21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial8 ponturi pentru o călătorie plăcută cu avionul

8 ponturi pentru o călătorie plăcută cu avionul

Nu poţi dormi. Îţi amorţesc picioarele. Nu ai loc să te întinzi puţin, iar genunchii te dor. Mâncarea este fadă. Aerul aproape irespirabil, este ba prea cald, ba prea frig. Acestea sunt cele mai frecvente plângeri ale pasagerilor curselor aeriene, in special în cazul călătoriilor mai lungi. Şi experţi confirmă: într-adevăr, la clasa economic, există un grad moderat de disconfort, într-un scaun incomod.

În plus, pe lângă neplăcerile cauzate de zborul în sine, există multe alte situaţii stresante: o eventuală întârziere a cursei, momentele verificărilor agenţilor de pază de la aeroport, diferenţele de fus orar, bagajelel greoaie sau diverse restricţii impuse din raţiuni de securitate.

De asemenea, spre deosebire de o călătorie cu un mijloc de transport terestru, zborul cu o aeronava înseamnă, pe lângă teama controlată sau evidentă de “a merge cu avionul”, suportarea diferenţei de presiune a aerului, la o altitudine ce variază între 1.828 şi 2.438 de metri. Ceea ce înseamnă mai puţin oxigen şi expansiunea gazelor în cavitatea abdominală şi în alte zone din corp. 

Însă, există mai multe modalităţi prin care puteţiminimaliza neplăcerea resimţită într-o astfel de situaţie. Specialiştii citaţi de BBC recomandă 8 ponturi a căror eficienţă a fost dovedită ştiinţific pentru un zbor mai puţin frustrant:

1. Controlul stresului de dinaintea zborului

“Multe persoane uită pur şi simplu să-şi verifice documentele de călătorie, înainte de a ajunge la aeroport şi îşi induc un stres suplimentar inutil, care se suprapune cu cel de la biroul de check in” – atrage atenţia Rob Bor, psiholog clinician la Fundaţia Trust din Londra. El recomandă călătorilor să aibă în vedere întotdeauna o marjă de timp suplimentară pentru a nu rata zborul din cauza traficului aglomerat sau a condiţiilor meteo nefavorabile. În plus, este bine să se scaneze documentele de călătorie şi să fie copiate pe email, pentru un plus de siguranţă.

2. Alegerea scaunului potrivit în avion

În prezent există o serie de portaluri care oferă recomandări şi instrucţiuni în privinţa unei opţiuni cât mai corecte în ce priveşte poziţia cea mai bună în aeronava. Experţii spun că scaunele situate în zona aripilor avionului sunt cele mai ferite de turbulenţe, pentru că se află lângă centrul de gravitaţie al acestuia.

3. Nu luaţi prea multe bagaje

Este important să nu va suprasolicitaţi cu bagaje multe. Iar în cazul unei călătorii pe o perioadă mai mulgp de timp, încercaţi să puneţi majoritatea lucrurilor în bagajul de cală, iar cel de mână să fie cât mai lejer. Acest lucru ajută mai ales în cazul în care veţi face escale prelungite şi este mult mai confortabil să aşteptaţi cursa de legătură fără să plimbaţi prea multe bagaje prin aeroport.

4. Păcăliţi diferenţa de fus orar

Un pot eficient pentru a minimaliza efectele neplăcute ale diferenţei de fus orar este să vă privaţi de somn cu cel puţin 16 ore înainte de zborul programat, după cum recomandă cercetătorii de la Harvard. În acest mod, puteţi păcăli creierul să se adapteze mult mai rapid la noua oră locală. De menţionat că acest "ceas" este diferit de cel biologic, reglat de ritmul circadian, influenţat de prducţia de melatonină, hormonul somnului, care ne dictează când să ne trezim, când să adormim sau când să mâncăm.   

5. Mâncaţi cu moderaţie

Medicii spun că, înainte de o călătorie cu un mijloc de transport şi mai ales cu avionul, este important să nu se consume alimente grase şi bogate în grăsimi. Sunt de evitat cu precădere mâncărurile de tip fast-food şi cele foarte condimentate, care pot produce balonare şi dispesii sau diverse tulburări gastrice, cum ar fi ceapa, broccoli, varza sau fasolea. De asemenea, ar trebui evitate băuturile alcoolice şi sucurile carbogazoase. Pe parcursul zborului, companiile aeriene încearcă să ofere pasagerilor alimente uşoare, adaptate la fusul orar al ţării de destinaţie. De pildă, mâncărurile cu prepoderenţă în carbohidraţi, cum ar fi pastele sau din cereale integrale, care stimulează secreţia de insulină, pot ajuta organismul să treacă mai uşor peste neplăcerile trecerii la un nou fus orar.

6. Aveţi grijă de sănătate

Umiditatea scăzută poate irita cavitatea nazală, gâtul, pielea, dar şi ochii, mai ales în cazul în care purtaţi lentile de contact. Persoanele cu probleme respiratorii şi fumătorii înrăiţi au un risc crescut să sufere din această cauză – atrag atenţia medicii, care le recomandă astmaticilor să nu uite să-şi pună în bagajul de mână inhalatorul. De asemenea, este indică consumarea unei cantităţi sporite de apă pentru a asigura o hidratare corespunzătoare a organismului. Puteţi chiar să vă faceţi o mini-trusă de zbor, din care să nu lipsească şerveţele umede, vitamina C, dropsuri şi un spray nazal.

7. Reduceţi zgomotul, izolaţi-vă fonic

Reducerea intensităţii zgomotului "alb" de la motoarele avionului va face călătoria mai plăcută. Un studiu relevă că, de pildă, o persoană este expusă la un zgomot de 65 de decibeli în cazul unei călătorii cu taxiul şi de 85 de decibeli în momentele de decolare/aterizare a unei aeronave, în condiţiile în care ghidurile medicale recomandă un nivel al zgomotului din mediul înconjurător între 40 şi 60 de decibeli. Aşadar, experţii citaţi de BBC recomandă să ascultaţi muzică în căşti pentru a reduce intensitatea zgomotului, care afectează memoria şi induce o stare de oboseală.

8. Faceţi un pic de mişcare

Un risc de sănătate foarte important în special pentru călătoriile lungi cu avionul îl reprezintă trombozele venoase profunde (tromboflebită), formarea de cheaguri de sânge în vasele mari de la picioare cel mai adesea, din cauza poziţiei şezut pe scaun vreme îndelungată. Nu este o condiţie medicală foarte periculoasă, însă trebuie ţinută sub control pentru a evita complicaţii grave, pentru că aceşti trombii pot avansa din gambe către plămâni, provocând o embolie pulmonară, moment în care apar durerile toracice şi dificultăţile în respiraţie sau alte simptome severe. Dacă vă consideraţi o persoană cu risc crescut de a suferi de tromboze venoase, programaţi-vă o vizită la medic înainte de călătoria cu avionul şi nu uitaţi să purtaţi ciorapi medicinali. În plus, atunci când puteţi, faceţi un pic de mişcare, chiar şi mergând până la toaletă, pentru a pune sângele ân mişcare. 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă