15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCONSTANȚA. Ghid pentru Ziua Marinei

CONSTANȚA. Ghid pentru Ziua Marinei

Vineri va fi restric­ţio­nat accesul autovehiculelor între Poarta 1 şi Portul Turistic Tomis, şoferii fiind direcţionaţi către parcarea din Dana de Pasageri din Port, cu acces prin Poarta 1 BIS de la Poarta 1. De asemenea, vor fi interzise opririle şi staţio­nările pe Bulevardul Termele Romane (B-dul Marinarilor).

Polițiștii le recomandă conducătorilor auto să respecte cu stricteţe indicaţiile rutiere şi ale poliţiştilor, să nu pătrundă cu autovehiculele în zonele în care accesul este interzis, evitând astfel crearea de blocaje, iar pietonilor să traverseze doar pe marcajul pietonal şi să circule pe trotuare, manifestând prudenţă sporită.

Ce (nu) trebuie să faceți

Poliţiştii constănţeni asigură cetăţenii judeţului Constanţa şi turiştii de pe litoralul Mării Negre de prezenţa permanentă şi disponibilitatea profesională a forţelor de ordine pentru asigurarea unei sărbători într-un climat de siguranţă cât mai ridicat. Având în vedere manifestările ample prilejuite cu această ocazie, pe lângă activităţile şi acţiunile ample ale poliţiştilor, se impune şi pentru cetăţeni adoptarea de măsuri specifice de autoprotecţie. În aceste condiţii, poliţiştii au mai multe sfaturi. Astfel, atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei şi supravegheaţi în permanenţă bunurile personale.

Dacă vă aflaţi într-o zonă aglomerată, protejaţi-vă întotdeauna poşeta. Aceasta trebuie să fie imobilizată de braţ şi ţinută în partea din faţă a corpului, lipită de haină. Nu vă lăsaţi atraşi în locuri mărginaşe şi neiluminate de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse. Când parcaţi autoturismul, folosiţi zonele special amenajate şi iluminate, nu lăsaţi nimic în interiorul acestuia, deoarece orice obiect (suportul unui GPS, telefon mobil, poşetă, rucsac etc.) poate atrage atenţia infractorilor. Dacă observaţi persoane sau activităţi care vi se par suspecte, anunţaţi imediat Poliţia la telefonul de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe semnalmente ale persoanelor suspecte. Supravegheaţi-vă în permanenţă copilul în zonele aglomerate. Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa la care locuieşte. Învăţaţi-l că, dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămână în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist sau la un adult însoţit de un copil.

Nu purtaţi ostentativ bijuterii (lănţişoare, brăţări, cercei) care pot fi smulse. În discoteci sau localuri publice evitaţi disputele şi altercaţiile verbale ori fizice, acestea pot degenera. Nu ripostaţi la agresivitatea verbală şi evitaţi agresivitatea fizică. Evitaţi portul sau deţinerea asu­pra dumneavoastră de cuţite, obiecte înţepătoare şi arme de foc. Pentru situaţiile de urgenţă în care este ameninţată siguranţa dumneavoastră, a familiei, a bunurilor sau a altor persoane, apelaţi de urgenţă 112.

Restricții și pe drumurile naționale

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale anunţă că astăzi, 15 august, circulaţia vehiculelor, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone (A2) şi cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone (pe DN 7 şi DN 39) este interzisă. Graficul restricţiilor rutiere este următorul: pe Autostrada Soarelui (Bucureşti – Fundulea – Lehliu – Feteşti – Cernavodă – Murfatlar), în intervalul orar 6.00 – 22.00. Restricţia se aplică pentru vehiculele cu masă maximă totală mai mare de 3,5 tone; pe DN 39 (Agigea, intersecţia DN 39 cu DN 39A – Mangalia, intrarea în municipiu), pe ambele sensuri, în intervalul orar 6.00 – 22.00. Restricţiile nu se aplică pentru vehiculele cu masă totală mai mică de 7,5 tone.

PROGRAM

Ziua Marinei Române va fi sărbătorită vineri, 15 august, în garnizoanele Constanța, Brăila, București, Galați, Mangalia, Sulina, Timișoara și Tulcea, după următorul program:

CONSTANȚA

La sediul Comandamentului Flotei vor avea loc, de la ora 10.00, un ceremonial militar și religios, sosirea Zeului Neptun, exercițiul naval FNR 2014 și parada navală.

În Portul Tomis se vor desfășura, de la ora 13.00, jocuri marinărești, de la ora 19.00 – concertul oferit de Asociația Litoral – Delta Dunării, de la ora 20.15 – ceremonialul de coborâre a pavilionului, geacului și Marelui Pavoaz, de la ora 21.00 – concertul trupei AMADEUS, iar de la ora 22.00 – retragerea cu torțe pe itinerariul Comandamentul Flotei-Piața Ovidiu-Prefectura Constanța.

BRĂILA

Pe faleza Dunării se vor desfășura, între orele 09.00 și 13.00, exer­ci­țiul FNR 14, sosirea Zeului Neptun, jocuri marinărești și parada navală.

GALAȚI

La Gara Fluvială de pe faleză, de la ora 17.30, va avea loc un ceremonial militar și religios.

MANGALIA

Pe faleză, de la ora ora 10.00, se vor desfășura ceremonialul militar și religios, sosirea Zeului Neptun, exercițiul naval FNR 14 și jocuri marinărești, de la ora 11.30 – ateliere interactive, de la ora 20.00 – un spectacol de fanfară, de la ora 21.00 – retragerea cu torțe și de la ora 22.00 – un spectacol cu focuri de artificii.

TULCEA

Pe faleză, între orele 10.00 și 13.00, vor avea loc o ceremonie militară, sosirea Zeului Neptun, exercițiul FNR 14, parada navală și jocuri marinărești.

SULINA

Pe faleză, de la ora 09.00, se va desfășura un ceremonial militar și religios, iar între orele 16.00 și 19.00 populația va putea vizita navele militare.

Peninsula va deveni mâine o zonă pietonală.

Cele mai citite

NAMI Beach Club & More – o experiență exclusivă de vară, oferită de Radisson Blu Hotel Bucharest, în inima orașului – se va deschide...

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o nouă destinație de vară, care urmează să își deschidă...

Nicuşor Dan şi Dreapta Unită au depus candidaturile la Bucureşti

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a depus joi candidatura pentru un nou mandat, iar alături de el s-au aflat liderii Alianţei Dreapta Unită, care au...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...
Ultima oră
Pe aceeași temă