15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăGDPRIbuprofenul şi diclofenacul cresc riscul de accident vascular cerebral

Ibuprofenul şi diclofenacul cresc riscul de accident vascular cerebral

Analgezicele eliberate pe bază de reţetă, precum diclofenacul şi ibuprofenul, sporesc riscul de fibrilaţie atrială cu până la 84%, ceea ce ar putea declanşa un accident vascular cerebral, au descoperit cercetătorii din Olanda.

Fibrilaţia atrială – principala cauză a accidentului vascular cerebral – este o afecţiune ce provoacă aritmia inimii, care începe să bată mult mai repede ca de obicei, ceea ce duce la formarea cheagurilor de sânge, informează dailymail.co.uk.

Analgezicele pe bază de reţetă, inclusiv medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene (NSAID), cum ar fi diclofenacul şi ibuprofenul, sunt prescrise cel mai adesea împotriva artritei.

Studiul, efectuat în Rotterdam cu începere din anul 1990, a monitorizat sănătatea inimii în cazul a 8.423 de persoane cu vârsta de cel puţin 55 de ani.

Cazurile de fibrilaţie atrială au fost diagnosticate folosindu-se datele furnizate de monitoarele cardiace, în timp ce informaţiile despre medicamentele prescrise au fost preluate din farmacii.

Vârsta medie a participanţilor la studiu a fost de 68 de ani, iar peste jumătate dintre aceştia au fost femei, conform unui raport publicat în revista online BMJ Open.

În timpul monitorizării, cu o durată medie de 13 ani, 857 de participanţi au dezvoltat fibrilaţie atrială. Dintre aceştia, 261 nu folosiseră niciodată medicamente NSAID în momentul punerii diagnosticului, 554 folosiseră acest tip de medicamente în trecut, iar 42 urmau un tratament cu aceste medicamente în perioada efectuării studiului.

Cercetătorii consideră că medicamentele NSAID provoacă probleme cardiace deoarece cresc tensiunea arterială în urma retenţiei de lichide.

Bruno Stricker, de la Centrul medical Erasmus, a afirmat că unele studii anterioare au stabilit o legătură între fibrilaţia atrială şi acest tip de analgezice, adăugând însă că riscul se diminuează în timp.

"Rezultatele noastre indică faptul că riscul apare la scurt timp după începerea tratamentului şi poate dispărea după o perioadă", a spus Bruno Stricker.

 

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă