13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO: 16 biserici de lemn din Transilvania de Nord, promovate ca obiective...

FOTO: 16 biserici de lemn din Transilvania de Nord, promovate ca obiective turistice

16 biserici, dintre care opt sunt incluse în patrimoniul UNESCO, vor deveni puncte de atracție turistică, prin intermediul proiectului „Circuitul bisericilor din lemn din Transilvania de Nord”, care este aproape de finalizare, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Zamfir Ciceu, pentru Agerpres.

„Proiectul prevede punerea în valoarea a bunurilor de patrimoniu cultural arhaic, patrimoniu apreciat atât de localnici dar şi de turiştii care vin special în Maramureş pentru a admira bisericile din lemn construite în urmă cu sute de ani. Investiţia în valoare de peste 19 milioane de lei a însemnat reabilitarea căilor de acces şi circulaţie către obiective, amenajarea de parcări pentru autocare, construcţia unor alei pietonale, realizarea iluminatului stradal, ornamental şi arhitectural, construcţia unor centre de informare turistică, dar şi alte utilităţi de interes public pentru ca turiştii să beneficieze de condiţii decente când vizitează aceste obiective”, a afirmat preşedintele CJ Maramureş. 

Cele 16 biserici de lemn din satele şi comunele judeţului sunt admirate de turişti pentru aspectul arhitectonic, ineditul construcţiei şi vechime. 

„Unele bisericuţe din lemn au fost construite în urmă cu 300 – 400 de ani, fiecare biserică are o istorie aparate şi a avut un rol important în viaţa comunităţii timp îndelungat. Partea bună e că bisericuţele au fost conservate, întreţinute de localnici şi se bucură de preţuirea turiştilor care încearcă să descopere frumuseţea unor asemenea construcţii din lemn, picturi pe pânză sau direct pe lemn, semeţia sau simplitatea lor care te fac să călătoreşti într-un timp de mult uitat, un timp al unui Maramureş dispărut”, a precizat Zamfir Ciceu. 

Recepţia finală a lucrărilor la obiectivele turistice va avea loc la sfârşitul lunii iunie. 

Bisericile din lemn, alături de alte obiective turistice – Muzeul Satului din Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Muzeul de Mineralogie, trenul Mocăniţa – sunt principalele destinaţii aflate în atenţia turiştilor români şi străini.

Deschideți galeria pentru a vedea fotografii cu bisericile incluse în circuit.

 

Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă