15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăGDPRStudiu. Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer în România

Studiu. Care sunt cele mai frecvente tipuri de cancer în România

În România, un medic specialist oncolog consultă, în medie, pe lună peste 40 de paciente cu cancer de sân, mai mult de 20 pacienți cu cancer de plămâni, 20 pacienți cu cancer de prostată, șapte pacienți cu cancer renal, șapte cu cancer gastric și șapte cu cancer al vezicii urinare. Astfel, cancerul de sân, cancerul de plămâni, cancerul de prostată și cancerul colo-rectal sunt cel mai frecvent întâlnite patologii oncologice în cabinetele medicilor, iar cel mai rar întâlnite sunt cancerul de vezică biliară, cancerul tiroidian și testicular, arată cel mai recent studiu GfK Onco Monitor. 

Dintre pacienții consultați lunar de un medic specialist, în cazul patologiei oncologice renale sau de plămân, o treime sunt pacienți nou diagnosticați, majoritatea în stadii foarte avansate (peste 70% dintre pacienții nou diagnosticați cu cancer de plămâni și peste 60% dintre pacienții nou diagnosticați cu cancer renal sunt în stadiul 4), pe când în cazul patologiei oncologice a sânului, aproximativ o cincime sunt paciente nou diagnosticate, majoritatea în stadiul 2 și 3. 

În afara medicului specialist oncolog, în tratarea pacientului cu afecțiuni oncologice intervin și alte diferiți medici specialiști. Astfel, în cazul pacientului cu cancer renal un rol important îl joacă medicul specialist urolog, iar în cel al pacientului cu cancer de plămâni, medicul specialist pneumolog – majoritatea pacienților cu cancer renal, respectiv cancer de plămâni fiind diagnosticați de către medici aparținând acestor specializări medicale. Pe traseul pacientei cu cancer de sân, diagnosticul poate fi dat de o varietate mai mare de specializări medicale decât în celelalte patologii menționate.

Agresivitatea terapiilor de atac în tratarea cancerului fac necesară administrarea unor terapii asociate tratamentului de fond care să contracareze efectele adverse, terapii din categoria medicamentelor antiemetice sau hepatoprotectoarelor. Studiul GfK relevă diferențe de la o patologie la alta în ceea ce privește proporția pacienților care primesc astfel de terapii asociate, strâns corelate cu gradul de agresivitate al terapiei de fond. Astfel, doar puțin peste o treime dintre pacienți cu cancer renal primesc și un tratament asociat, în cazul pacientelor cu cancer de sân, 50% primesc o astfel de terapie, pe cand în cazul pacienților cu cancer de plămâni, peste 80% primesc o terapie asociată din categoriile menționate.

Studiul GfK Onco Monitor a fost derulat în octombrie 2013, pe un eşantion de 70 de medici oncologi care au completat un chestionar de 25 de minute și 289 fișe pentru pacienți cu cancer de plămâni, 311 fișe pentru paciente cu cancer de sân și 224 fișe pentru pacienți cu cancer renal. Următorul val este planificat în ultimul trimestru al anului 2014. Studiul este realizat anual care îşi propune să afle de la medicii specialişti oncologi care sunt patologiile oncologice cel mai frecvent întâlnite în cabinet, care este profilul pacienţilor cu un anumit diagnostic şi tratamentul aplicat acestora, precum și care sunt canalele prin care acești medici se informează referitor la tratamentele noi. 

Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă