5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialComedii pe Bulevardul Magheru

Comedii pe Bulevardul Magheru

 

Teatrul Nottara își invită încă de pe acum spectatorii la cea de-a doua ediție a festivalului „Fest(in) pe Bulevard“, eveniment ce va avea loc în perioada 11-18 octombrie.

În cadrul festivalului se vor prezenta o serie de spectacole ale unor trupe din țară și din străinătate, dar și patru premiere ale teatrului-gazdă.

Festivalul are două secțiuni. O secțiune competitivă, care a fost denumită, în mod simbolic pentru un an în care sunt organizate două serii de alegeri „Mici crize…și electorale“. Spectacolele din această „ramură“ a festivalului vor trata desigur criza ce pare să se eternizeze la noi în țară, și campania electorală cu toate tarele ei. În cadrul acestei secțiuni care pare atât de promițătoare se vor juca spectacolele: „Scene din viața insectelor“ de Karel Capek, în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză; „Panică“ de Mika Myllyaho, în regia lui Theodor-Cristian Popescu; „Bob (Fasole)“ de Elin Rahnev, în regia lui Ljupco Gorgievski; „Brad de Crăciun la familia Ivanov“ de AI. I. Vvedenski, în regia lui András Urbán; „Poker Face“ de Petr Kolecko, în regia Adelei Bițică; „Maso (Carne)“ de Viliam Klimácek, în regia lui Jan Fric. Spectacolul „Rapso­die-n roz“ după „Oscar și Tanti Roz“ de Eric-Emmanuel Schmitt, în regia lui Alexandru Repan, va fi jucat în afara competiției.

Teatrul Nottara a produs special pentru competiția acestui festival un spectacol. Este vorba de „Poker Face“, pe textul unui dramaturg ceh contemporan, Petr Kolecko. Acțiunea piesei se desfășoară în perioada faimoasei Revoluții de catifea, moment de cotitură în istoria Cehoslovaciei comuniste cu răsunet în toate țările blocului estic.

Să râdem la Nottara!

O a doua secțiune, intitulată „Bulevardul Comediei“, prezintă, spre satisfacția publicului Teatrului Nottara, care arătat interesul mai ales pentru astfel de montări, comedii bulevardiere, potrivite, se pare, unui teatru aflat chiar pe un mare bulevard.

Pe „Bulevardul Comediei“ vor putea fi văzute câteva producții care vor fi, cu siguranță, pe placul publicului: „Titanic vals“ de Tudor Mușatescu, în regia lui Alexandru Dabija, montare a Teatrului Odeon, „Tartuffe sau Impostorul“, de J.B.P. Moliere, pus în scenă la Teatrul Metropolis, în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, „Play Shakespeare“ în regia lui Cristian Pepino (Teatrul Țăndărică), precum și „Victor’ia (opus 1)“, un spectacol al companiei franceze Petits Bâtons.

„Noul locatar“

Un moment de neratat în acest festival este premiera spectacolului „Noul locatar“ (foto) de Eugéne Ionesco, un spectacol ce marchează o fructuoasă colaborare între doi mari artiști: regizorul Gábor Tompa și scenograful Helmut Stürmer.

După cum au declarat organizatorii, este posibil ca la premieră să vină și Marie-France Ionesco, fiica marelui dramaturg româno-francez Eugéne Ionesco, care, după ani întregi de „luptă“, ar putea face, în sfârșit, pace cu teatrul românesc.

Evenimente conexe

Va continua și anul acesta proiectul „Spectacolul începe cu o lectură“, inițiat de regizorii Mihai Lungeanu și Alexandru Mâzgăreanu, la care vor participa studenți ai UNATC, în colaborare cu actorii teatrului. Cei doi regizori vor realiza trei spectacole-lectură, bazate pe textele unor comedii bulevardiere.

În cadrul evenimentelor conexe, vor fi organizate colocvii pe mai multe teme: Critica de teatru, Scenografia — între arte plastice și teatru precum și Regia de teatru. La aceste dezbateri vor fi folosiți drept „material didactic“ regizorii Victor Ioan Frunză, Gábor Tompa, Alexandru Dabija, care au spectacole în festival, precum și Vlad Massaci, Cristi Juncu, Theodor-Cristian Popescu și alți creatori, care au realizat de-a lungul timpului montări memorabile la Teatrul Nottara.  

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă