18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialTradiții populare de 29 februarie: Ce au voie să facă femeile, în...

Tradiții populare de 29 februarie: Ce au voie să facă femeile, în popor, în anii bisecți

Luna februarie este cu 24 de ore mai lungă, la fiecare patru ani. Anul bisect a apărut din necesitatea de a asigura acuratețea anului astronomic, prin sincronizarea calendarului la mișcările de rotație ale Pământului, căruia îi iau 356, 2421 zile să se rotească în jurul Soarelui.

Sărbătorirea celei de-a 29-a zi din februarie are o tradiție care pornește din perioada împăratului Iulius Caesar. În prezent, în anul bisect se organizează o serie de evenimente precum: Campionatul European de Fotbal UEFA, Jocurile Olimpice de vară și Alegerile prezidențiale din SUA.

Anul bisect ocupă un loc aparte și în credința populară, astfel că, în jurul lumii, au apărut o serie de obiceiuri și credințe asociate cu acest eveniment.

1. O tradiție spune că în anul bisect, femeile își pot cere iubiții în căsătorie. Potrivit unei legende irlandeze, Sfânta Brigitta s-a certat cu Sfântul Patrick, pentru a-l convinge ca, o dată la patru ani, femeile le poată cere iubiților lor să le ia de soții, potrivit Latin Times.

2. Potrivit unei alte tradiții, bărbatul trebuie să îi cumpere iubitei sale 12 perechi de mănuși, pentru ca ea să își poată ascunde degetul pe care nu se află, încă, verigheta. În Finlanda, bărbații care refuză cererea iubitelor trebuie să le cumpere material din care ele să își facă o fustă. 

3. Potrivit unei legi date de Regina Margareta a Scoției bărbații care refuzau cererile în căsătorile ale iubitelor lor erau amendați. Ziua de 29 februarie este cunoscută și sub numele de „ziua burlacilor”.

4. O altă tradiție spune că bebelușii născuți în 29 februarie sunt invitați să se alăture Societății Onorifice dedicată copiilor născuți în an bisect.

5. Scoțienii consideră că o persoană născută în an bisect va fi ghinionistă, potrivit Time and Date.

6. Tot în 29 februarie se sărbătorește și ziua Sfântului Oswald.

7. În Grecia, nunțile nu sunt recomandate în 29 februarie, întrucât se consideră că îndrăgostiții vor avea ghinion.

8. În Franța, începând cu 1980, în anul bisect se publică un ziar satiric numit „ La Bougie du Sapeur”.

9.Orașul Anthony din Texas s-a autoproclamat, în 1988, capitala mondială a anului bisect. Mai mult, locuitorii au înființat un club internațional pentru persoanele născute în 29 februarie.

10. Ziua este cunoscută, în Statele Unite, drept „Ziua lui Sadie Hawkins”, ce sugerează o inversare a rolurilor pe care un bărbat și o femeie le au, astfel că femeilor le este permis să le propună iubiților să le devină parteneri de viață.

Cele mai citite

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă