10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialLa Săpânța, de Sfânta Mărie

La Săpânța, de Sfânta Mărie

Chiar dacă pentru cei mai mulți dintre noi vacanța înseamnă odihnă și cam atât, există și români mai neliniștiți din fire, care sunt mereu în căutare de ”distracții” inedite. Lor li se potrivește mănușă conceptul celui mai român dintre irlandezi, celebrul Peter Hurley (foto), cel care nu obosește să pună umărul la promovarea Maramureșului.

Sâmbătă, 15 august, și duminică, 16 august 2015, în zile de mare praznic împărătesc, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Maramureșul revine în centrul atenției cu cea de-a șasea ediție a evenimentului „Drumul Lung spre Cimitirul Vesel“, un festival de cultură, muzică și joc tradițional, ce va avea loc în comuna Săpânța.

Încă de la prima ediție, din anul 2010, proiectul a reușit să pună sub lumina reflectoarelor cultura vie a satului românesc. 

Dacă în anii trecuți au avut loc concerte inedite în Cimitrul Vesel, pe muzica compozitorului irlandez Shaun Davey, sau s-a mers pe „drumurile lui Leșe”, anul acesta este momentul ca Săpânța să strălucească, după cum a mărturisit Peter Hurley.  Toată suflarea săpânțeană, de la mic la mare, va participa la acest festival. Meșterițele populare vor crea și vor comercializa celebrele zgărdane și trăistuțe maramureșene și toate femeile vor găti cât e ziua de lungă pe o pajiște produse tradiționale după rețete străvechi cu care îi vor omeni pe turiști.

„Drumul Lung spre Cimitirul Vesel“ are, în acest an, invitaţi de seamă. Gheorghe Turda, Grupul Iza şi invitatul special Mircea Florian vor încânta urechile participanţilor.

În fiecare dintre cele două zile de festival, vor avea loc ateliere şi workshop-uri de meşteşurgărit. Dumitru Pop Tincu, urmaş al celebrului Stan Ion Pătraş, creatorul crucilor din Cimitirul Vesel, va îndruma turiștii în conceperea faimoaselor cruci, iar Vasi Poştaşul va vorbi despre muzica tradiţională. La rândul lui, faimosul Moș Pupăză va crea un imens fus cu zurgălăi.

Meșterii populari vor dezvălui celor curioși secretele olăritului, al cioplitului în lemn, al fabricării de opinci și al cusutului de ii. Aceştia vor putea fi găsiţi la standurile vegheate de fusul înalt de cinci metri, creație a lui Moș Pupăză. Cine se va împrieteni cu moșul va primi și o dușcă de horincă din bota lui minune, căci Moș Pupăză își folosește bota drept recipient pentru această licoare provenită din producție proprie.

Artiștii, lăutarii și tarafurile care vor participa  la eveniment vor cânta doar muzică tradițională din Maramureș animând atmosfera și încurajând oamenii să iasă la joc.

„Mai ales când plecăm în vacanță, mulți dintre noi suntem „vânători“ de experiențe speciale, unice. Cred că un astfel de moment se „coace“ în Săpânța în zilele de 15 și 16 august. Pentru oricine simte ­nevoia unei „injecții“ concentrate de autentic – și mă refer aici mai a ales la cei care trăiesc în orașele mari – pelerinajul la Săpânța îi va răsplăti din plin“, spune Peter Hurley.

„În fiecare an de Sfântă Mărie am amplasat o piatră de hotar, o bornă, în promovarea satului românesc. Sunt așa de încântat de conceptul nostru de anul acesta! Simt că ar putea să fie cel mai frumos dintre toate, pentru că sărbătorim esența satului în sine. Construim o scenografie în care elementele autentice sunt îmbinate într-un singur concept fermecător. Săpânța e un sat viu, un fenomen complex! Acest fenomen poate fi trăit doar vizitându-l. Esența nu poate fi transpusă pe scena unui oraș sau în ­străinătate. Magia satului se simte doar aici, pe pământul lui. Anul acesta, sărbătorim această creație multimilenară: satul carpatic autentic“, mai zice Peter.

Trebuie spus că oricine poate veni în acel weekend la Săpânța. Ba chiar, cu cât mai mulți cu atât va fi mai vesel. Vor fi organizate curse speciale de autocare din București (prețul ­dus-întors este de doar 80 de lei), Cluj și Baia Mare. Pentru cei ce vin cu cortul, camparea va fi gratuită, iar pentru restul de turiști vor fi pregătite moduri inedite de cazare. Cei ce vor ­dori o experiență țărănească autentică de pildă vor putea dormi în căpițe de fân unde li se vor amenaja „paturi“ speciale.

Pentru cei ce vor să dea o raită prin împrejurimi vor fi puse la dispoziție biciclete.

Și fiindcă festivalul se ­petrece în zi de mare sărbătoare, cei credincioși pot participa la Prohodul Maicii Domnului în ­seara de 14 august și la Sfânta Liturghie de pe 15, având șansa să vadă cum în Maramureș, la zilele de praznic, toată ­suflarea, de la „coconi de țâță“ până la bătrânii satului, poartă cu mândrie portul popular.   

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă