13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMarele Zid Chinezesc - protectorul imperiului

Marele Zid Chinezesc – protectorul imperiului

De fiecare dată când ne gândim la China, primul lucru care ne vine în minte… bine, al doilea, pentru că primul este mâncarea chinezească… este Marele Zid, material de legendă, de vremuri străvechi, de Marco Polo şi de nesfârşitul imperiu chinez. Este una dintre cele mai cunoscute construcţii din lume şi, cu siguranţă, cea mai mare structură realizată vreodată de om.

Marele Zid Chinezesc a fost început în secolul 5 înainte de Christos şi  a fost terminat în forma pe care o vedem azi de abia în secolul 17, în timpul dinastiei Ming. Ca orice zid din istorie şi cel chinezesc a fost construit pentru a apăra ţara de invaziile armate ale străinilor. Iniţial, zidul a fost construit din pământ, dar aceste construcţii au dispărut de mult, lăsând locul celor de cărămidă şi piatră. Dinastia Ming a fost cea care a reuşit să termine zidul, să-l fortifice şi să se şi folosească de el împotriva invaziilor mongole şi manciuriene. După Ming, dinastiile succesive nu s-au mai preocupat de întărirea zidului, iar renovările vizibile azi au fost făcute pentru a da zidului aspect comercial şi pentru a atrage turişti. Iar turiştii vin an de an pentru a se fotografia cu cea mai mare structură construită de om vreodată, iar cifrele vorbesc de la sine: Marele Zid Chinezesc se întinde pe o lungime de 6.352 kilometri de la pasul Shanghai, în est, până la Lop Nur în vest de-a lungul unui arc ce urmează conturul sudului provinciei chineze de azi Inner Mongolia.

Mai mult de 70% din zid se află azi în paragină, însă cei 30% rămaşi sunt impecabili restauraţi, zidul putându-şi juca rolul de apărare ca în trecut. Din loc în loc treptele sunt extrem de înalte, iar o plimbare pe zid este extenuantă, aşa că majoritatea turiştilor nu îl traversează decât pe o distanţă de maximum trei kilometri… se minunează, fac poze şi se întorc la autocarele cu aer condiţionat. Însă chiar şi aşa experienţa cu Marele Zid este una de neuitat.

Şi mai e o ciudăţenie legată de Marele Zid: de-a lungul anilor s-a speculat mult pe ideea că Marele Zid este singura construcţie ce se poate vedea de pe lună. Atât de convingătoare au fost aceste zvonuri încât la un moment dat au intrat chiar şi în cărţile de istorie. Adevărul crud, ca de fiecare dată când se mai demitizează ceva, este că zidul nu se vede nici măcar de la 500 de kilometri de pământ, asta însemnând 0,1% din distanţa până la lună… deci nu e surprinzător că nici un astronaut care a fost în spaţiu nu a raportat că ar fi văzut Zidul. Legenda e frumoasă însă, şi se bazează pe faptul că dacă omul poate vedea cu ochiul liber munţii şi văile de pe lună, şi de pe lună se poate zări cu ochiul liber Marele Zid Chinezesc – evident legenda pare a fi inventată de un chinez mândru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă