15.7 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialÎn salina Turda vor fi difuzate filme pentru copii

În salina Turda vor fi difuzate filme pentru copii

Caravana filmului românesc ajunge la acest final de săptămână în municipiul Turda, unul dintre locurile destinate evenimentului fiind salina.

Proiecţiile au loc în Parcul Teilor, în Salina Turda şi în curtea interioară a Muzeului de Istorie, în perioada 20 – 22 mai. 

"Şcoala românească de film a format, de-a lungul timpului, numeroşi artişti ce au încântat generaţii de spectatori, le-au marcat copilăria prin creaţiile lor şi au contribuit, în mod direct sau indirect, la cizelarea gustului artistic al publicului. Aceşti artişti au consolidat o cinematografie care se bazează pe diversitate stilistică şi tematică, pe viziune, tehnică şi talent. Din acest motiv, 'Caravana filmului românesc', proiect aflat în al patrulea an de existenţă, continuă promovarea filmului românesc din toate timpurile, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români", se arată în comunicatul organizatorilor.

Salina Turda este locul unde cei mici se pot delecta cu pelicule ca: "Veronica", "Veronica se întoarce", "Tinereţe fără bătrâneţe", "Zâmbet de soare" (filme nemuritoare realizate de Elisabeta Bostan) sau "Dopul scuză mijloacele" (regia: Mihai Ionescu). 

Părinții și bunicii pot revedea filme cum ar fi "Nunta mută" (o tragi-comedie în regia actorului Horaţiu Mălăele), "Secretul armei… secrete" (un film în regia lui Alexandru Tatos, care spune povestea unui împărat autoritar şi ranchiunos, mânat de obsesia războiului, ce îşi dispută cu Zmeul "arma secretă", care, în loc să ţintească înainte, trage înapoi pentru a deruta inamicul) şi "Concertul" – un film realizat de Radu Mihăileanu şi apreciat de presa franceză şi care a primit numeroasele nominalizări sau premii la importante festivaluri internaţionale de film, precum European Film Academy Award sau Premiile César. 

În cazul în care vremea va fi nefavorabilă proiecţiilor în aer liber, filmele vor putea fi vizionate la Teatrul "Aureliu Manea", cu începere de la ora 19,00. 

Toate aceste filme vor fi prezentate cu subtitrare în limba engleză, astfel încât vizitatorii străini aflaţi la Salina Turda să poată viziona, alături de spectatorii români, seria de filme programate sâmbătă, 21 mai şi duminică, 22 mai. 

Sâmbătă, 21 mai, de la ora 21.30, în cadrul programului "Noaptea muzeelor", în Curtea interioară a Muzeului de Istorie, va fi prezentat filmul "O poveste de dragoste. Lindenfeld", ce poartă semnătura reputatului regizor Radu Gabrea.  Intrarea este liberă la toate spectacolele.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Hezbollah anunță că a bombardat nordul Israelului

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat că a vizat intens ţinte militare în nordul Israelului şi, pentru prima dată, o bază militară de lângă...

WC-urile din curțile școlilor vor fi secții de votare, ca tot alegătorul să găsească o utilitate buletinului de vot

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru a elimina preconcepțiile conform cărora toaletele din curțile unităților de învățământ preuniversitar fără canalizare nu sunt bune de nimic, Guvernul...

Robert Fico, premierul slovac, este supus unei operaţii “foarte complicate” la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica

Premierul slovac Robert Fico este supus unei operaţii "foarte complicate" la Spitalul Roosevelt din Banska Bystrica, după ce a fost împuşcat de cinci ori...
Ultima oră
Pe aceeași temă