Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă reducerea la jumătate a cantităţii de zahăr din dieta oamenilor. Astfel, OMS recomandă ca aportul de zahăr din alimentaţie să fie de 5%, faţă de aproximativ 10% cât este în prezent, informează BBC.
Limitele propuse se aplică tuturor produselor alimentare, inclusiv celor în compoziţia cărora se găseşte zahăr natural, precum mierea, siropurile şi sucurile de fructe.
Recomandarea că zahărul ar trebui să reprezinte nu mai mult de 10 % din caloriile din dieta zilnică, a fost adoptată în 2002.
Mai mulţi experţi cred acum că procentul de 10% este prea mare, mai ales că în întreaga lume a crescut numărul de persoane obeze.
Recomandările OMS se bazează pe o analiză a dovezilor ştiinţifice cu privire la impactul consumului de zahăr asupra sănătăţii, inclusiv deteriorarea dintilor şi obezitatea .
Studiile au arătat că zahărul este un element care provoacă în mod direct obezitatea. Astfel că cei care consumă în mod constant dulciuri şi băuturi dulci, au tendinţă de îngrăşare, faţă de cei care nu consumă în mod constant zaharuri. Totodată, s-a constata că cei care în dieta cărora se regăseşte mai puţin de 10% zahăr, numărul cariilor dentare este mai mic.