10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialAndrei Gavrilov, în recital la Ateneu

Andrei Gavrilov, în recital la Ateneu

În Festivalul „Serile Lipatti“, ediția a III-a, secțiunea internațională are drept invitat un muzician de marcă, pianistul rus Andrei Gavrilov. Invitația are drept cadru, ca și în ediția precedentă, parteneriatul dintre festival și Filarmonica George Enescu, oferind publicului meloman un recital extraordinar al acestui mare pianist la Ateneul Român în ziua de 28 octombrie, la ora 19.00.

Andrei Gavrilov trece astăzi drept unul dintre cei mai mari pianiști ai lumii, un maestru care este chemat pe toate meridianele să susțină cursuri de măiestrie, la care participă cursanți activi și pasivi, dornici să-l vadă și să-l asculte și în această postură. Și Festivalul Serile Lipatti organizează un masterclass, condus de maestrul Gavrilov, în Sala mică a Ateneului Român, în perioada 22-25 octombrie. Tineri participanți activi și pasivi din toată țara beneficiază de burse oferite de organizatori, burse care constau în scutirea taxei de participare.

Pianist briliant și surprinzător, cu resurse parcă nicicând complet explorate, Andrei Gavrilov a izbucnit la începutul carierei lui în mod spectaculos: la doar 18 ani, a câștigat cel mai dificil concurs de pian, Concursul Ceaikovski, fiind la acea vreme cel mai tânăr laureat. Critica de specialitate l-a asemuit imediat cu un uriaș al pianului, Vladimir Horowitz, pentru că se înfățișa publicului drept un exploziv, un artist cu un temperament nemaiîntâlnit la contemporanii săi.

Laurii competiției Ceaikovski l-au plasat pe Gavrilov direct sub reflectoarele internaționale: debutează cu aplomb la Festivalul de la Salzburg, înlocuindu-l pe marele Richter, ca apoi să i se deschidă o carieră internațională fulminantă, fiind secondat de cele mai renumite orchestre din lume. Succesul la public a fost uluitor, tânărul pianist rus colindând săli după săli alături de orchestre de prim rang din New York, Los Angeles, Detroit, Cleveland, Chicago, Philadelphia, Montreal, Toronto, Londra, Viena, Paris, Berlin, München, Amsterdam, Tokyo, Moscova, St-Petersburg etc. Maeștri celebri ca Abbado, Haitink, Muti, Ozawa, Svetlanov, Tennstedt, Rattle și Mariner se numără printre mulți alți dirijori sub a căror baghetă a concertat Gavrilov pe cele mai râvnite scene.

Încă din anii studenției, la scurt timp după câștigarea Concursului Ceaikovski și deja într-o ascensiune spectaculoasă, Gavrilov este invitat în 1977 să susțină un recital la Ateneul Român, cu un program integral Chopin – 4 Balade și 24 de Studii, recital ce a fost transmis în direct de Televiziunea Română.

Cariera acestui pianist nu s-a desfășurat numai în planul aparițiilor sale scenice, în recitaluri, concerte, turnee, festivaluri, ci și a înregistrărilor de mare impact. Cele de la EMI i-au adus lui Gavrilov nenumărate premii internaționale: Gramophone 1979, Deutscher Schallplattenpreis 1981, Grand Prix International du Disque de L’Academie Charles Crois 1985 și 1986, și International Record Critics Award (IRCA) 1985, Premio Internazionale Accademia Musicale Chigiana 1989 (la această premiere a fost proclamat de către juriul criticilor muzicali drept cel mai mare pianist al lumii). În 1990 Andrei Gavrilov semnează un contract de exclusivitate cu Deutsche Gramophone, privind înregistrări cu lucrări de Chopin, Prokofiev, Schubert, Bach și Grieg.

Aproape de finalul unui an extrem de aglomerat, după concerte și turnee desfășurate în Europa, Asia și America de Sud, marele pianist Gavrilov va petrece o săptămână întreagă în România, cu masterclass-ul de câteva zile de la Ateneul Român, cu un recital la Teatrul Al. Davila din Pitești (26 octombrie, orele 19.00), organizat cu multă generozitate de Consiliul Județean Argeș în parteneriat cu Serile Lipatti și încheindu-și această vizită prin recitalul extraordinar din 28 octombrie (orele 19.00) de la Ateneul Român, cu nocturne de Chopin și lucrări de Prokofiev.

La finalul recitalului de la Ateneul Român publicul va fi invitat în foaier la un pahar de vin roșu oferit de Domeniile Sâmburești.

Cele mai citite

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...
Ultima oră
Pe aceeași temă