12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFestival de orgă la Peleș

Festival de orgă la Peleș

Stagiunea „Sunetul Muzicii“ de la Castelul Peleș, ediția a V-a, eveniment organizat de ExcesMusic și Muzeul Naţional Peleş, continuă cu primul Festival de Orgă, prilejuit de recenta recondiționare a instrumentului istoric din sala de muzică a castelului.

Recitaluri inedite vor fi susținute de soprana Veronica Anușca și organistul Mihai Murariu, sâmbătă, 6 iunie 2015, de la ora 16.00, respectiv de violonistul Ladislau Csendes și organistul Remus Henning, duminică, 7 iunie 2015, de la ora 12.00.

Orga Castelului Peleș a fost construită în anul 1904 de firma Rieger (Jägerndorf) ca op. 1000. Deja numărul acestei lucrări atestă importanța instrumentului regal. Este vorba de un ins-trument cu o dispoziție romantică, registrele fiind dispuse pe două manuale și pedalier. Acest instrument este înzestrat cu o tractură pneumatică, tubulatura se află într-un dulap cu jalouzii. Instrumentul se află într-o nișă între două încăperi și poate fi cântat din două console. În arhive există câteva poze cu regina Elisabeta la orgă și George Enescu la vioară. Regina Elisabeta a României, Carmen Sylva, a fost cea care a trezit interesul tânărului muzician pentru orgă. Regina Elisabeta a primit la vârsta de 12 ani lecții de orgă de la organistul, pianistul și compozitorul Sigismund Neukomm, când acesta se afla ca oaspete în castelul Monrepos la Neuwied.

Soprana Veronica Anuşca şi pianistul Mihai Murariu au început colaborarea cu aproximativ trei ani în urmă, iar de atunci au susţinut numeroase recitaluri şi au fost premiaţi la diverse concursuri de interpretare muzicală, printre care Concursul Internaţional de Interpretare Vocală „Sabin Drăgoi“ Timişoara (Marele Premiu), Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc de la Braşov (Premiul I), Concursul Internaţional de Interpretare vocală “Maeştrii Artei Lirice – Petre Ştefănescu Goangă” – martie 2011, desfăşurat pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, la care soprana Veronica Anuşca a câştigat locul I, iar Mihai Murariu premiul “Colla Parte” pentru cel mai bun maestru acompaniator.

Cei doi vor interpreta opusuri de: J.S. Bach, Al. Stradella, V. Bellini, J. Pachelbel, W.A. Mozart și G. Rossini.

Organistul Remus Henning a urmat între anii 1989-1991 o specializare în muzica bisericească la Conservatorul Regal de Muzica din Regensburg (Germania). În perioada 1995-2000 a fost student la Facultatea de Muzică din Brașov (sectia orgă, clasa maestrului Hans Eckard Schlandt). În anul 2006 își susține masteratul în Interpretare Organistică la Conservatorul de Muzică din Paris – clasa maestrului Daniel Roth. A concertat în țară și străinătate: Germania, Austria, Ungaria, Italia, Franța, Spania, Liban și Elvetia.

Este câștigător a numeroase premii: 1992 – premiul I la Concursul de interpretare organistică de la Viena; 1995 – premiul I pentru interpretarea muzicii baroce în München; 2000 – premiul I la Concursul Internațional de Orgă Paris; 2002 – premiul de onoare pentru cea mai bună interpretare modernă la Festivalul Internațional de Muzică din Italia; 2006 – premiul de onoare și trofeul „Omul de Aur“ la Festivalul de Orgă de la Alma-Ata – Kazakhstan. Din anul 2012, este protagonistul producției “Orgi istorice din România (5 albume)”, înregistrând deja primele două CD-uri, cu orgile transilvănene din Cisnădie şi orga istorică de la Castelul Peleş.

Ladislau Csendes este violonist, violist, profesor. În 1990 a fondat împreună cu pianista Dolores Chelariu, Ansamblul Aperto cu care a susținut concerte în cadrul unor prestigioase festivaluri internaţionale şi turnee artistice în Germania, Elveţia, Polonia, Spania, Ungaria, Italia etc. Înregistrările Radio, TV şi CD realizate de ansamblul APERTO au obţinut cronici elogioase din partea presei de specialitate. În anul 2000, ansamblul a obţinut premiul revistei „Actualitatea Muzicală“. Colaborarea cu mari compozitori ai secolului XX, ca: Ligetti, Kurtag, Vieru, Olah, Stroe au fost benefice pentru evoluţia formaţiei. Acum patru ani a fost lansat un dublu compact disc – intitulat Aperto 20, iar acum trei ani Duo Aperto a înregistrat un compact disc inedit pe care se regăsesc miniaturi pentru vioară si pian create de Franz Liszt.

În interpretarea violonistului Ladislau Csendes și a organistului Remus Henning veți putea asculta muzică veche transilvăneană, precum și opusuri de: Joseph Soulzer, Charles Bohm, Gaty Zoltan, J.S.Bach și Benedetto Marcelo. 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă