10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialAo Nang - Krabi, cum arată Thailanda pentru începători

Ao Nang – Krabi, cum arată Thailanda pentru începători

Dacă, în general, ghidurile de turism nu acordă mai mult de 7-8 rânduri localităţii Ao Nang de la Marea Andaman- preferând, în schimb, să scrie pagini întregi despre vecina acesteia, insula scandaloasă şi comercială Phuket- asta nu înseamnă că micuţa staţiune din regiunea Krabi trebuie ocolită. Dimpotrivă, Ao Nang este în calea multor turişti occidentali care descoperă aici- cu surprindere, poate- ceva din ordinea şi regulile de acasă: nişte thailandezi suspect de ordonaţi si bine organizaţi dar, din fericire, tot thailandezi.

Thailandezii sunt, probabil, la ani lumină înaintea celor mai mulţi dintre concurenţii lor din restul Asiei de Sud-Est, în ceea ce priveşte serviciile turistice, dar asta nu înseamnă ca nu te poţi trezi, la un moment dat, într-un haos perfect organizat, în care toată lumea face ce vrea, de cele mai multe ori pe nervii şi banii naivului turist occidental. Or, autorităţile din Ao Nang exact asta au încercat să evite: de ce să plătească turistul, spre exemplu, o excursie cu barca de 4-5 ori mai mult decât face, când putem să-i îmbrăcăm în uniforme pe toţi barcagii din sat şi să-i organizam în trei companii oficiale, la vedere, care prestează servicii pe bază de bilet, cu preţ fix? De ce să-i lăsam pe şoferii de tuk-tuk şi de taxi să ceară 200 de baht (aproximativ 20 de lei) pentru o călătorie de 50 de baht? Nu mai bine afişăm preţurile în staţiile de taxi, ca să nu fie loc de nici o ţeapă? Ştiu, mulţi veţi spune că târguiala cu vânzătorii şi prestatorii de servicii face parte din farmecul Thailandei. Nu toată lumea gustă însă distracţia asta iar, cel puţin pentru cei care pun piciorul pentru prima dată în aceste locuri, preţurile fixe la transport sporesc încrederea în aceşti oameni care, deşi amabili şi zâmbitori, sunt totuşi mult diferiţi decât cei de acasă..

La bazar, cu vânzătorii de pe stradă sau de pe plajă, trebuie însă să negociezi preţul, pentru simplul fapt că, de regulă, acesta este mult mai mare decât cel real. Nu are sens însă să exagerezi, iar dacă o bătrânică amărâtă vine şi-ţi cere echivalentul a 10 lei pentru o brăţară din scoici colorate nu merită să te ţigăneşti. Pentru tine înseamnă atât de puţin, dar pentru ea poate însemna mult…citeşte continuarea pe travelzoom.ro

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă