16.8 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialCreatorii de film din România și Ungaria s-au întâlnit la TIFF Miercurea...

Creatorii de film din România și Ungaria s-au întâlnit la TIFF Miercurea Ciuc

Creatori importanți de film din România și Ungaria s-au întâlnit în această săptămână la TIFF Miercurea Ciuc, entitate independentă a Festivalului Internațional de Film Transilvania, în cadrul căruia au putut fi vizionate aproximativ 60 de filme documentare, artistice și scurtmetraje. Printre cele mai așteptate proiecții au fost 'Marele Caiet', regizat de Szasz Janos, câștigător al Festivalului Karlovy Vary 2013 și care a reprezentat Ungaria la Premiile Oscar, 'Câinele Japonez', cu maestrul Victor Rebengiuc, 'Sunt o babă comunistă', la proiecția căruia au participat regizorul filmului, Stere Gulea, dar și actorul Marian Râlea, protagonist al peliculei, precum și 'Selfie', cel mai vizionat film al anului în România, dar și filmul 'A cincea pecete', producție 1976, proiectat în memoria regizorului maghiar Fabri Zoltan, al cărui centenar de la naștere se marchează în aceste zile.

Directorul artistic al TIFFszereda-TIFF Miercurea Ciuc, actorul Bogdan Andras Zsolt, a declarat, pentru AGERPRES, că atât Festivalul Internațional de Film Transilvania, de la Cluj-Napoca, cât și TIFF Miercurea Ciuc doresc să inițieze un dialog deschis între creatorii de film din Ungaria și din România, să reprezinte o punte între cele două culturi cinematografice.

Bogdan Andras Zsolt a punctat că în acest an au fost incluse în program pelicule maghiare valoroase din anii 60-70, și există intenția ca anul viitor la TIFF Miercurea Ciuc să fie aduse și filme mai vechi din România, cu actorii generațiilor trecute, care să poată fi vizionate de cinefili.

De altfel, regizorii și producătorii de film din Ungaria au apreciat evoluția filmului românesc din ultimii ani și au opinat faptul că cinematografia din țara noastră este cu câțiva pași înaintea celei din Ungaria.'Sunt gelos pe filmele românești, consider că sunt cu foarte mulți pași înaintea noastră. (…) De altfel, visul meu este să fac un film în România', a declarat regizorul Szasz Janos, realizatorul filmului 'Marele Caiet', premiat la mai multe festivaluri internaționale.

Și Muhi Andras, producătorul a 220 de filme, dintre care 24 artistice, a vorbit, duminică, la întâlnirea cu presa, despre ceea ce se întâmplă în cinematografia românească, dar și despre relația foarte bună pe care a avut-o cu regizorii și producătorii români.

'Această evoluție fantastică a filmului românesc în ultimii zece ani a creat o competiție foarte interesantă între noi. Cred că românii sunt înaintea noastră din acest punct de vedere, pentru că nouă ne-au scăpat ultimii 3-4 ani. (…) Am o relație foarte bună cu Tudor Giurgiu, care m-a ajutat într-o situația foarte grea și pot să spun că, în colaborările mele, cu producătorii români nu am avut probleme', a spus producătorul Muhi Andras.

La rândul său, producătorul executiv al filmului 'Câinele Japonez', Bogdan Crăciun, a vorbit despre coproducțiile româno-maghiare realizate de casa de producție pe care o reprezintă, punctând că 'această colaborare funcționează destul de bine'.

În legătură cu festivalul de la Miercurea Ciuc, Bogdan Crăciun le-a recomandat organizatorilor ca, pe măsură ce timpul va trece, să diversifice evenimentele legate de film, ceea ce presupune 'multă muncă, o echipă mai mare și implicare mai mare a instituțiilor locale' și să păstreze atenția și interesul publicului asupra festivalului pe tot parcursul anului.

TIFF Miercurea Ciuc, entitate independentă a Festivalului de Film Transilvania, a reprezentat o sărbătoare pentru municipiul harghitean. Proiecțiile celor 60 de film s-au făcut, timp de șase zile, la Casa Artelor, în aer liber-în Piața Libertății și la Cetatea Miko, dar și în mai multe cafenele din oraș. De asemenea, au avut loc și alte evenimente conexe, cum ar fi vernisări de expoziții, lansări de carte sau concertul trupei actorilor de la Teatrul Maghiar din Cluj.

'Am încercat să ne inspirăm din ceea ce s-a întâmplat la TIFF în Cluj Napoca, dar am avut și noutăți, cum ar fi proiecțiile în cafenele, închiriere de biciclete cu sigla TIFF sau balonul cu aer cald cu care doritorii au putut zbura. De asemenea, am avut proiectul EducaTIFF pentru elevi sau workshopuri pentru studenți. Cred că am ajuns la numărul de spectatori de anul trecut, dar o statistică în acest sens vom avea zilele următoare', a declarat Mihaly Laszlo, reprezentantul Biroului de presă al TIFF Miercurea Ciuc.

În cursul zilei de duminică vor putea fi vizionate animațiile realizate de elevii din clasele V-VIII, la EducaTIFF, dar și mai multe filme românești sau ungurești, iar proiecția finală, în aer liber, pe platoul din centrul municipiului Miercurea Ciuc va fi cu filmul Stockholm, marele câștigător al ediției din acest an al Festivalului Internațional de Film Transilvania potrivit agerpres.ro

Cele mai citite

Ciolacu face un spital nou la Constanța dacă localnicii aleg un președinte de CJ din PSD

Premierul Marcel Ciolacu le promite locuitorilor din Constanța că statul va construi în zonă un spital județean nou, dar le atrage atenția că trebuie...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă