10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCalendar de weekend. Ce filme și concerte poți vedea

Calendar de weekend. Ce filme și concerte poți vedea

Filarmonica „George Enescu“ anunţă un nou concert al trioului Pro Arte, alcătuit din Anda Petrovici – vioară, Marin Cazacu – violoncel şi Nicolae Licareţ – pian. Muzicienii interpretează lucrări de referinţă semnate Haydn, Beethoven şi Schubert, plus o partitură enesciană mai puţin cunoscută. Concertul va avea loc sâmbătă, 27 iunie 2015, ora 19.00, la Sala Mare a Ateneului Român.

Cunoscut maestru al cvartetului de coarde, Joseph Haydn a excelat şi în scriitura de trio cu pian, formaţie pentru care a scris 45 de opusuri. Interpreţilor li se cer virtuozitate, precizie, strălucire şi o perfectă coordonare de grup într-o

muzică de echilibru clasic, dar cu îndrăzneţe experimente armonice cu rezonanţă certă, peste timp, în romantism. „Trio-ul în sol minor, Hob. XV: 19“ face parte din lucrările camerale scrise în perioada de maturitate a creatorului.

„Serenade Lointaine pentru pian, vioara şi violoncel“ a fost compusă de Enescu în 1903, pentru aniversarea căsătoriei Regelui Carol I şi a Reginei Elisabeta. Nu este o lucrare foarte cunoscută, dar este, cu siguranţă, o pagină inspirată, plină de sensibilitate.

„Trio Sonatensatz – Sonată într-o mişcare pentru vioară, violoncel şi pian D. 28“ a fost compusă în 1812, când Schubert avea numai 15 ani. Lucrarea care durează doar 8 minute în mişcare Allegro a fost publicată postum în 1923.

În 1793, la 23 de ani, înainte de a scrie prima simfonie (1800), în timp ce compunea „Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră“ (1787-
1795) şi înainte de cele şase cvartete de coarde op. 18 (1795-1800),
Beethoven a scris trei trio-uri pentru pian, vioară şi violoncel dedicate prinţului Lichnowsky şi adunate sub nr. de Opus 1. Lucrări de tinereţe, de căutări de drumuri, interesante însă prin balansul încă clasic al trecutului lui Haydn şi al viitorului romantic.

Trioul cu pian Pro Arte a fost fondat în 1978 de către trei membri excepţionali ai Filarmonicii George Enescu. Violonista Anda Petrovici –
 devenită, în 1989, prima femeie din istoria instituţiei, care  a ocupat postul de concertmaestru – s-a alăturat violoncelistului Marin Cazacu şi pianistului Nicolae Licareţ, în dorinţa de a realiza un ansamblu închegat şi de durată, care să abordeze exemplar marele repertoriu cameral. Toţi trei sunt solişti consacraţi ai scenei muzicale româneşti.

Recitalurile Trioului Pro Arte au reprezentat întotdeauna un reper, în egală măsură pentru public şi pentru colegii de breaslă. Marin Cazacu şi-a construit o carieră strălucitoare în calitate de artist şi de profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iar Nicolae Licareţ şi-a demonstrat extraordinarele abilităţi tehnice şi interpretative în tripla ipostază de pianist, clavecinist şi organist.

Nu în ultimul rând, Nicolae Licareţ conduce din 1991 des­­tinele Filarmonicii, din pos­tura de director artistic.
Unitatea şi echilibrul, virtuozitatea individuală şi expresivitatea, claritatea şi vigoarea redării, toate aceste calităţi au scos în evidenţă încă de la început valoarea grupului.

Este minunat să priveşti trei solişti instrumentişti – fiecare cu o personalitate puternică – adunându-se laolaltă pentru simpla bucurie de a cânta împreună şi reuşind să-şi echilibreze forţele pentru a ajunge la un sunet unic, pe cât de nou, pe atât de uşor de recunoscut. Trio PRO ARTE a concertat în turnee pe scene din Bulgaria, Franţa, Germania, Italia, Portugalia,
Serbia, Spania, Singapore şi a participat frecvent la Festivalul George Enescu, unde a cântat muzică din creaţia marelui compozitor român şi din opusurile clasice universale.

Pentru extinderea posibilităţilor şi proiectelor profesionale, Trio PRO ARTE se completează adesea cu o violă, devenind astfel un cvartet cu pian. Începând cu anul 2009, Trio Pro Arte este ansamblul cameral oficial al Filarmonicii George Enescu. 

Teatru: „Cartierul poveștilor“

Teatrul Ion Creangă vă invită să descoperiți „Cartierul poveștilor“, un spectacol interactiv plin de culoare, dedicat copiilor de peste 4 ani. Un concept inedit, care a călătorit cu succes la festivaluri din Israel, Franța, Singapore și România, „Cartierul poveștilor“ revine în programul Teatrului Ion Creangă în stagiunea estivală 2015, într-o variantă adaptată, realizată cu sprijinul Ambasadei statului Israel la București. Spectacolul propune o formă specială de teatru, care îmbină contraste: înăuntru – în afară, mare – mic, text și improvizație. Povești, mituri și situații familiare, abordate altfel, sunt reaşezate într-un spațiu de joc miniatural: 5 căsuțe fantastice, ale căror musafiri devin spectatori și actori. Regizat de Michal Svironi (Israel) şi proiectat ca în basme de Andreea Săndulescu, scenograf, „Cartierul poveştilor“ este o experienţă unică, într-un spațiu al bucuriei, intimitatea oferită de spațiul de joc amintind de o întâlnire între prieteni.

Gazdele sunt actorii Ana-Maria Calița, Elena Dumitrescu, Cătălin Frăsinescu, Cristina Purici, Cristina Țane, Romina Boldașu și Claudia Revnic. Aceștia îi vor conduce pe copii prin fascinantul labirint al poveștilor, alături de prinți, prințese, acrobați din lumea circului și multe alte personaje fascinante, și vor organiza un atelier, ca parte a spectacolului, cu scopul de a-i învăța despre grija și răbdarea pe care trebuie să le ai atunci când lucrezi cu obiecte foarte, foarte mici. Spectacolul va avea loc în aer liber, la sediul administrativ al Teatrului Ion Creangă (Str. General Constantin Budișteanu, nr. 24, sector 1), pe 27 și 28 iunie, respectiv 4 și 5 iulie, la orele 10.00, 11.00 și 21.00. Pentru fiecare reprezentație teatrul va pune în vânzare 15 bilete pentru copii, accesul adulților fiind gratuit. 

Muzeul comunismului, la Bucureşti

Azi, de la ora 19.00, pe TVR 2 şi TVR HD, campania „Dreptul la memorie. Argumente pentru un muzeu al comunismului la Bucureşti“ – derulată pe parcursul a două luni – se încheie cu o ediţie specială. Ultima ediţie a campaniei va încerca să răspundă câtorva întrebări ce se pun referitor la realizarea practică a muzeului. Un obiectiv declarat al IICCMER este inaugurarea acestuia în anul centenarului Unirii.  Un fapt este cert: avem nevoie de un muzeu dedicat perioadei comuniste.

Rămân de discutat locul unde va fi situat, ce va fi expus în acest muzeu şi cum. Câteva sugestii vom afla pe parcursul emisiunii de la invitaţii lui Constantin Lupescu în studioul TVR:  Irina Hasnaş, artist plastic, designer, muzeograf, coordonator al proiectului „Argumente pentru înfiinţarea unui muzeu al comunismului în România, la Bucureşti“ în cadrul IICCMER, Bogdan Topârceanu, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, master în Arte Grafice, participant la mai multe concursuri şi expoziţii organizate de IICCMER în ţară şi peste hotare (evident, pe teme din istoria represiunii comuniste), Oana Purice, doctorand al Facultăţii de Litere din Universitatea Bucureşti, participant la Şcoala de Vară „Fenomenul Piteşti“, organizată de Centrul de Studii de Istorie Contemporană 2013, profesor doctor Augustin Ioan, arhitect, profesor în cadrul Institutului de Arhitectură Ion Mincu, autor a numeroase studii, articole, lucrări şi proiecte pe teme privind atât arhitectura memorialistică, dar şi cea religioasă în România, şi doctor Radu Preda, teolog, preşedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, instituţie care a avut iniţiativa înfiinţării acestui muzeu al comunismului din România la Bucureşti. Dincolo de dezbaterile specialiştilor din studioul TVR rămâne deschisă întrebarea lansată publicului: „Ce nu trebuie să lipsească din Muzeul comunismului?“. 

Târgul de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ vă invită, în perioada 26-28 iunie, la Târgul de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Cu un program variat în care cântecul, dansul, muzica instrumentală, lansările de carte, atelierele de creaţie  şi teatrul vor  bucura  inimile publicului vizitator, târgul este o reîntâlnire cu meşterii populari veniţi din toată ţara.

Astfel, astăzi sunteţi aşteptaţi începând cu ora 13.00 la lansarea volumului de poezie „Chemarea pământului străbun“, autor Christian Rădulescu.  Sâmbătă, 27 iunie 2015 se deschide programul cu muzică populară  interpretată vocal şi instrumental de Gelu Voicu şi Taraful său, alături de Cornelia Tihon, Narcisa Băleanu şi Florin Pârlan, ansambluri ale minorităţilor – Ansamblul Hora al Comunităţii Federaţiilor Evreieşti, Grupul Romnori  din Brăila, Ansamblul Serenada al Asociaţiei Liga Albanezilor din România. Momente de teatru cu actorii: Alexandru Nicolae Mihai, Victor Vurtejanu în piesa „Nişte ţărani“, precum şi statui celebre ale Teatrului Masca. Două momente de excepţie ale după-amiezii vor fi asigurate de prezenţa Orchestrei Naţionale Radio pe scena muzeului şi lansarea audiobook-ului „Vechi povestiri minereşti“ de I.D. Sârbu în interpretarea actorului Zoltan Octavian Butuc.

Duminică, 28 iunie 2015, la ora 13.00, Grupul vocal de muzică bizantină „Anton Pann“ va fi prezent în pridvorul Bisericii Dragomireşti din incinta muzeului cu un moment de muzică bisericească, iar după ora 13.30, va fi urmat de o serie de momente folclorice. După-amiaza publicul va putea asculta romanţe de odinioară interpretate de Bogdan Curta şi muzică clasică într-o interpretare inedită – Răsunet de la Crişana – dialog muzical vocal-instrumental cu tenorul Florin Ormenişan şi Tudor Niculescu Mizil la chitară clasică. Concertul de final este susţinut de trupa de muzică instrumentală Devas din Braşov, care promite un spectacol al instrumentelor.

Merită văzut

Cinema: Ted 2 (premieră) – Hollywood Multiplex, Movieplex Cinema Plaza, Grand Cinema & More, Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, Patria, Cinema PRO, Glendale Studio Teatrul Odeon, Sala Studio, vineri, ora 19.30

Concert: Țapinarii & Friends, Green Hours, vineri, ora 19.30

 

Cinema: Familia Belier (premieră) – Hollywood Multiplex, Movieplex Cinema Plaza, Grand Cinema & More, Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, Elvira Popescu, Studio, Cinema City Mega Mall, Cinemateca Union, Cinema PRO, Cinema Muzeul Țăranului

Expo: De-a arhitectura – Muzeul Național de Artă Contemporană

Teatru: Noi 4 – Godot Cafe Teatru, vineri, ora 22.00

ConcertAlexandru Ușurelu& Muse Quartet Green Hours, sâmbătă și duminică, ora 20.30

Cinema: Clopoțica și Legenda Bestiei de Nicăieri – Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „Cetățenii vor putea să fie despăgubiți de primării dacă se îmbolnăvesc din cauza aerului poluat”

Românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării pot cere despăgubiri autorităților locale, după ce directiva privind calitatea aerului a fost votată astăzi la Strasbourg...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă