13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialMAE face noi precizări despre problemele de pe litoralul bulgăresc

MAE face noi precizări despre problemele de pe litoralul bulgăresc

Ministerul Afacerilor Externe a transmis duminică o serie de noi precizări cu privire la calitatea apei mării pe litoralul bulgăresc, arătând că, potrivit ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătăţii, riscul ca apa mării să fie infectată e limitat la o zonă restrânsă din Varna şi nu sunt afectate alte staţiuni.

"În continuarea informărilor de presă privind riscul ca apa mării de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre să fie contaminată cu virusul hepatic A, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: Avertismentul privind riscul ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A şi recomandarea vaccinării împotriva acestui virus au fost făcute de şeful secţiei de hepatologie de la spitalul «Sf. Ivan Rilski» din Sofia şi preluate de numeroase agenţii de presă şi publicaţii bulgare, la 30 iunie 2014. Pe această bază şi având în vedere comunicatul oficial al Inspecţiei Regionale de Sănătate Varna din 3 iulie 2014, MAE a publicat atenţionarea de călătorie din dimineaţa zilei de 4 iulie 2014",se arată în comunicat.

MAE menţionează că a instructat Ambasada României la Sofia să ceară informaţii oficiale autorităţilor bulgare.

"Prin urmare, Ambasada României la Sofia a solicitat încă de la data de 1 iulie 2014 poziţia oficială atât a spitalului «Sf. Ivan Rilski» din Sofia cât şi a Ministerului bulgar al Sănătăţii în legătură cu avertismentele publicate de media bulgară însă, până la publicarea «Informaţiei actualizate privind calitatea apelor de îmbăiere pe litoralul Mării Negre» a Ministerului bulgar a Sănătăţii din seara zilei de 4 iulie, Ambasada nu a primit alte informaţii din partea autorităţilor menţionate", precizează MAE.

"Potrivit ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătăţii, riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna şi nu sunt afectate alte staţiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre", se mai arată în comunicat.

MAE precizează totodată că misiunea diplomatică a României la Sofia va monitoriza în continuare situaţia în colaborare cu autorităţile bulgare competente, urmând să informeze în cazul în care apar noi riscuri.

Aceste precizări au apărut în contextul în care Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) a anunțat duminică că vrea să dea în judecată Ministerul Afacerilor Externe pentru mesaje incorecte cu privire la problemele de pe litoralul bulgăresc.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă