13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialClubul Equestria - echitație la standarde internaționale

Clubul Equestria – echitație la standarde internaționale

Deși nivelul echitației este în creștere față de acum zece ani, performanțele românești ale acestui sport nu sunt foarte vizibile nici acum, în comparație cu restul țărilor europene. Ozana Moraru, Președintele Clubului Equestria, ne-a explicat că, din păcate, rezultatele românilor la competițiile internaționale sunt obținute izolat, cu eforturi exclusiv proprii ale proprietarilor privați de cai sau ale sportivilor individuali. Partea bună este că vin din urmă copii și juniori foarte talentați, care au șanse să aibă rezultate la nivel european, dacă vor avea posibilitatea să lucreze cu cai mai valoroși, mai comepetitivi, dar și într-un sistem de școlarizare și perfecționare similar celui din țările occidentale.

 

Clubul Equestria este locul care aduce împreună o mulțime de oameni pasionați de lumea cailor. Încă de la înființare, Equestria a încercat să sprijine echitația sub toate formele sale – sport de agrement, de petrecere a timpului liber, dar și sport de performanță, atât prin îngrijirea și antrenarea unor cai de competiție, cât și prin organizarea de concursuri de echitație. „La mai puțin de un an de la înființare, am organizat competiții de sărituri peste obstacole, unele combinate cu show-uri ecvestre, competiții al căror număr a crescut an de an, culminând cu cele 10 concursuri de anul trecut, când am aniversat cinci ani de la înființarea clubului. În anii anteriori, 2013 și 2014, am organizat și câte un concurs internațional de sărituri, CSI**FEI Longines Grand Prix și respectiv CSI*, după o pauză de șapte ani de astfel de concursuri internaționale la noi în țară”, a declarat Ozana Moraru.

Însă toate aceste competiții, în special cele internaționale, necesită un buget ridicat. De exemplu, la CSI** e obligatoriu ca premiile să aibă un total de 40.000 euro, la CSI* suma se reduce la 12-15.000 euro, iar pentru concursurile naționale valoarea premiilor se ridică la 8.000-12.000 euro. Pe lângă premii, bugetul trebuie să acopere și cheltuielile legate de organizare, promovare, susținerea personalului implicat, invitați speciali etc., astfel că, per total, un concurs poate necesita între 30.000 și 100.000 euro, venituri obținute din sponsorizări și taxe de înscriere a cailor la concurs.

Merită oare investiția în astfel de evenimente? Având experiența organizării evenimentelor ecvestre, Ozana Moraru răspunde din două perspective: „Dacă ne referim la investiția inițială, în baza ecvestră și în întreaga infrastructură a ei pentru găzduirea și organizarea de competiții – nu, nu merită, în sensul că investiția inițială nu se acoperă niciodată. Dacă ne referim, însă, la investiția în concursuri, aș putea spune că merită – din punct de vedere material, într-o mică sau medie măsură, dar, mai ales, merită pentru beneficiul de a promova imaginea clubului, dar și pentru atragerea din ce în ce mai semnificativă a publicului către practicarea echitației.”

Astfel, dacă se exclude investiția inițială, Clubul Equestria se declară o afacere profitabilă, bazată pe Școala de echitație, îngrijirea cailor în pensiune, găzduirea de teambuilding-uri sau alte activitățile, precum și pe organizarea concursurilor ecvestre. Totuși, clubul ca Asociație Sportivă este o organizație non-profit, astfel că tot ce câștigă este reinvestit în antrenamentele cailor de competiție, în deplasări la concursuri și în organizări de competiții sportive.

Întrucât numărul clienților și activitatea clubului, în general, a crescut semnificativ de la înființare, proprietarii plănuiesc să mai achiziționeze teren, pentru a extinde suprafața. Astfel, au de gând să mai construiască un manej acoperit, pe care să îl ofere exclusiv călăreților și cailor care se antrenează pentru dresaj, iar cel prezent, mai mare, să rămână pentru antrenamentul cailor de obstacole. Odată cu mărirea spațiului, caii vor avea asigurate și spații pentru pășune, unde pot alerga liberi – lucru important pentru sănătatea lor fizică și psihică.

 

 

 

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă