Otravuri in alimentatia de post

de Ioana Georgescu , 19 februarie 2007
Specialistii recomanda consumul de fructe si legume proaspete
Alimentatia din timpul postului poate afecta serios sanatatea daca nu este riguros "cenzurata". Multe din produsele pe baza de grasimi vegetale ce se vand la orice colt de strada in aceasta perioada, la preturi mici, sunt adevarate otravuri.

"Din pacate, cei mai multi oameni vor sa posteasca, dar sunt numai cu gandul la mancare. De frica foamei, mananca tot ce le iese in cale, sigur fara carne si branza. Astfel ca alimentele de baza din post sunt pentru foarte multi cartofii prajiti si tipuri variate de foetaj, cumparate de oriunde", a declarat dr. Simona Tivadar, specialist in diabet, nutritie si boli metabolice de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Medicul avertizeaza ca nimic nu este mai gresit decat aceste doua tipuri de alimente cu un aport crescut de grasimi vegetale hidrogenate. "In SUA, dar si in Europa civilizata este o adevarata campanie impotriva fast food-urilor care utilizeaza uleiul de palmier si de cocos, intrucat grasimile vegetale hidrogenate, care au invadat piata romaneasca, favorizeaza imbatranirea prematura a vaselor de sange si formarea unor «dopuri» de grasime", a mai spus Simona Tivadar.

Recomandari

Specialistul recomanda celor care vor sa faca un bine organismului lor in acest post sa manance multe fructe si legume proaspete sau fierte, taitei cu varza, orez, ciorbe si supe de legume, dar si placinte cu aluat de paine, adica mai putin foetaj. De asemenea, nu este recomandat consumul bauturilor dulci, deoarece acestea sporesc secretia de insulina si senzatia de foame. Chiar daca proteinele vegetale nu pot substitui rolul celor animale, lipsa acestora din urma din organism, timp de 40 de zile, nu este catastrofala, mai ales daca alimentele consumate sunt bine preparate. "Cele mai mari cantitati de proteine vegetale sunt continute de fasole, ciuperci, alune, porumb, mazare si soia. Este recomandat si consumul de cartofi fierti sau copti, mancare si ciorba, conopida, broccoli sau ghiveci de legume cu morcov si telina, retete cat mai sanatoase din legume si fructe.
"Nu tinem post ca sa ne indestulam", a mai spus medicul Tivadar. Specialistul considera ca ar fi indicat ca programul alimentar sanatos sa fie permanent, nu numai in anumite perioade din an, intrucat organismul uman nu este un motor pe care il cureti si merge din nou bine, el trebuind mentinut continuu in forma.

Alimentele nesanatoase pot genera boli grave

Medicii nutritionisti avertizeaza asupra consumului de alimente nesanatoase din timpul postului. Multe sunt "adevarate otravuri pentru organism intrucat pot genera boli grave", este de parere dr. Simona Tivadar de la Spitalul Universitar Bucuresti. O alta fateta a unei alimentatii praticate incorect in timpul postului este excesul ponderal. De altfel, consumul necontrolat al produselor de foetaj, fainoase etc. duce la excese de greutate. Daca acestea se asociaza cu alcoolul, deznodamantul este tragic. Medicii nutritionisti spun ca alcoolul stimuleaza apetitul si impiedica mobilizarea grasimilor din depozite. De asemenea, este bine sa evitam "rontaitul" unor alimente (placinte, biscuiti, alune, popcorn etc.) in timp ce privim emisiuni TV sau citim ziarul. Unul din secretele mentinerii greutatii optime ramane aportul de lichide, care trebuie sa fie de cel putin 2 litri pe zi. Se recomanda practicarea zilnica a mersului pe jos, in ritm alert, cel putin o jumatate de ora.

Comentarii

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.