13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCum să călătorești în siguranță

Cum să călătorești în siguranță

E august, e vară, e cald, e vremea de plajă și pentru vacanțe. Foarte mulți turiști pleacă în această perioadă în Grecia cu mașina, cu trenul, cu avionul. Totuși trebuie să fim bine informați.

Asociația Pro Consumatori

Centrul European al Consumatorilor din România împreună cu site-ul grecia.de-weekend.ro au pregătit un ghid de călătorie pentru această destinație pe sufletul românilor.

„Oriunde călătoriți în Uniunea Europeană, indiferent cum o faceți, sunteți protejați de legislația comunitară. Acesta este primul și cel mai important lucru de știut. Vrem să aveți o vacanță liniștită, iar Ghidul de călătorie în Grecia este unul din instrumentele pe care vi le oferim în acest scop. În plus, vă oferim și aplicația ECC-Net Travel, care vă arată care sunt drepturile dumneavoastră când călătoriți. Nu vă mai rămâne decât să vă bucurați de soare și de mare“, a declarat Irina Chirițoiu, director ECC Romania.

Călătoria cu avionul

Dacă ați rezervat și ați plătit pentru un bilet la un zbor programat la o anumită dată și sunteți în imposibilitatea de a-l utiliza, de exemplu din motive personale, ar trebui să informați compania aeriană sau agenția prin intermediul căreia ați rezervat biletul, cât mai repede cu putință. Cu cât anunțați mai repede, cu atât mai mare este posibilitatea de a evita costurile anulării biletului. Dacă doriți să amânați călătoria și să utilizați biletul la o dată ulterioară, aveți posibilitatea să faceți acest lucru, cu condiția ca tichetul să mai fie încă valabil, plătind, în schimb, o taxă de schimbare a rezervării.

Dacă sunteți nevoit să vă anulați călătoria, pentru a vi se restitui contravaloarea, în mod normal va trebui să returnați biletul nefolosit în cadrul unei anumite perioade de timp. Pentru bilete la preț special sau pentru zboruri supuse unor condiții speciale regulile pot fi diferite. Dacă plănuiți să zburați cu o cursă neregulată („charter“) și trebuie să anulați călătoria, nu veți primi banii înapoi – decât dacă ați semnat o asigurare valabilă în cazul anulării zborului, care vă oferă acoperire în anumite situații. Totuși, dacă anulați călătoria cu o anumită perioadă de timp în avans, uneori este posibil să primiți cel puțin o rambursare parțială.

Compania aeriană trebuie să respecte orarul anunțat, cu excepția cazului în care pot proba intervenția unei situații de forță majoră.

În anumite situații, răspunderea operatorului poate fi limitată, de exemplu în cazul în care clientul sau o terță parte se află în culpă. În cazul unei întârzieri la destinație de 3 ore sau mai mult sau dacă zborul este anulat din vina companiei, puteți obține compensații de la 250 la 600 EUR.

În cazul pierderii sau întârzierii bagajelor, va trebui să vă adresați mai întâi serviciului de bagaje din aeroport și să completați un formular de plângere. Dacă bagajul este găsit, compania are obligația de a-l livra la adresa menționată în formular, fără nici o taxă suplimentară.

Dacă din cauza întârzierii trebuie să faceți cheltuieli suplimentare (haine, produse de toaletă etc.), operatorul aerian va trebui să plătească o compensație de până la 1.000 DST (în jur de 1.200 EUR). Totuși, va trebui să probați prejudiciul. Prin urmare, nu uitați să păstrați eventualele bonuri sau chitanțe. Cererea de compensații va trebui trimisă operatorului ae-rian cel târziu în termen de 21 de zile de la data recuperării bagajelor.

Mai multe informații des-pre călătoria cu avionul, întârzieri, anulări de zbor sau pierderi de bagaje, găsiți pe www.eccromania.ro

Călătoria cu trenul

CFR Călători a introdus în premieră un tren spre Grecia pentru această vară. Pe ruta București Nord – Sofia – Salonic, și retur, circulă săptămânal garnituri cu plecare din București, vineri, și întoarcere duminică. Prețurile estimative sunt: clasa II, 45 € / persoană; clasa I, 52 € / persoană (cușetă). Transportul pe căile ferate din Grecia este asigurat de o singură companie, respectiv de TRAINOSE.

Legitimația de călătorie trebuie să conțină în mod obligatoriu, pe lângă indicațiile transportatorului sau transportatorilor, următoarele mențiuni: seria, numărul și elementele de securitate, parcursul, clasa, tariful, datele de valabilitate – anul, ziua, eventual timpul și altele asemenea. În afara acestor elemente obli-gatorii legitimația de călătorie poate conține și alte mențiuni ajutătoare în legătură cu modul lor de utilizare, precum numele călătorului, fotografia etc. Legitimația internațională de călătorie are valabilitate 2 luni. 

Pasagerii pot anula biletul înain-tea plecării, prin prezentarea aces-tuia autorităților din gara de plecare sau la agenția de unde a fost cumpărat. Costul biletului este returnat în maxim 24 de ore, iar în cazul în care intervine o zi nelucrătoare, în prima zi lucră-toare. După această perioadă, compensarea nu mai este posibilă.

Schimbarea biletului se poate face numai într-o anumită perioadă de timp, stabilită de către transportator. Călătorul poate primi diferența de bani dintre cele două bilete sau o poate plăti, în funcție de situație. Pentru informații suplimentare și oferte interesante, vă sfătuim să vizitați site-ul „TRAINOSE“ – www.trainose.com.

Călătoria cu mașina

În Grecia se aplică regulile standard de circulație valabile în statele membre ale Uniunii Europene. Circulația se face pe partea dreaptă a drumului. Culoarea roșu a semaforului înseamnă oprire. Este interzis să faceți la dreapta atunci când este culoarea roșu la semafor.

Vârsta minimă pentru a putea conduce o mașină în Grecia este de 18 ani. Copiii trebuie să aibă minim 12 ani pentru a putea sta pe locul din dreapta față. Copiii cu vârsta sub 12 ani trebuie să călătorească pe scaunele din spate și să poarte fie centura de siguranță, fie să călătorească în scaun de mașină aprobat (pentru copiii sub 3 ani). 

Este obligatoriu să aveți la dvs. carnetul de condus valabil pentru categoria respectivă, certificatul de înregistrare al mașinii, precum și asigurarea obligatorie. Carnetele de conducere eliberate de un stat membru sunt acceptate în Grecia.

Limitele generale de viteză pe drumurile din Grecia sunt:

n 50 km/h în zonele populate,

n 90 km/h pe drumuri naționale,

n 130 km/h pe autostradă,

n 100 km/h pe drumurile „expres“ și pe drumurile europene.

În Grecia există radare fixe, pe întreg teritoriu. Locațiile acestora sunt semnalizate prin indicatoare. Amenzile pentru viteză excesivă merg de la 40 EUR până la 350 EUR și de la 2 la 6 puncte de penalizare. Pentru depășirea cu peste 50 km/h peste limita reglementată, carnetul de conducere va fi suspendat de la o lună la 2 luni. Sancțiunile pot fi contestate în fața Curții din zona teritorială unde s-a petrecut incidentul, în maxim 15 zile de la comunicarea sancțiunii. Se acordă prioritate de dreapta, atunci când nu există un marcaj care să indice prioritatea.  Purtarea centurii de siguranță este obligatorie pentru toți ocupanții mașinii. Amenda pentru încălcarea acestei reguli este de 200 EUR.

Este interzisă folosirea telefonului mobil în timpul conducerii mașinii, excepție făcând cazul în care există un dispozitiv handsfree. Sancțiunile pentru încălcarea acestei reguli sunt: amenda de 100 EUR, 3 puncte pena-lizare și  suspendarea carnetului de conducere pentru 2 luni.

Alcool și droguri

Conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor este interzisă în Grecia și se sancționează. Dacă nivelul de alcool în sânge este de 0,25 ml / LT – 0,40 ml / LT sancțiunile sunt: amenda de 200 EUR și 5 puncte de penalizare. Dacă nivelul de alcool în sânge este de 0,40 ml / LT – 0,60 ml / LT sancțiunile sunt: amendă de 700 EUR, 9 puncte de penalizare și suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.

În cazul în care nivelul de alcool în sânge este mai mare de 0,60 g/l,
încălcarea este considerată o infrac-țiune, iar sancțiunile sunt: amendă  de 1.200 EUR și suspendarea permisului de conducere pentru 180 de zile. Aceeași pedeapsă se aplică pentru conducere sub influența drogurilor.

Taxa de drum Bulgaria

Conducătorul mașinii este obligat să afișeze în partea de jos din dreapta a parbrizului, vigneta achiziționată din vamă sau din benzinării, totodată este obligat să o scoată de pe parbriz după expirarea termenului de valabilitate. Rețineți că neplata taxei se sancționează. Costul vignetei este variabil. În Grecia nu se plătește vigneta, în schimb se plătesc taxele de autostradă.

Autostrăzi Grecia

Autostrada AEGEAN leagă Salonic de Atena și trece prin Lamia, Volos, Larissa (~620km). Egnatia Odos este cea mai nouă autostradă din Grecia; leagă Turcia de Insulele Ionice și trece prin Kavala și Salonic (~670km).

Autostrada A7 din Grecia leagă Corinth de Kalamata și trece prin Tripolism și are un total de 205 km (de la Corinth la Kalamata sunt 158 km). Moreas este denumirea veche pentru PELOPONEZ. Peninsula Pe-lo-ponez este foarte frecventată de turiști.

Vama

Cumpărăturile făcute pentru uz propriu atunci când călătoriți în statele membre nu trebuie să fie declarate. Nu există taxe adiționale pentru produsele achiziționate în statele membre, dacă ele sunt pentru uz propriu.

Hotelurile

Conform Agenției Naționale de Turism din Grecia unitățile de cazare sunt împărțite în următoarele categorii: hotel, închirieri camere, închirieri apartamente, camping, pensiuni.

Dacă reprezentantul hotelul este anunțat cu 21 de zile înainte de sosirea dvs. se poate face anularea rezervării fără a se plăti vreo penalizare sau taxă. În cazul în care anularea rezervării se face după acea perioadă, hotelul păstrează avansul dat de dumneavoastră drept garanție. Cuantumul avansului poate varia de la un hotel la altul, reprezentând fie contravaloarea unei nopți de cazare sau a întregii perioade.

Transportul urban

În Grecia se poate călători cu o varietate de mijloace de transport în comun, cum ar fi metroul, autobuzul, troleibuzul și tramvaiul. În Atena, un bilet costă 1 euro și este valabil pentru 1,5 ore și nu include drumul până la aeroport.

Trebuie să compostați mereu biletul atunci când urcați în mijlocul de transport în comun, pentru că altfel riscați să plătiți de 60 de ori mai mult prețul biletului. Biletele pot fi achiziționate de la aparatele de bilete sau de la casele de bilete pe care le găsiți în toate stațiile. Copiii cu vârsta sub 6 ani călătoresc gratuit, mai puțin drumul de la și spre aeroport.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați Call Center-ul Organizației de Transport în Comun al Atenei (185), cu program de la 6.30 la 23.00 în zilele lucrătoare și de la 7.30 la 22.30 în weekenduri.

Taxiuri

În Grecia, taxiurile sunt mai ieftine prin comparație cu multe țări europene. Când sunteți în taxi, cereți lista cu prețurile oficiale. Toate taxiurile trebuie să fie echipate cu aparat de taxare. Acesta trebuie să indice tariful practicat și trebuie să indice prețul din momentul în care cursa începe. În cazul în care taximetristul nu pornește aparatul trebuie să îi reamintiți. Aparatul este fixat la 1 euro, tariful minim este de 2,65 euro. Prețurile diferă în funcție de rută (urban sau regional), momentul zilei (înainte sau după miezul nopții) și dacă a fost făcută comandă telefonică. Vă sfătuim să cereți mereu chitanța înainte de a plăti.

Închirierea de mașini

În Grecia puteți găsi toate agențiile de închirieri mașini cunoscute. Acestea își au birourile în orașele mari, în aeroporturi și în porturi. În general, asigurați-vă că agenția de închiriere este acreditată de Organizația Națională de Turism.

Pentru a putea închiria un autotu-rism în Grecia, trebuie să aveți peste 18 ani, totuși, cele mai multe companii de închiriat mașini au o limită de vârstă de 21 de ani, chiar 25, în cazul în care închiriați un vehicul mai mare. Clientul trebuie să arate permisul de conducere care trebuie să fie recunoscut de autoritățile grecești, cum ar fi permisul de conducere european sau internațional.

Cum e mai bine

„Deși toate insulele și stațiunile din Grecia sunt frumoase, nu toate ni se potrivesc. De exemplu, o familie cu 2 copii mici care vrea să meargă în Zakynthos nu va aprecia o stațiune ca Laganas unde găsim cluburi, tineri euforici și muzică asurzitoare. La fel și în cazul tinerilor care vor să se distreze, degeaba aleg stațiunea Kalamaki din Zakyn-thos, dacă totul se închide de la ora 21.00 – 22.00, fiind nevoiți să urce în mașină sau în taxi pentru o noapte de clubbing. Cunosc foarte multe cazuri de oameni care au aterizat în locul nepotrivit pentru stilul lor“, a declarat Andrei Pop,

grecia.de-weekend.ro.

„Românii care merg în Grecia în vacanță sunt protejați atunci când călătoresc, utilizează serviciile hoteliere, iau masa sau cumpără produse din peninsulă. ECC Romania, proiect al Asociației Pro Consumatori, este alături de dumneavoastră, vă oferă informații pertinente și vă sprijină dacă nu toate lucrurile merg așa cum ar trebui în timpul concediului grecesc.“, a declarat Costel Stanciu, președinte Asociația Pro Consumatori. 

Carduri de călătorie cu trenul – Inter RailCard

Cu cardul Integrabil puteți călători cu trenul în 30 de țări europene și să beneficiați de reduceri. Pentru mai multe informații vă rugăm să vizitați http://www.interrailnet.com/. Acest card îl găsiți în stațiile de tren din Patra, Atena, Salonic, agențiile de voiaj și de turism –  Agenția TRAINOSE (Str. Sina 6, Atena) și în Salonic (Str. Aristotelus nr. 8).

Cele mai citite

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă