10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialCum a fost serbată Ziua Marinei

Cum a fost serbată Ziua Marinei

Ziua Marinei se sărbătorește, din 1902, pe 15 august. Evenimentele sunt organizate de Forțele Navale Române, care desfășoară cu această ocazie mai multe exerciții specifice.

Deși este Ziua Marinei și a marinarilor, numai componenta de marină militară este activă – și așa a fost și sâmbăta trecută. La defilarea navelor am văzut fregatele României, bricul Mircea, care aparține Forțelor Navale Române, reprezentanți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, instituție militară de învățământ superior de ­specialitate. Într-un cuvânt, militari, nu civili. România, care avea una dintre cele mai puternice zece flote comerciale din lume, nu mai înseamnă acum nimic din acest punct de vedere.

Atracție pentru turiști

În ciuda acestor lucruri, Ziua Marinei adună în fiecare an un număr mare de turiști. Circa 10.000 au fost și sâmbăta trecută pe faleza din Constanța. Evenimentele au început cu ridicarea pavilionului la catargul din dreptul Comandamentului Flotei şi ridicarea pavilionului şi a marelui pavoaz la bordul navelor din dispozitiv, moment în care au fost executate şi 21 de salve de tun cu muniţie de manevră. Ulterior, a fost citit ordinul comun al miniştrilor Apărării Naţionale, Transporturilor şi Administraţiei şi Internelor, iar drapelul de luptă al Statului Major al Forţelor Navale a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de cavaler cu însemn pentru militari. Nici președintele României, nici prim-ministrul nu au venit în Constanța. Mesajul lui Klaus Iohannis a fost citit însă de la tribuna oficială. De aici s-a intonat și un Te ­Deum, de către Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, însoţit de un sobor de preoţi militari, în memoria tuturor oamenilor mării. A urmat exercițiul militar, la care au participat nave şi subunităţi aparţinând Forţelor Navale, dar şi structuri ale Forţelor Aeriene. A urmat apoi defilarea navei-şcoală „Mircea”, având echipajul pe vergi, în semn de salut faţă de oaspeţii aflaţi la sărbătoarea marinarilor. Ulterior, potrivit scenariului exerciţiului, patru avioane IAR 99 Şoim şi patru avioane MIG 21 Lancer, venind din direcţii opuse, au format două valuri de atac aerian asupra unei formaţii de nave, care, susţinute de elicoper, au pregătit şi au realizat respingerea atacului.

Jocurile marinărești au făcut deliciul publicului. Studenţi ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa s-au întrecut în alergatul în saci, aruncarea bandulei la punct fix în colac de salvare, un concurs de tras la parâmă, unul de alergare în sac şi un concurs de alergare cu oul în lingură. Toate acestea, spun reprezentanții Forțelor Navale, îi ajută pe viitorii marinari pe nave.

De asemenea, a avut loc și un atac simulat asupra Comandamentului Flotei, la care au participat puşcaşi marini, scafandri şi militari din forţele speciale, dar și exerciţii de căutare şi atac al unui submarin inamic, exerciţii de combatere a migraţiei ilegale, de combatere a traficului ilegal pe mare şi altele asemănătoare, care au încântat publicul.

Drapelul de luptă, decorat

Preşedintele României a anunţat şi că a dat curs propunerii Ministrului Apărării Naţionale pentru decorarea drapelului de luptă al Statului Major al Forţelor Navale cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de cavaler, cu însemn pentru militari, „pentru înaltul profesionalism şi rezultatele remarcabile obţinute de-a lungul anilor”. Acesta a mai spus că Marina Militară ”se evidenţiază ca o structură de forţe echilibrată, în măsură să-şi îndeplinească misiunile specifice, atât în plan naţional, cât şi în cel al operaţiilor executate în cadrul iniţiativelor regionale ori sub egida NATO şi a Uniunii Europene”.   

Riscă să rămână paralizată

În timpul evenimentelor de sâmbătă, o fată de 14 ani, care asista la festivități de pe un dig, s-a dezechilibrat și a căzut de la circa trei metri. Aceasta a fost transportată la Spitalul Județean Constanța în stare gravă. Medicii au constatat că avea un traumatism cranio-crebral și unul la picio, dar au declarat că viața fetei nu este pusă în pericol.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă