8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCare sunt cele mai fericite state din Europa. Ce loc ocupă România

Care sunt cele mai fericite state din Europa. Ce loc ocupă România

Cetăţenii danezi recent pensionaţi sunt cei mai fericiţi europeni, în timp ce la polul opus se află pensionarii bulgari cu vârste peste 75 de ani. Românii se află la jumătatea clasamentului, arată un studiu Eurostat publicat vineri, de Ziua Internaţională a Fericirii, citat de Mediafax.

Citește și: Cum va sărbători Pharrell Williams Ziua Internațională a Fericirii

În medie, pe o scală de la 0 la 10, gradul de mulţumire faţă de viaţă al europenilor este de 7,1, arată sondajul Eurostat. Cei mai mulţumiţi sunt cetăţenii din statele nordice, cu o medie de 8,0 în Danemarca, Finlanda şi Suedia, urmate de Olanda şi Austria, cu o medie de 7,8.

Pe ultimul loc se află cetăţenii din Bulgaria (4,8), precedaţi de cei din Grecia, Cipru, Ungaria şi Portugalia (6,2).

Românii se numără printre europenii destul de mulţumiţi de viaţa lor, cu o medie de 7,2, cu 0.1 mai puțin decât germanii, polonezii şi britanicii.

Totuși, românii au surclasat francezii (7,0), spaniolii (6,9), italianii (6,7) și cetăţenii din ţările baltice.

Dintre români, cei mai mulţumiţi sunt tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, iar pe măsură ce înaintează în vârstă, gradul lor de mulţumire scade până la 6,2 în cazul persoanelor de peste 75 de ani.

Tinerii tind să fie în general mai mulţumiţi de viaţă decât vârstnicii, cu o medie de 7,6 la nivelul populaţiei europene cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani. La popul opus se află vârstnicii de peste 75 de ani, cu o medie de 6,8 la nivelul Uniunii Europene. Pe ultimul loc în acest clasament se află bătrânii bulgari, cu o medie de 3,8.

Citește și: Cercetătorii au descoperit ecuaţia fericirii

Mulţumirea faţă de viaţă tinde să descrească pe măsura înaintării în vârstă. Excepţie de la această tendinţă face grupa de vârstă 65-74 de ani, care reprezintă persoanele recent pensionate.

Venitul nu este factor foarte important în evaluarea fericirii, astfel că cea mai mare rată a mulţumirii faţă de viaţă în UE se regăseşte în rândul populaţiei cu o stare de sănătate bună (7,9). Factorii precum situaţia financiară (7,5), relaţiile sociale (7,2) par să fie semnificativi, dar nu la fel de importanţi ca sănătatea.

O altă concluzie a acestui studiu arată că nu există diferenţe majore în funcţie de gen. Media bărbaţilor mulţumiţi de viaţă este de 7,1, iar a femeilor de 7,0.

Cele mai citite

Un fost jucător al Realului ar putea deveni antrenorul celor de la Bayern Munchen

Potrivit unui raport vineri al DPA, există mari șanse ca Zinedine Zidane să semneze cu Bayern Munchen pentru a prelua conducerea echipei începând din...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...
Ultima oră
Pe aceeași temă