13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCele mai frumoase veliere din lume, admirate în Constanța

Cele mai frumoase veliere din lume, admirate în Constanța

Niciodată în Portul Constanța nu au acostat nave mai frumoase. În aceste zile, Regata Marilor Veliere a adunat în dana zero 13 dintre cele mai spectaculoase nave cu pânze. Printre ele, legendarul bric Mircea, care a împlinit 75 de ani, la impresionantul velier rusesc Sedov, cel mai mare din lume. Zeci de mii de constănțeni au ținut să le viziteze. Organizatorii au oferit și posibilitatea de a urca la bord, astfel că în primele două zile ale evenimentului s-au format cozi uriașe, mai ales la Mircea și Sedov.

”Este o ocazie unică. Merită să vii să aștepți câteva zeci de minute. Pentru copii, dar și pentru noi, este extraordinar să putem urca la bord”, a spus un părinte care aștepta răbdător la rând. Sâmbătă seară au cântat Holograf și Antonia, iar ieri a avut loc spectaculoasa paradă a echipajelor.

Bricul Mircea, decorat de președinte

La deschiderea evenimentului a participat și președintele Traian Băsescu. Acesta a decorat bricul Mircea, la bordul căruia şi-a făcut practica de marinar. ”Este o zi de sărbătoare şi de bucurie, motivul de suflet fiind vârsta lui Mircea: 75 de ani de când această navă este cel mai mare laborator de pregătire a bărbaţilor mării. Şi cel mai adevărat. Anul doi de practică pe bricul Mircea era testul de foc al studenţiei noastre. Era momentul în care ştiam dacă ne putem califica pentru această meserie”, a spus preşedintele. El a afirmat că cel mai important lucru pe care îl înveţi atunci când termini practica pe această navă este cum să supravieţuieşti singur pe mare. „Dacă aş încerca să rezum ce se întâmplă în cele aproape două luni de practică pe bricul Mircea, aş spune un singur lucru. La terminarea practicii pe Bricul Mircea ştii şi ce dureros este trasul la rame, când palmele sângerează, ştii şi când noaptea ajungi la 44 de metri, urcând pe un bord şi coborând pe celălalt, şi cel mai important lucru pe care îl ştii când termini pratica pe această navă este cum să supravieţuieşti singur pe navă”, a declarat Băsescu. „Oamenii care învaţă să supravieţuiască pe bricul Mircea, în condiţii vitrege, sunt oameni care rămân cu o lecţie pentru viaţă. Ei nu ştiu să piardă, în mentalul lor se aşează ideea că ei nu pot să piardă, ei nu pot decât să câştige o bătălie pentru viaţă”, a mai spus Traian Băsescu.

Evenimentele continuă încă două zile

Regata Marilor Veliere continuă astăzi și mâine. Astăzi, la ora 22.00, va avea loc un foc de artificii, iar mâine, la ora 15.00, este programată parada velierelor. Navele vor parcurge cu toate velele întinse întreaga distanță de-a lungul stațiunii Mamaia. Va fi, spun organizatorii, probabil cel mai spectaculos moment al regatei. Regata Marilor Veliere a început în 30 aprilie, din portul bulgăresc Varna.

Cu ocazia aniversării bricului „Mircea”, constănţenii au avut prilejul de a urca la bordul ­velierului, dar şi de a urmări în imagini inedite istoria sa, ­într-o expoziție inaugurată ieri. ­„Colecţionari de cărţi poştale ilustrate vechi, sosiţi din toată ţara, au venit cu exponate foarte frumoase de cartofilie să onoreze expoziţia noastră dedicată Regatei navelor veliere”, ne-a spus preşedintele Asociaţiei Filateliştilor „Tomis”, Gabriel Octavian Nicolae. De asemenea, au fost lansate albumele „Mircea voievodul velelor” şi „Vizita ţarului Nicolae al II-lea la Constanţa – 1914”. „Sunt nişte albume de colecţie pentru că ele se axează în primul rând pe imagine. Conţin ilustrate, documente, fotografii, înscrisuri vechi. Vizita ţarului rus, pe 14 iunie 1914, la Constanţa, a durat 12 ore. Au fost acreditaţi doar un singur fotograf şi o editură să promoveze această vizită şi în aceste condiţii piesele legate de acest eveniment sunt foarte rare şi spectaculoase în acelaşi timp”, a completat Gabriel Nicolae, autor al celor două albume. Momentele surprinse în cărţile poştale vechi sunt unice. Velierul este surprins în timpul unor marşuri de instrucţie, în arboradă sau la sosirea în port. Una dintre vederi o înfăţişează chiar pe Regina Elisabeta la bordul acestuia. „Am sintetizat ceea ce este reprezentativ. Avem documente de arhivă şi fotografii din arhivele militare române. Este un produs care onorează atât tradiţiile navei-şcoală, cât şi ambiţia noastră editorială, pentru că este a doua lucrare din colecţia „Poveşti marinăreşti”. Dorim să continuăm şi la anul cu un al treilea volum, de data aceasta „Uniformele Marinei Române”, a menţionat comandor Marian Moşneagu, şeful Centrului de Studii Istorice al Armatei, co-autor al albumului „Mircea, voievodul velelor”.

Bătrânul „Mircea“ străbate istoria

Prezent la evenimentul cultural, publicistul Ovidiu Dunăreanu ne-a dezvăluit cu emoţie una dintre intenţiile sale literare care are o legătură personală cu simbolul Constanţei. „Bricul Mircea este un simbol al Marinei Noastre Militare, dar mai cu seamă al Constanţei, al spaţiului pontic, iar cele două albume vin să marcheze acest moment prin două lucrări bibliofile de excepţie. Nu se poate să stai în Constanţa o viaţă de om, cum am stat eu, să te ocupi de reviste literare, de edituri, şi să nu te loveşti de această entitate extraordinară care este marea, dar mai cu seamă de oamenii mării”, a precizat scriitorul.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Ciolacu: Gabriela Firea va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei cu sau fără Piedone în cursa electorală

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins, miercuri, că preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, va câştiga alegerile pentru Primăria Capitalei, indiferent dacă Cristian Popescu Piedone...

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...
Ultima oră
Pe aceeași temă