10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO. HARTA voturilor la Eurovision. Cui dăm şi de la cine primim...

FOTO. HARTA voturilor la Eurovision. Cui dăm şi de la cine primim cele mai multe puncte

O hartă interactivă arată cum au fost acordate punctele la concursul muzical Eurovision de-a lungul timpului. Ţările care acordă, de obicei, cele mai multe puncte României sunt Republica Moldova, Spania şi Italia. România acordă cele mai multe puncte Greciei, Republicii Moldova şi Turciei, potrivit The Telegraph.

Deschideţi galeria foto de mai sus pentru a vedea harta voturilor la Eurovision, pentru România, Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina, Ungaria, Serbia, Suedia, Rusia, Italia, Spania, Franţa şi Austria.

Cum funcţionează harta interactivă

Mecanismul de la baza hărţii a constat în adunarea tuturor punctelor acordate de o țară fiecăreia dintre celelalte participante între anii 1994 și 2014.

Citeşte şi: GALERIE FOTO. Istoria României la Eurovision, în imagini

Selectarea unei ţări din meniul de deasupra hărții arată cum şi-a distribuit țara respectivă voturile de-a lungul a 20 de ani. Cu cât mai roșie apare o țară, cu atât mai puternică este susținerea ei pentru ţara selectată pe hartă.

Ţările pe care românii de votează cel mai des

Potrivit hărții interactive, cea mai votată ţară de către România la Eurovision este Grecia, cu un procent de 11,42% – 106 puncte din cele 928 acordate în total de România pe parcursul anilor.

Următoarea țară în topul voturilor României la Eurovision este Republica Moldova, cu 10,13%, adică 94 de puncte din totalul de 928 date de-a lungul anilor.

Citeşte şi: Eurovision 2015. Cine este suedezul Måns Zelmerlöw, câştigătorul finalei din 2015

Turcia este a treia țară pe care România a votat-o cel mai mult la Eurovision, obţinând 7,54% din totalul punctelor acordate.

În clasament urmează Rusia, cu 6,14% din totalul punctelor acordate de România la edițiile Eurovision.

Topul țărilor votate de România continuă cu Suedia (5,28%), Ungaria (4,63%), Spania (4,09%), Germania și Danemarca (3,13% fiecare), Ucraina (2,91%), Azerbaijan și Norvegia (2,8% fiecare) Armenia și Israel (2,69% fiecare), Polonia (2,26%), Regatul Unit (2,16%), Serbia şi Cipru (1,94% fiecare), Croația (1,51%), Franța și Islanda (1,08% la fiecare).

Sub 1% se situează Austria și Slovenia (0,97% fiecare), Finlanda (0,86%), Italia și Bosnia și Herțegovina (0,75% fiecare), Olanda și Bulgaria (0,54% fiecare), Albania (0,32%) și Belarus (0,11%).

Ţările care au votat cel mai mult reprezentanţii României

Harta interactivă mai arată că topul ţărilor care au acordat cele mai multe puncte României la Eurovision au fost Republica Moldova, cu 19.48% din totalul de puncte acordate, Spania, cu 9,52% din totalul de puncte, şi Italia, cu  8,62% din numărul total de puncte.

Cele mai vizibile tipare

Cele mai vizibile tipare de acordare a voturilor de la o ţară la alta, identificate în perioada 1994-2014, sunt: Cehia către Armenia, Republica Moldova către România, Belarus către Rusia, Cipru-Grecia, Armenia-Rusia, Andorra-Spania, Albania-Grecia, Azerbaijan-Ucraina, Bulgaria-Grecia şi Danemarca-Suedia.

Citeşte şi: Eurovision 2015: CRIZĂ în culise înainte de reprezentația României

Afinităţile între ţările participante la Eurovision

Între blocurile de ţări care fac cel mai des schimb de voturi la Eurovision sunt cele din Fosta Uniune Sovietică, Polonia, Rusia şi Ucraina.

De asemenea, Ţările Balcanice, statele din fosta Iugoslavie, împreună cu România și Albania, fac, de regulă, schimb de puncte. Însă, studiul hărții pe România arată că Abania este una dintre cele mai puţin votate ţări de către ţara noastră.

În plus, statele din Regiunea Scandinavă – principalele naţiuni nordice, inclusiv Islanda, Lituania, Danemarca şi Letonia, se susţin reciproc în competiţia muzicală.

Cu toate acestea, nu toate ţările participante la Eurovision se supun unui tipar în ceea ce priveşte voturile acordate. Într-un studiu din anul 2008 privind alianţele care se formează în acordarea punctelor, doctorul Derek Gatherer a identificat şase ţări considerate în general ca nefăcând parte din niciun fel de schimb de voturi: Monaco, Franţa, Israel, Elveţia, Portugalia şi Germania.

O țară participantă la Eurovision își votează cele zece melodii preferate acordând 12 puncte primei, 10 următoarei, după care 8, 7, 6 și așa mai departe până la ultima de pe listă.

Citeşte şi: Geografia după Eurovision

 

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă