23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăGDPRTalentul poate sfida boala mintală. Povestea impresionantă a pictoriţei Simona Istrate

Talentul poate sfida boala mintală. Povestea impresionantă a pictoriţei Simona Istrate

Puţine dintre persoanele cu probleme de sănătate mintală îşi găsesc resursele pentru a lupta cu boala şi cu prejudecăţile venite din partea societăţii. Pictoriţa Simona Istrate îşi găseşte forţa în arta sa.

Artista Simona Istrate a ales să lupte cu îngrădirile pe care i le impune propria boală mintală, dar mai ales cu îngrădirile pe care i le impune societatea. Arma ei: pictura.

Deşi privată de unul dintre simţuri, auzul, Simona Istrate s-a folosit la capacitate maximă de văz pentru a transpune în culori propriile senzaţii şi stări.

Lucrările ei se apropie, prin prisma culorilor, de cele ale pictorilor impresionişti. Acest lucru se datorează în mare măsură şi faptului că artiştii ei preferaţi aparţin acestui curent. Nu doar culorile o apropie de impresionism, ci şi faptul că în lucrările ei imaginea se topeşte în atmosferă şi chiar şi umbrele ajung să capete culoare.

Pictura este nu doar modalitatea prin care pictoriţa îşi transpune trăirile şi stările, ci şi felul ei de a oferi ceva lumii, lume care uneori o judecă, alteori o marginalizează, rareori o înţelege.

Stigmatizarea e mai rea ca boala

Persoanele cu probleme de sănătate mintală se confruntă cu fenomentul de stigmatizare din partea societăţii, iar această stigmatizare are efecte nefaste asupra vieţii lor.

„Stigmatizarea începe cu etichetarea cuiva. Astfel apar divizările: grupul “nostru” al celor superiori şi grupul “lor” al celor fără valoare. Stigmatizarea permite menţinerea prejudecăţilor, duce la pierderea suportului social, determină finanţarea scăzută a serviciilor psihiatrice. Pacientului îi provoacă umilinţă, jenă, suferinţă, descurajare, amplificarea tulburărilor psihice, în unele cazuri-suicid. Din această cauză, ei vor apela cu întârziere la serviciile şi profesioniştii din sănătatea mintală. Vor prefera să izoleze social, se vor integra cu dificultate în comunitate şi vor întâmpina dificultăţi în găsirea unui nou loc de muncă”, precizează prof. dr. Cătălina Tudose, psihiatru şi preşedinta Societăţii Române Alzheimer.

„Nu trebuie studii de specialitate ca să iţi dai seama că există o stigmatizare explicită în România. Dacă pentru diabet, cancer se vorbeste şi chiar se face prevenţie, pentru prevenţia bolilor psihice se aloca foarte puţine fonduri”, adaugă prof. dr. Cătălina Tudose.

Talentul poate sfida boala şi stigma

Simona Istrate luptă prin artă cu stigmatizarea. Ea a decis să cedează 38 dintre lucrările ei pentru a ajuta la realizarea unei campanii anti-stigmatizare şi la promovarea proiectului Casă cu Casă se Face Sat. Proiectul iniţiat de Ştefan Bandol, preşedintele Asociaţiei Aripi, îşi propune înfiinţarea unui complex destinat recuperării persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

„M-am implicat în proiect pentru că acest complex înseamnă o şansă pentru noi, persoanele cu probleme de sănătate mintală. Problema noastră cea mai mare rămâne stigmatizarea. Aceasta este mai rea decât boala în sine, îşi pune amprenta mai puternic”, menţionează Simona Istrate.

Tablourile pictoriţei sunt disponibile pe site-ul www.forumulsanatatiimintale.ro/expozitie-tablouri/, iar banii strânşi în urma vânzării celor 38 de lucrări vor fi investiţi în realizarea unui film de promovare a Complexului European de la Sighişoara.

Un proiect unic în România

Ideea proiectului Casă cu Casă se Face Sat s-a născut în momentul în care Asociaţia Aripi a primit o donaţie care constă într-un teren de 3,75 de hectare în apropiere de oraşul Sighişoara. Pe acest teren va fi construit un complex european cu 38 de case, destinat recuperării persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

„Proiectul are cinci dimensiuni, prima dintre acestea fiind cea culturală. Vor fi construite case din fiecare stat membru al Uniunii Europene, adică în total 12 clădiri româneşti şi 26 din spaţiul european. Dimensiunea socială înseamnă locuri de muncă protejate pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală. Acest complex va funcţiona, va fi condus şi coordonat de către persoane cu astfel de probleme, aceasta fiind o dovadă a unicităţii proiectului. Nu trebuie uitată nici dimensiunea economică, menită să asigure autofinanţarea complexului. Accentul va fi pus pe turism: turism de business, agroturism, turism de nişă. Însă pentru beneficiari cele mai importante dimensiuni rămân cea terapeutică şi cea de recreere. Vor fi organizate ateliere de artizanat, ergoterapie, psihoterapie, meloterapie, terapie prin pictură”, spune Ştefan Bandol, iniţiatorul proiectului.

Statistici alarmante

O persoană din trei suferă în prezent de o boală mintală, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă