10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialIstoria de sute de ani a vampirilor: De la bruta însetată de...

Istoria de sute de ani a vampirilor: De la bruta însetată de sânge, la seducătorul întunecat

La apariția lui, în secolul al XVIII-lea, într-un sat, vampirul se hrănea cu animalele oamenilor, pe care le ataca în timpul nopții. Însă, cu timpul, creatura misterioasă a devenit o ființă seducătoare, cu apetit pentru tinerele fete din cercuri selecte ale societății. În secolul al XIX-lea, celebrul scriitor Bram Stoker i-a conferit o putere supranaturală – metamorfozarea în liliac, dar și un trecut dramatic și un castel în Transilvania. Apoi, în secolul XXI, vampirul a primit, în cele mai multe romane și seriale TV, capacitatea de a străluci ca un diamant la soare, puteri supranaturale și, nu în ultimul rând, capacitatea de a simți dragoste și compasiune. 

Primul vampir din lume

Primul „vampir” din lume, Arnont Paule, a apărut în secolul al XVIII-lea, în Imperiul Habsburgic, când locuitorii dintr-un sătuc maghiar, Medreyga, s-au plâns că bărbatul, care ar fi fost un haiduc, s-a ridicat din morți și le-a făcut animalele să dispară în timpul nopții. Se spune că, atunci când au deschis mormântul, cadavrul bărbatului era în stare perfectă, plin de sânge proaspăt, pe care mortul l-ar fi băut. Localnicii i-au înfipt o ţepuşă în inimă, după care i-au dat foc, conform unui documentar BBC.

Câţiva ani mai târziu, călugărul benedictin Augustin Calmet a scris un volum cu mai multe poveşti despre vampiri din Ungaria, Boemia, Moravia şi Silesia.

Naşterea vampirului aristocrat şi seducător

Vampirul aristocrat şi seducător a apărut în anul 1819, într-o nuvelă numită „Vampirul”, scrisă şi publicată în presa londoneză de William Polidori. În poveste, lordul vampir Ruthven vânează tinerele din saloane selecte ale societăţii.

Protagonistul poveştii „Vampirul” este inspirat de poetul Byron, din cauza vieţii lui sexuale scandaloase. În timpul exilului poetului, Polidori a fost medicul lui, pentru o scurtă perioadă de timp, după care a fost concediat.

Dacă Polidori a intenţionat să se răzbune pe Lord Byron, prin povestea pe care a scris-o, acţiunea lui a avut efect de bumerang. „Vampirul” i-a crescut notorietatea lordului. Povestea a fost dramatizată şi publicată în toată Europa, însă, fără ca nimeni să amintească numele lui Polidori. 

Vampirul lui Bram Stoker

După apariţia poveştii medicului, în mintea oamenilor, vampirul a rămas o creatură satanică seducătoare, care corupe atât prin muşcătura lui, cât şi prin sex şi bani. Această viziune a inspirat poveștile gotice din anii 1840, „Varney the Vampire/ Varney vampirul” şi „The Feast of Blood/ Festinul sângelui”.

În anul 1872, Sheridan Le Fanu a scris nuvela „Carmilla”, care prezintă povestea unei tinere femei numită Laura și a relației acesteia cu o femeie vampir, numită Carmilla. Le Fanu a fost cel care l-a inspirat pe irlandezul Bram Stoker să scrie romanul „Dracula”, publicat în anul 1897.

Protagonistul lui Stoker este inspirat de legenda domnitorului Vlad Ţepeş, pe care autorul a asociat-o cu liliacul hematofag, cunoscut şi cu numele „vampir”.

De la vampirul romantic Edward, la sângeroșii vampiri din ”True Blood”

În anul 2005, primul volum al seriei „Twilight/ Amur”, scriitoarea Stephenie Meyer a transformat vampirul dintr-un prădător care se fereşte de lumina zilei, într-o creatură capabilă de iubire şi sacrificiu, care străluceşte ca un diamant în razele soarelui şi poate avea diferite puteri supranaturale – citirea gândurilor altor persoane, protejarea celor din jur cu un scut invizibil, provocarea durerii cu ajutorul minţii, clarviziunea. Seria „Amurg” a fost ecranizată între anii 2008 şi 2012.

În 2008, cărțile lui Charlaine Harris, ”The Southern Vampire Mysteries”, au fost ecranizate de HBO în serialul ”True Blood”, considerat un manifest contra discriminării din Statele Unite. Filmul prezintă povestea chelneriței Sookie Stackhouse și a relațiilor ei cu mai mulți vampiri, printre care cei mai cunoscuți sunt Bill Compton și Eric Northman, dar și cu alte ființe supranaturale. Vampirii din ”True Blood” sunt nemiloși, însetați de sânge, dar sunt capabili să iubească și să simtă empatie față de muritorii care le stârnesc interesul. 

În anul 2009, primul volum al trilogiei „The Strain”, scrisă de Guillermo del Toro și Chuck Hogan, a transformat vampirii în creaturi care bântuie centrele de putere ale lumii. 

Alte seriale în care vampirii pot înfrunta lumina zilei, dar fără să strălucească în razele soarelui, sunt: „Blood Ties”, „The Vampire Diaries” şi „The Originals”.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă