12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialJumătate din românii care vor veni pe litoral aleg Mamaia

Jumătate din românii care vor veni pe litoral aleg Mamaia

 

Peste cinci săptămâni, primii turiști din acest an vor veni pe litoral, cu ocazia vacanței de 1 Mai. Reprezentanții agențiilor de turism au început însă vânzările și pentru perioada de vară. Cea mai căutată stațiune rămâne, ca și în anii trecuți, Mamaia. Practic, unul din doi turiști care aleg ca destinație de vară litoralul românesc va veni în Mamaia. Pe următoarele locuri se situează Eforie Nord și Saturn.

”Mamaia rămâne, în continuare, stațiunea cu cel mai ridicat grad de vânzări: circa 50% din vânzările agențiilor de turism pe zona litoralului românesc. Venus se mișcă din ce în ce mai bine, dar, deocamdată, pe locul doi ca valoare a vânzărilor este Eforie Nord, urmată de Saturn. Sudul litoralului românesc rămâne, în continuare, destinația de vacanță favorită pentru familiile cu copii. Avem și în sud hotelieri care au investit și multe hoteluri de 2 stele au fost clasificate, acum, la 3 stele. De asemenea, un număr semnificativ de hoteluri care au fost închise se deschid anul acestea la 4 stele, ca urmare a investițiilor în dotări și modernizări”, a precizat, ieri, Aurelian Marin, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT).

Acesta a precizat că românii au cumpărat pentru 2015, până în prezent, cu 25% mai multe vacanțe în perioada de early booking pe litoralul românesc comparativ cu anul trecut. Ponderea early booking-urilor în totalul vânzărilor agențiilor de turism membre ANAT a crescut până la 30%, luând în calcul toate destinațiile. În Mamaia există deja trei hoteluri vândute în totalitate pentru vârful de sezon. Delta Dunării și stațiunile balneo sunt cele mai cerute destinații de vacanță, după litoral, în 2015.

Străinii – creștere timidă

Aurelian Marin este optimist și spune că ”există estimări de creștere semnificativă a numărului turiștilor străini pe litoral, cei mai mulți din Polonia și Israel”. Lucrurile stau însă extrem de prost din acest punct de vedere, în condițiile în care numărul de turiști străini raportat la totalul de turiști este de circa 5%. Anul acesta este anunțat numai un charter pe litoral, din Israel. În comparație cu țări precum Grecia, Turcia, Spania sau chiar Bulgaria, piața de turism estival pentru străini este practic inexistentă în România.

TVA eterna problemă

Reprezentanții ANAT au găsit una dintre cauze, și anume TVA, care este de 24% în România, pentru turism (cu excepția serviciilor de cazare, unde este de 9%), spre deosebire de țările vecine. ”Unul dintre impedimentele cu care ne confruntăm este menținerea TVA de 24% pentru agențiile de turism, în timp ce în Bulgaria acestea plătesc 9%. La Târgul de Turism, premierul Victor Ponta ne-a promis că va face demersuri pentru TVA de 9% generalizată pentru întreaga industrie a turismului, ceea ce va face să crească gradul de competitivitate cu țările din zonă – Bulgaria, Grecia, Turcia”, a spus președintele ANAT. Acesta nu a menționat calitatea serviciilor, lipsa infrastructurii, prețurile mari comparativ cu cele ale concurenței – câteva dintre motivele pentru care străinii ocolesc litoralul românesc.

Prețurile, (aproape) neschimbate

În ceea ce privește prețurile de cazare, Aurelian Marin spune că acestea vor fi similare celor de anul trecut. Există însă și excepții, pe segmentul de 4-5 stele, unde punctual se înregistrează pierderi. Șeful ANAT nu a ratat ocazia, ieri, să facă reclamă și la noul parc de aventuri din sudul litoralului, care îi aparține.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă