16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRegiunea Macedoniei de Est şi a Traciei: locuri, oameni, oraşe, arheologie şi...

Regiunea Macedoniei de Est şi a Traciei: locuri, oameni, oraşe, arheologie şi vin

Nu numai plaje şi insule frumoase  dar şi munţi verzi, ape purpurii, canioane, râuri, cascade,defilee,  lacuri, vulcani, delte, Grecia este plină de locuri excepţionale, ceea ce o face o destinaţie turistică plină de atracţii şi bună pentru toate anotimpurile. “Soare, lumină şi cultură” este deviza sub care se prezintă mai ales că se bucură şi de multe alte “daruri”: istorie antică, arhitectură tradiţională, vegetaţie abundentă, bucătărie excepţională. Se poate face astfel turism arheologic, maritim, montan, religios, cultural, focloric, balnear şi chiar gastronomic.

Cu ocazia unei  vizite în  Regiunea Macedoniei de Est şi a Traciei se pot regăsi toate toate aspectele menţionate, în plus pentru turiştii români noul drum deschis în toamna anului trecut face ca multe staţiuni să poată fi accesate cu maşina pe un drum care durează numai 4-5 ore de la Bucureşti. Astfel se poate face turism arheologic, religios, montan, folcloric şi gastronomic în judeţele Drama, Kavala, Xanthi, Rodopi şi Evros, tirism balnear în Kavala, Drama, Xanthi şi Evros, turism maritim în Kavala, Rodopi şi Evros, habitate extrem de interesante găsindu-se în Xanthi  şi Evros.

Oamenii şi locurile

Importante sunt şi oraşele, casele, cultura pe care o întâlneşti la tot pasul  şi în special oamenii. Aceştia îşi păstrează cu multă demnitate tradiţiile, cultura şi locurile, abordând optimism deşi de-a lungul timpului au suferit  numeroase vicisitudini. MulţI au fost mutaţi şi strămutaţi, alţi sunt turci aduşi aici din vremea în care Grecia era ocupată iar regiunea era în imediata apropiere a Turciei. Totuşi aici oamenii sunt fără excepţie foarte prietenoşi şi primitori, se înţeleg şi se respectă între ei iar, ce este mai important, sunt extrem de responsabili. Responsabili faţă de locuri – terenuri, şi păduri (nu se observă nici un fel de tăieri), faună, floră, tradiţii: religie, obiceiuri, port, muzică. Ecologia este la loc de cinste.

Oraşele

În fiecare oraş există un muzeu arheologic. Tinerii sunt dinamici şi împânzesc  serile străzile, magazinele şi locurile de distracţii. Cultura se regăseşte la tot pasul. Ca exemple elocvente sunt Xanthi şi Drama. În Drama tinerii au realizat numeroase grafitti de bun gust şi au decorat copacii într-un mod foarte original.

Casele şi arhitectura

În Regiunea Macedoniei de Est şi a Traciei s-a construit foarte mult, ca de altfel în toată Grecia. Casele vechi sunt mai rare, dar în marea lor majoritate sunt renovate, astfel încât pe oriunde drumul te duce ai acea senzaţie de nou şi proaspăt. În unele sate se mai păstrează zone extrem de pitoreşti, acesta fiind dat în primul rând de casele văruite. Deşi s-a construit mult, casele păstrează o unitate arhitecturală, acest fapt neaducând nicidecum o uniformitate.

În oraşe ca Xanthi sau Komotini se întâlnesc şi case construite în alt stil, mai aristocratic şi păstrând note specifice  arhitecturii antice. Sunt îndeobşte casele celor care se ocupau în trecut cu tutunul, pe aici trecând cel mai important drum al tutunului care lega Asia de Europa.

Tradiţii şi ecologie

Tradiţiile şi familia sunt valorile cele mai respectate în această regiune, ca de altfel în întreaga Grecie. Fiind o zonă muntoasă, cu păduri, lemnul este cu precădere folosit în construcţia caselor. Familiale sau pensiuni turistice, acestea sunt în marea majoritate cu etaj, beneficiind şi de spaţii exterioare echilibrate cu grădini cu bogată vegetaţie mediteraneană   care abundă în leandri înfloriţi. Piatra, de asemenea din abundenţă, este şi ea pe larg folosită, uneori pentru construcţia întregii case, alteori doar pentru parter, etajul fiind din lemn. Nu trebuie uitat că în această regiune se găseşte şi cea mai importantă exploatare de marmură, aceasta regăsindu-se în numeroase edificii importante şi clădiri administrative.

Există şi cultul pentru terase, de obicei circulare, precum şi balcoane. Acoperişurile sunt din olane ceramice şi prezintă o pantă lină.

Ecologie. După cum am văzut, pentru construcţia şi amenajarea caselor sunt folosite  practic numai materiale naturale: lemn, piatră, argilă, var. Foarte multe case sunt dotate cu panouri solare sau voltaice şi nu sunt puţine cazurile în care proprietarii având livezi de măslini şi mici podgorii îşi produc singuri uleiul, vinul şi mierea, toate de calitate excepţională.

Vinul

Fiind o regiune muntoasă, aici se regăsesc cele mai multe podgorii. Nu trebuie uitat faptul că este patria lui Dionysos iar vinul de aici este vestit în întreaga lume. Podgoriile nu sunt foarte mari, însă vinul se produce cu deosebită atenţie, am putea spune cu religiozitate.

Ski în Grecia

Desigur românii merg în Grecia vara la mare. Iată un exemplu care demosntrează că acest lucru este o prejudecată, putându-se face foarte bine în Grecia şi schi, de exemplu, mai ales că  sezonul pentru acest sport bate la uşă.

Staţiunea de schi de pe muntele Falakro (la 44 km de Drama) a fost înfiinţată de Clubul Alpin din Drama. La începutul anului 2000 a fost extinsă şi renovată radical, iar drumul de accesare îmbunătăţit. Dispune de un refugiu cu facilităţi moderne, pensiune, 9 telescaune, şcoală de schi şi pistă de rezistenţă de 5000 metri. Iubitorii acestui sport pot face schi de pantă, schi de rezistenţă, snowboard sau rute cu snowmobile.

Fotografii: Antonio Cioarek

 

 

 

 

Cele mai citite

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă