9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialExpoziție dedicată lui Corneliu Coposu, la Festivalul de Film Istoric de la...

Expoziție dedicată lui Corneliu Coposu, la Festivalul de Film Istoric de la Râșnov

La festivalul dedicat filmelor istorice, care începe la Râșnov din 1 august, cinefilii vor putea vizita expoziția dedicată omului politic Corneliu Coposu.

Vizitatorii vor avea acces la documente de arhivă referitoare la intervalul în care Corneliu Coposu a fost închis la penitenciarul Râmnicu Sărat, unde a petrecut opt ani de detenţie, în regim sever de izolare.

Expoziția, ce va fi expusă în Turnul Bathory din Cetatea Râșnov, este realizată de Fundaţia Română pentru Democraţie în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Asociaţia Cultura Verde și va putea fi  vizitată până în 31 august.

O altă expoziție ce va putea fi vizitată în cadrul festivalului este „Transnistria: temniţa limbii române“, în cadrul căreia vor fi expuse peste 50 de instantanee realizate în centrul civic al Tiraspolului, în fața fostului sediu KGB sau a statuii lui Lenin.

Peste 40 de filme documentare și de ficțiune, concerte și evenimente speciale se vor derula în cadrul evenimentului.

Temele principale ale festivalului vor celebra împlinirea a 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial, 25 de ani de la Revoluția din 1989 și 30 de ani de la Olimpiada din Los Angeles, 1984.

Temele festivalului vor fi analizate în dezbateri susținute de lectori precum istoricii Adrian Cioroianu, Horia Șerbănescu, Georgeta Filitti și Liviu Tofan, jurnalistul Sever Voinescu, profesorul Laurențiu Damian, eseistul Theodor Paleologu, ambasadorii Sergiu Celac și Sorin Ducaru, economistul Ionuț Dumitru ș.a.. Ambasadorul Slovaciei, domnul Jan Gabor, și profesorul Jan Rydel din Polonia vor fi printre lectorii străini ai Școlii de Vară din cadrul Festivalului de Film Istoric Râșnov.

Festivalul de Film Istoric de la Râșnov, aflat la a șasea ediție, se desfășoară între 1 și 10 august.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă