15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialLecce, bijuteria barocă a Italiei

Lecce, bijuteria barocă a Italiei

Lecce este unul dintre cele șase orașe italiene care concurează anul acesta pentru a deveni “Capitală Culturală Europeană” în 2019. Acesta are toate șansele să obțină titlul din partea Uniunii Europene datorită patrimoniului său istoric, arhitectural și artistic.

Acest oraș istoric din regiunea italiană Puglia a fost fondat de civilizația mesapi și ocupat ulterior de poporul roman. În prezent, turiștii pot admira în centrul orașului ruinele unui amfiteatru roman din secolul al II-lea. Pe lângă vestigiile istorice, Lecce atrage turiștii datorită colecției impresionante de monumente arhitecturale construite într-un stil baroc unic. Orașul a fost chiar supranumit “Florența sudului”, întrucât găzduiește o mulțime de biserici și palate baroce, construite în perioada de glorie a secolelor XVI – XVIII, dintr-o piatră de culoare albă care se găsește doar în această regiune. Nu în ultimul rând, Lecce uimește turiștii cu o viață culturală activă care include expoziții, concerte și piese de teatru în aer liber.

Astfel, străzile pitorești din centrul orașului formează un adevărat muzeu în aer liber, prin care turiștii se pot plimba în voie în căutarea monumentelor baroce. Cea mai importantă biserică din oraș este Basilica di Santa Croce, care impresionează printr-un echilibru armonios între stilurile clasic și baroc. Basilica a fost începută în secolul al XIV-lea și finalizată cândva în secolul al XVI-lea sau al XVII-lea. Exteriorul, dar și interiorul abundă în alegorii și simboluri creștine, realizate din sculpturi și decorații lucrate minuțios sub coordonarea artiștilor Francesco Antonio Zimbalo și Cesare Penna.

Palatul cel mai impresionant din oraș este Palazzo Vescovile, o construcție renascentistă, care include o superbă galerie exterioară cu arcade largi care înconjoară Piazza Duomo. Pe fațada palatului, decorată la fel de frumos ca și celelalte monumente arhitecturale din Lecce, se află unul dintre cele mai vechi ceasuri din oraș, ce datează din 1761.

Un tur al orașului Lecce ar fi incomplet fără a vedea galeriile de artă și muzeele. Dintre acestea, Muzeul Provincial de Arheologie din San Castromediano este unul dintre cele mai importante deoarece găzduiește artefacte extrem de vechi din perioada civilizației mesapi și din epoca romană. Nu trebuie ratat nici Muzeul Teatrului Roman, care pe lângă obiectele descoperite în urma săpăturilor arheologice locale, deține o colecție de măști de teatru de la Villa lui Hadrian din Tivoli.

Orașul este, de asemenea, un important centru universitar, iar studenții de la Universitatea din Lecce animă viața socială cu numeroase evenimente artistice și culturale. Astfel, turiștii care doresc să se bucure de arte și să se distreze pot participa în fiecare seară la o piesă de teatru sau la un concert în centrul orașului.

Lecce atrage deja mulți turiști care vor să descopere vestigiile istorice și monumentele arhitecturale din sudul Italiei, dar autoritățile italiene speră să obțină titlul de “Capitală Culturală Europeană” pentru a se transforma în cea mai importantă destinație turistică din regiunea Puglia, călcâiul cizmei italiene. Lecce concurează pentru titlul de “Capitală Culturală Europeană” cu orașele Cagliari, Matera, Perugia-Assisi, Ravenna și Siena. Un juriu ales de către Comisia Europeană va stabili până la sfârșitul anului orașul care va reprezenta Italia.

Titlul de “Capitală Culturală Europeană” a fost oferit de Uniunea Europeană pentru prima dată în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Titlul de Capitală Culturală Europeană funcţionează ca un catalizator al dezvoltării culturale şi transformării urbane.  

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Irak ajută la misiunea de căutare a elicopterului ce îl transporta pe președintele Iranului

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...

Max Verstappen obține a 59-a victorie din cariera sa în Campionatului Mondial de Formula 1

Pilotul olandez Max Verstappen, reprezentând echipa Red Bull, a câștigat Marele Premiu al regiunii Emilia Romagna, desfășurat duminică la Imola, Italia. Aceasta reprezintă a...

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...
Ultima oră
Pe aceeași temă