nu este specific zonelor din America, Japonia sau Australia. Focare endemice ale acestui parazit au fost descoperite în sudul şi estul Europei, Asia şi Sri Lanka. Italia este ţara europeanã cu cea mai crescută prevalenţă a „dirofilariozei” la om (66%), urmată de Franţa (22%), Grecia (8%),Turcia (4,3%) şi Spania (4%).

Cele mai citite

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...
Ultima oră
Pe aceeași temă