9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialBorșul pescăresc, sărbătorit la Jurilovca

Borșul pescăresc, sărbătorit la Jurilovca

Organizatorii au construit un ceaun de o tonă, în care vor găti cel mai mare borș de pește din Delta Dunării.

Cel mai mare borș pescăresc din Delta Dunării va fi gătit duminică. Atunci are loc a cincea ediție a evenimentului „Serbarea Borșului Pescăresc“ – un proiect care promovează patrimoniul cultural și potențialul turistic al complexului lagunar Razim Sinoe și care celebrează tradițiile gastronomice și culturale din Jurilovca și Delta Dunării, oferind participanților posibilitatea de a descoperi savoarea preparatelor locale, originalitatea obiceiurilor și frumusețea spiritului multietnic al Dobrogei.

Organizatorii spun că și-au propus să pregătească cel mai mare borș de pește din Delta Dunării. Inițial s-a dorit înscrierea recordului în Cartea Recordurilor, dar procedurile tehnice sunt anevoioase și s-a renunțat la idee.

“Special pentru acest eveniment a fost fabricat un ceaun pescăresc cu o capacitate de o tonă“, a spus Galina Teleucă, unul dintre organizatori. În plus, au mai fost pregătite 100 de ceaune de câte 40 de litri fiecare, în care se va găti pe tot parcursul zilei. Printre ingrediente 1.300 kg de pește, 50 kg de usturoi, 800 de kg de legume diverse și ingrediente specifice. Borșul va fi preparat de către pescarii din Jurilovca, reuniți sub Asociația Pescarilor din Golovița. În Deltă se spune că cel mai bun borș de pește este cel cu apă din Dunăre. Și tot acolo se spune, și așa se întâmplă, că cel mai bun borș este cel făcut de pescari. De altfel, este o tradiție ca ei să manevreze peștele, inclusiv în bucătărie.

Un alt secret al unui borș perfect este folosirea a cel puțin cinci tipuri de pește. De obicei, se folosesc pești din speciile caras, crap, plătică, babușcă, somn, lin, totul este proaspăt.

„Anul trecut au fost peste 3.000 de participanți. Anul acesta ne așteptăm la 5.000, dacă vremea este bună“, a precizat Galina Teleucă. Majoritatea vin din Constanța și Tulcea, dar au fost și mulți bucureșteni, brașoveni, gălățeni, brăileni, ba chiar și străini care au venit în Deltă în octombrie.

Pe lângă demonstrațiile culinare cu specific pescăresc, oferta zilei include un târg de produse artizanale autentice, o expoziție de fotografie, ateliere creative pentru copii, proiecții de film, miniexpediții cu lotca și caiacul, momente artistice din folclorul românesc și al minorităților dobrogene. Pentru a pune în valoare potențialul turistic al regiunii, pentru vizitatorii sosiți cu acest prilej în Jurilovca se organizează vizite ghidate la obiectivele turistice din regiune.

La serbare va veni să cânte trupa Zdob și Zdub, care aniversează, în acest an, 20 de ani de activitate, printr-o serie de concerte speciale susținute în România și Republica Moldova. Seara va fi încheiată în mod festiv cu un foc de artificii, proiecții de film și o petrecere în aer liber.  Vor mai cânta Irina Loghin, Georgiana Maria Chiriță, în română și în limba rusă, o adevărată ambasadoare a rușilor lipoveni, Crina Bălan, o artistă din Constanța, dar și diverse ansambluri etnice din Dobrogea. Dacă anul trecut serbarea era organizată pe bază de voluntariat, anul acesta s-au alocat bani din partea Consiliului Local Jurilovca și a Consiliului Județean Tulcea, alături de sponsorizări private.

Ediția 2015 din acest an este organizată sub sloganul „Cel mai mare borș de pește se prepară la Jurilovca!“. 

“Comoara ascunsă a Europei“

În anul 2013 Jurilovca a fost recunoscută la Bruxelles ca fiind „una dintre comorile ascunse ale Europei“, primind titlulatura de Destinație Europeană de Excelență pentru Turism Accesibil.  Datorită eforturilor sale de promovare a valorilor autentice ale satului românesc, a respectului pentru natură și a tu­rismului prietenos cu mediul, care ține cont de specificul comunității locale, Jurilovca a obținut titlul de Sat Cultural al României 2015, în cadrul platformei Cele mai Frumoase Sate din România.   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă