21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialColecția de azulejos a lui Lucian Blaga, expusă la Muzeul ASTRA, din...

Colecția de azulejos a lui Lucian Blaga, expusă la Muzeul ASTRA, din Sibiu

 

Muzeul ASTRA din Sibiu găzduiește o expoziție inedită. 26 panouri cu faianţă pictată (azulejo) din secolele XVII-XVIII, specifice artei portugheze vor fi expuse săptămâna viitoare în cadrul muzeului. Este vorba despre o colecţie unică, donată Complexului Muzeal Bistriţa Năsăud în 1985 de către familia filosofului Lucian Blaga. Este pentru prima dată când această colecţie ,,părăseşte“ Muzeul din Bistriţa şi ajunge în altă parte.

“Colecţia de azulejo va fi expusă pe șase vitrine în Şcoala din Ticera, un monument funcţional din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aceste plăci, practic, decorau faţadele şi interioarele clădirilor: palate, biserici, vile şi spaţii publice din Portugalia. Prin combinarea plăcilor se obţineau compoziţii de o mare diversitate: peisaje, scene biblice sau istorice, decor în formă de tapet.

Pe lângă faianţa lusitană pictată şi istoria ei, expoziţia reliefează în fotografii perioada în care Lucian Blaga a fost ambasadorul ţării noastre în Portugalia (1938-1939)“, spun reprezentanții muzeului sibian.

Colaborarea dintre Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu şi Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud pentru organizarea expoziţiei a început în luna mai a acestui an. La vernisaj vor fi prezenţi reprezentanţi din cele două unităţi muzeale, dar şi din mediul universitar.

“Lucian Blaga de la Lisabona la Bistriţa. Colecţia de azulejos“ se încadrează în programul cultural ,,Şcoala în satul tradiţional“. Acest program îşi propune să creeze un liant între publicul vizitator şi tradiţii prin evenimente interactive, spun reprezentanții muzeului sibian.    

Cele mai citite

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...

O bonă din București a lovit copilul pe care îl avea în grijă. Femeia a fost reținută

Vineri, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 22 Poliție au pus în aplicare un mandat de aducere emis pe numele...

Papa Francisc spune că tensiunile și dezbaterile sunt inevitabile într-o societate modernă

Argumentele și tensiunile sunt inevitabile în societatea modernă și nu ar trebui să fie ascunse sub preș, a declarat sâmbătă Papa Francisc, avertizând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă