10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialEscapadă la Paris. Ponturi utile pentru una din cele mai faimoase destinații...

Escapadă la Paris. Ponturi utile pentru una din cele mai faimoase destinații din lume

Vă propun o viziune masculină asupra orașului perfect pentru o escapadă de toamnă între prietene. Parisul te cucerește prin acel șic specific și multitudinea de opțiuni pe care le oferă turiștilor care-i „calcă pragul“.

Este ora 6 dimineața și telefonul vibrea­ză deplasându-se încet-încet către una din marginile noptierei. Din instinct, întind mâna, nu ca să văd cine sună neapărat, ci ca să-i opresc căderea. Decid totuși să văd și cine mă apelează la o astfel de oră și cu uimire constat că era o prietenă care știa că fusul meu orar este cu patru ore în urma celui românesc și cu toate acestea SUNA.

Las să-mi scape câteva cuvinte de ocară și răspund. “Știu că dormeai, dar eu am decis să plec la Paris cu o prietenă. Nu avem bilete, nu avem cazare și… nici nu prea știm ce să facem noi două în Paris. Ah, vrem să plecăm vineri!”. “Păi, azi e miercuri!”, zic eu, destul de luat de valul conversației. Nu apuc să mai adaug ceva că aud în difuzor: “Ne ajuți tu cu logistica și fă-ne și un mic ghid pentru noi două, că știi ce ne poate capul! Ai datele cardului meu… à bientôt!”… Și uite așa m-a lăsat o prietenă cu „ochii în soare”, la șase dimineața, în camera ­unui hotel în care draperiile erau trase și nu lăsau rază de soare să pătrundă.

Și partea cea mai grea nu a fost să le sfătuiesc cu privire la biletele de avion și hotelul unde să se cazeze, ci să gândesc un ghid al Parisului din perspectiva feminină. Săptămâna asta vă povestesc ce le-am spus că trebuie musai să viziteze, iar săptămâna viitoare revin cu un mic ghid al restaurantelor și unul de „shopping”.

„Must see“  la Paris

Există câteva obiective turistice pe care toți trebuie să le bifeze neapărat atunci când merg prima dată la Paris. Atenție, la a doua călătorie nu sunt permise decât două abateri: o nouă escaladare a Turnului Eiffel (este musai să vezi Parisul de sus primăvara/vara și toamna/iarna) și o nouă vizită la Luvru (muzeul unde și dacă vii a zecea oară tot o să ai lucruri noi de văzut). Deci, pentru că trebuie neapărat bifate, am inclus pe lista prietenelor mele următoarele obiective – însoțite de câteva sfaturi, pe care le citez din memorie.

* Tour Eiffel (Turnul Eiffel) este locul pe care-l vizitează fiecare turist venit prima dată la Paris. La cei 324 metri înălțime, turnul este cea mai înaltă clădire a capitalei franceze și una dintre cele mai vizitate din lume. Deși cea mai apropiată stație de metrou este Bir-Hakeim, eu recomand să coborâți la Trocadéro (linia de metrou 6 sau 9) și să urmăriți semnele care indică ieșirea către Palais de Chaillot/Tour Eiffel. Palais de Chaillot înseamnă de fapt două clădiri arcuite, străjuite în față de câteva zeci de coloane și conectate la o mare piață pavată cu marmură, de unde veți avea una dintre cele mai frumoase vederi pariziene. În fața acestei piețe se află Grădinile Trocadéro, pe care le veți traversa în drumul spre baza turnului. Odată ajunși la turn, trebuie neapărat să ajungeți sus, în vârf, pentru a simți vibrația Parisului – și la propriu, și la figurat.

Trebuie să știți că există trei nivele de acces: la primele două puteți ajunge și urcând scările, dar merită efortul, în timp ce al treilea nivel va fi atins numai cu ajutorul unui lift – evident, puteți alege să mergeți cu acest lift de la baza turnului, dar îl puteți lua și de la etajul al doilea. Două chestiuni: cel mai bine este să achiziționați biletele online și evitați astfel două ore (chiar trei uneori) de stat la coadă la casa de bilete din incinta turnului; la nivelul al doilea vederea oferită este mult mai clară decât la nivelul al treilea – astfel, cu o hartă în mână, puteți identifica toate punctele importante ale Parisului. Pentru cei care vor să aibă parte de experiența maximă – etajul al treilea și vârful turnului sunt ținta: dacă este vânt, pregătiți-vă să simțiți cum turnul vibrează ușor.

* Louvre este…

Știu, muzeul unde puteți să admirați celebra lucrare a lui da Vinci, Monalisa. Alors, toți știm asta, putem să trecem mai departe și să ne preocupăm de ce înseamnă Louvre cu adevărat? Eu l-am descris mereu ca un spațiu expozițional „monstruos de mare”, plin de „titanii culturii mondiale”. Deși ambele expresii pot suna puțin clișeistic – și-mi asum asta – sunt cele care definesc Louvre-ul în totalitate.

Nu vă așteptați să vedeți tot, nu vă așteptați să înțelegeți tot. Puteți avea aceste două pretenții dacă sunteți o enciclopedie a culturii mondiale dinaintea lui Hristos până în zilele noastre și dacă aveți vreo două săptămâni de stat în ­Paris și pe care să le petreceți în Louvre. Muzeul are o suprafață de 210.000 mp, din care 66.000 sunt destinați expozițiilor. Aici veți putea vedea exponate care acoperă una dintre cele mai vaste perioade istorice pe care le poate include o colecție a unui muzeu – din antichitate până la 1848. Exponatele sunt grupate în următoarele secțiuni: Antichități egiptene, Antichități grecești, etrusce și romane, Artă Islamică, Sculpturi, Obiecte de artă, Picturi, Arte grafice și Icoane și picturi creștine. Este recomandat ca, înainte de o vizită la Luvru, să vă reîmprospătați datele din memorie despre arta și cultura universală – pentru o mai bună înțelegere a operelor expuse.

* Au mai rămas două monumente pe care trebuie să le vedeți – Basilica Sacre-Coeur de Montmartre și Catedrala Notre Dame. Cea din urmă este una dintre cele mai vechi catedrale din Franța și, în același timp, una care bate recordurile în ceea ce privește durata construcției: prima cărămidă de fundație a fost pusă în anul 1163. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfințit altarul, dar construcția catedralei a durat din 1163 până în 1345. Catedrala mai are două caracteristici specifice: văzută din afară catedrala nu pare foarte mare, însă ea poate adăposti până la 10.000 de oameni; este una dintre cele mai întunecate catedrale gotice, lumina ce vine de afară este filtrată mult de geamurile colorate ale rozelor, înăuntrul catedralei dominând o atmosferă „rece” și „sumbră”, pentru unii, sau „mistică”, pentru alții. 

Cum ajungi

Pe ruta București – Paris, sunt patru companii aeriene care operează zboruri directe: Air France (până la patru zboruri pe zi) și Tarom (două zboruri zilnice) utilizează aeroportul principal Charles de Gaulle, în timp ce companiile low-cost BlueAir și Wizzair operează pe aeroportul din Beauvais (aproximativ 87 km față de centrul orașului) câteva zboruri pe săptămână.

Companiile de linie au tarife care încep de la 149 euro/dus-întors (locuri limitate la acest tarif promoțional) și includ un bagaj de cală de 23 kg. Companiile low-cost au tarife mai mici, de la 69 euro/dus-întors, însă un bagaj de cală poate costa între 40 și 70 euro, în funcție de sezonul în care se călătorește (vara este considerat sezon de vârf și tarifele sunt mai mari).

Top 3 „Excursii“ inedite în Paris!

Plimbă-te prin întuneric!

În serile și nopțile răcoroase din octombrie până în martie străzile Parisului sunt aproape pustii (după ora 20), cu excepția unor mașini ce rulează pe bulevardele principale și care vor dispărea și ele cel târziu la ora 22. Așa că, pierde-te în noaptea pariziană și când ai decis că ai mers suficient de mult folosește o hartă pentru a ajunge la cea mai apropiată gură de metrou și întoarce-te la hotel!

Fii un parizian veritabil pentru o zi!

Poți face asta cu ajutorul unui voluntar al asociației „Parisian for a Day”. Este un tur gratuit pe care-l poți avea alături de un student, pensionar sau ex-pat – nerăbdători în a-ți dezvălui câteva „delicatese” istorice și ponturi despre orașul drag în care trăiesc și care-ți vor mai da detalii și despre magazinele lor mai puțin cunoscute, despre grădinile interioare pe care alți turiști le ratează, despre baruri și străzi. Totul într-o călătorie de trei ore prin oraș.

Ce distanță poți parcurge într-o zi dintr-un tunel lung de 3.000 km?

Cu siguranță nu mult dacă ar fi să facem proporția la finalul zilei. Totuși vizitarea Catacombelor pariziene este un lucru pe care trebuie să-l faceți neapărat – un tur de doar 45 de minute și o temperatură medie de 14 grade Celsius.

Cele mai citite

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

SAMEDAY anunță intenția de preluare a companiei de curierat Sprinter din Ungaria

Ca parte a strategiei de extindere a infrastructurii de livrare din regiune, SAMEDAY, compania care a introdus livrarea în easybox în piața din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă