23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăGDPRSimţul mirosului diferă de la o persoană la alta cu până la...

Simţul mirosului diferă de la o persoană la alta cu până la 30%

Cei 400 de receptori existenţi existenţi la nivelul nasului fac ca fiecare persoană să interpreteze diferit mirosurile se arată într-un studiu publicat în revista Nature Neuroscience.

Cercetătorii americani au descoperit recent că, datorită celor 400 de receptori olfactivi de la nivelul nasului, simţul mirosului diferă chiar şi în proporţie de 30% de la o persoană la alta, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Astfel, modificările aduse până şi unui singur receptor olfactiv pot influenţa modul în care o persoană percepe mirosul unui parfum, al unui pahar cu vin sau al unei bucăţi de brânză, de exemplu – iar aceste mirosuri pot fi percepute extrem de diferit de la o persoană la alta.

“Pentru diferite produse, există o mare diferenţă între ceea ce miros alţii şi ceea ce miros eu. Gradul de variabilitate a fost cu adevărat surprinzător – 30% dintre receptori diferă între două persoane alese la întâmplare. Este o proporţie destul de ridicată”, a declarat Joel Mainland, expert în biologie moleculară la Monell Chemical Senses Centre, din Philadelphia.

Schimbarea unui anumit receptor înseamnă că unii oameni percep un anumit tip de steroid ca miros de santal, în timp ce pentru alţii, acesta ar putea avea miros de urină.

“Este un lucru foarte diferit. Ceea ce pentru o persoană este un miros delicat şi plăcut, prin schimbarea unui singur receptor, pentru altă persoană este un miros foarte puternic de urină”, a afirmat Joel Mainland.

Cercetătorii au clonat 511 receptori olfactivi şi i-au introdus în celule-gazdă din laborator, apoi au evaluat modul în care fiecare receptor a reacţionat la 73 de mirosuri diferite.

Testele au identificat 28 de moduri diferite în care fiecare gamă de receptori reacţionează la mirosuri.

Echipa a folosit modele matematice pentru extrapolarea descoperirilor, ajungând la concluzia că 140 de receptori din 400 – adică în jur de 30% -, în cazul a doi indivizi luaţi la întâmplare, sunt diferiţi.

“Obiectivul pe termen lung este să înţelegem modul în care receptorii codifică moleculele olfactive, astfel încât, de fapt, să putem crea orice miros dorim prin manipularea directă a receptorilor”, a spus Joel Mainland, adăugând că rezultatele i-ar putea ajuta pe oamenii de ştiinţă să creeze diferite mirosuri.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă