21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFOTO. Ce faci la mare în septembrie

FOTO. Ce faci la mare în septembrie

Vara calendaristică se termină miercuri, dar oamenii implicați în turismul estival nu predau armele. Dimpotrivă, începutul lunii septembrie este plin de evenimente menite să atragă turiști. Dacă acestea nu vă conving, poate o va face prețul: tarifele la cazare sunt la jumătate sau chiar mai mici decât în august.

Festival internațional al tătarilor de pretutindeni

Tătarii din toată lumea promit un spectacol pe cinste, începând din
2 septembrie, când debutează ediția a XXIII-a Festivalului internațional al muzicii, dansului și portului popular turco-tătar. Circa o mie de persoane sunt așteptate la parada devenită deja tradițională. De la ora 11.00, aceștia vor pleca de pe Bd. Lăpușneanu în stațiunea Mamaia. „Va fi o explozie de culoare pe străzile Constanței”, a declarat președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Gelil Eserghep. La festival vor participa, alături de ansamblurile UDTTMR și de cel al Uniunii Democrate Turce din România, ansambluri din Turcia (Ankara și Bursa), Ucraina, Macedonia, Bulgaria, Lituania și Georgia. Turiștii și constănțenii sunt așteptați, începând cu ora 19.00, pe scena Teatrului de Vară Soveja din Constanța, la un spectacol de muzică și dansuri tradiționale. Sâmbătă, 3 septembrie, de la ora 16.00 va avea loc în Parcul Tăbăcăriei, în imediata apropiere a Teatrului Soveja, Turneul Campionilor la Kureș, eveniment care va marca sfârșitul sezonului de lupte tradiționale tătărești din acest an. Seara, pe scena aceluiași Teatru Soveja va avea loc seara de gală a festivalului. Festivalul este un bun prilej pentru a intra puțin în lumea obiceiurilor și tradițiilor tătarilor din România. Intrarea la toate manifestările din cadrul festivalului este liberă.

Caravană de filme

Între 2 și 4 septembrie, Constanţa va găzdui Caravana Filmelor TIFF care și-a reluat drumul prin ţară, în această vară, proiectând câteva dintre cele mai apreciate filme din ultimul an în circa 15 orașe. Caravana, ajunsă în al șaptelea an de existență, a adunat până acum peste 33.000 de spectatori urmărind filmele în 2015. Spectatorii vor putea urmări povești premiate în festivaluri și succese de casă din România, Ungaria, Franţa, Germania, Norvegia, Spania, Marea Britanie, SUA, Canada sau Brazilia, dar și comedii, thrillere, povești emoţionante premiate la Cannes, Berlin, Veneţia, Locarno sau nominalizate la Oscar și Globul de Aur. Intrarea la proiecţii este liberă. 

Campionat mondial de bob

Evenimentele lunii septembrie includ și Campionatul Mondial de Bob start, care începe pe 8, în stațiunea Mamaia. Până atunci, au loc mai multe demonstrații, în Constanța și în stațiune. Nu este vorba, desigur, de o pistă de gheață, ci de una cu șine, adusă special din Olanda. Este un campionat de start, în care se concurează practic pe 50 de metri, nu pe un traseu întreg. ”Sunt circa 200 de factori care concurează pentru un start perfect”, spune Paul Neagu, antrenorul echipei naționale feminine a României. Echipă din care, ca o curiozitate, face parte și o domnișoară din Ungaria, Olivia Wild. Regulile federației internaționale permit acest lucru. Paul Neagu consideră că acest campionat mondial, care a avut, în trecut, spune el, 12 ediții în Monaco, va atrage turiști pe litoral. Inițial, organizatorii au spus că este așteptat la eveniment și Prințul
Albert Monaco.

Veliere și concerte

Cel mai mare eveniment al începutului de toamnă este, cel puțin din punctul de vedere al numărului de turiști așteptați, Regata Marilor Veliere. Prima regată s-a ținut în Constanța în 2014 și a adunat circa 100.000 de constănțeni și turiști, iar organizatorii speră ca acest număr să fie depășit. La eveniment participă cele mai frumoase veliere din lume, care vor acosta, între 8 și 11 septembrie, în Portul Constanța. Competiţia se va desfășura între Constanţa, locul unde se va da startul, pe 11 septembrie, porturile rusești Novorossyisk și Soci și se va termina la Varna, pe 1 octombrie. Publicul va putea urca la bordul navelor – lucru care este permis rar. Printre ele, legendarul bric Mircea, dar și veliere din mai multe țări ale lumii, care ajung, unele dintre ele, în premieră în România. Vor fi organizate și concerte. În prima seară, de exemplu, vor cânta trupele Cvartet Anima și Vama. „Alături de ele vă așteaptă un spectacol complet de sunet, lumini, teatru și dans alături de Ciuleandra, dar și cântece și dansuri ale etniilor dobrogene în deschidere”, spun organizatorii. Corina și Trupa Vunk vor întreține atmosfera în cea de-a doua seară. Accesul la concerte, dar și în port, pentru a putea vizita velierele prezente este gratuit.

Între 3 și 10 septembrie are loc prima ediție a Blue Theatre – Festivalul Internaţional de Teatru Independent Constanţa 2016. Vor participa companiile de teatru independent Godot, Teatrul de Artă, Green Hours, În Culise, Teatrul Arte del Anima, Teatrul de pe Lips­cani, Compania Instabili Vaganti – Italia, Compania Maladype Theatre – Ungaria, Compania Atom Theatre – Bulgaria, Teatrul Mignon, care aduc în festival peste 20 de spectacole, dar și actori și piese consacrate. În program sunt înscrise și conferinţe, ateliere de teatru dans, muzică și dans, precum și mese rotunde având ca subiecte teme de interes în economia socială și culturală actuală. De asemenea, conceptul de Blue Theatre implică și o tranziţie a actului cultural către teatrul social, un răspuns coerent la nevoile actuale ale tinerilor în această societate cu valori mereu permutate. Spectacolele vor avea loc în sala Teatrului de Stat.

Ziua chitarelor

Pe 3 septembrie are loc și cea de-a IV-a ediție a festivalului Ziua Chitarelor, în Piața Ovidiu. Evenimentul este organizat pentru prima dată în Constanța, după ce primăria a alocat circa 300.000 de lei. Pe scenă vor urca Frank Gamble (Chick Corea), Ron Thal – Bumblefoot (ex Guns’n’Roses),Tosin Abasi (Animals as Leaders), Joel Hoekstra (Whitesnake), Prashant Aswani (Justin Timberlake), Dani­ele Gottardo (chitaristul preferat al lui Steve Vai). „Ziua Chitarelor este un concept unic în lume propus de chitaristul italian Corrado Sgandurra începând cu anul 2009. Stabilit în România, chitaristul concepe un festival original din toate punctele de vedere, dedicat nu doar chitariștilor, ci și iubitorilor de muzică bună. În primele 3 ediții, festivalul a găzduit numeroși chitariști de renume internaţional care nu numai că au susţinut recitaluri, dar au și împărtășit doritorilor secretele interpretării la chitară în cadrul unor master class-uri organizate în scop educativ și cultural pe tot parcursul evenimentului”, spun organizatorii. Intrarea este, de asemenea, liberă.

Sezonul estival pe litoral ia sfârșit, practic, o dată cu începerea școlii.

CALENDAR

Programul evenimentelor de pe litoral, în luna septembrie

Regata Marilor Veliere, 8 – 11 septembrie, Portul Constanța.

Festivalul Internaţional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco-Tătar, 2-3 septembrie, Constanța, Mamaia.

Blue Theatre – Festivalul Internaţional de Teatru Independent, 3 – 10 septembrie, Constanța.

Caravana Filmelor TIFF, 2 – 4 septembrie, Constanța.

Campionatul Mondial de Bob, 8 – 11 septembrie, Mamaia.

Ziua Chitarelor, 3 septembrie, Constanța.

TARIFE. Prețuri mai mici

Începând cu 1 septembrie, tarifele de cazare scad la jumătate față de vârf de sezon sau poate chiar mai mult, în unele cazuri. Cele mai ieftine cazări costă 159 de lei de persoană pentru șase nopți, dar vorbim despre hoteluri de o stea, fără mic dejun. Odată cu toamna, însă, se reduc și tarifele la diversele atracții turistice de pe litoral. Intrarea la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, care include Delfinariu, scade la 20 de lei, față de 40. Este, deci, o perioadă bună pentru a vă planifica vacanța.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă