9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialAlba: Tăbliță cu blesteme din epoca romană, expusă la Muzeul Național al...

Alba: Tăbliță cu blesteme din epoca romană, expusă la Muzeul Național al Unirii

O tăbliță de blestem (tabellae defixiones) din plumb, descoperită într-o necropolă romană din Alba Iulia, în anticul Apulum, este expusă, în luna septembrie, la Muzeul Național al Unirii, relatează Agerpres.

Foarte cunoscute în lumea romană, dar extrem de rar descoperite în Provincia Dacia, tăblițele de blestem sunt piese arheologice care ilustrează o parte a credințelor magico-religioase din acea epocă.

Aceasta este a doua tăbliță descoperită în țara noastră, după cea de la Orșova, care era scrisă pe o foaie de aur.

Tăblița a fost găsită în 2007, într-un mormânt de epocă romană din necropola de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia.

Piesa, de 11 centimetri lungime și 6 centimetri lățime, este inscripționată, în latina cursivă, pe ambele fețe, pe 22 de rânduri, pe o foaie de plumb. Inițial, din cauza stării precare în care se afla tăblița, ea fiind găsită rulată, cele scrise pe piesă nu au putut fi citite. În urma procesului de restaurare, după ce piesa a fost curățată și stabilizată chimic, arheologii au realizat că au descoperit o piesă deosebită și extrem de rară.

Pe tăbliță sunt inscripționate numele mai multor persoane, la genitiv, toate femei, printre care Iulia, Flavia, Aurelia, asupra cărora era aruncat blestemul. Atunci când voiau să blesteme pe cineva, romanii scriau "cuvinte grele" pe niște tăblițe pe care le strecurau într-un mormânt, convinși că mortul va duce mesajul pe lumea cealaltă.

Tabellae defixiones era, în general, de plumb, material pe care romanii îl considerau un metal cu proprietăți malefice. Pe tăblițe erau inscripționate mesaje adresate unor divinități sau spirite infernale, pentru ca acestea să exercite o influență negativă asupra existenței, a bunurilor sau rudelor persoanei vizate în imprecație. Tăblițele erau depuse în locuințe, temple și, mai ales, în morminte.

Piesa de patrimoniu poate fi admirată până la sfârșitul lunii septembrie la Muzeul Național al Unirii.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă