15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMuzică din Spania renascentistă

Muzică din Spania renascentistă

După un regal de muzică barocă, a IX-a ediţie a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti se încheie cu un concert de muzică renascentistă spaniolă „Musicas Para la Camara de Isabel de Castilla”, susţinut de Ansamblul Cinco Siglos, având-o ca solistă pe Delia Agundez, concert care va avea loc vineri seară, la Palatul Bragadiru, de la ora 19.00

„Músicas para la Cámara de Isabel de Castillia” este un proiect de muzi­că renascentistă ce include mai multe tablouri inspirate din contextul istoric al Renaşterii spaniole timpurii.

În afara muzicii interpretate de menestreli şi lucrările liturgice impunătoare interpretate de cântăreţii şi instrumentiştii capelelor regale, exista şi un alt tip de muzică, interpretat la harpe, lăute, fluiere şi fidel-uri, aşa-numitele „instrumente moi”, cunoscute sub denumirea de bajos. Această muzică ambientală dedicată momentelor de reflecţie sau nostalgie s-a păstrat peste timp în manuscrise, cronici sau picturi. Utilizând piese dedicate vihuelei şi dezvoltând forme muzicale (cunoscute sub denumirea de glossas) pornind de la celebrele „villancicos“, incluse în colecţia „Cancionero de ­Palacio“, Cinco Siglos recreează un con­cert ce grupează lucrări aparţinând genului músicas de sala (muzică de cameră) din timpurile monarhilor catolici ai Spaniei.

Inspiraţi din „Cancionero de Palacio”, Cincos Siglos recreează în concert atmosfera intimă a muzicii de cameră de la curtea Isabellei de Castillia. În acest sens, ansamblul a ales minuţios instrumentele, incluzând în concertul lor unele instrumente din perioada medievală – rebec sau instrumente cu corzi ciupite – încă prezente în epoca lui Ferdinand şi a Isabellei şi a elaborat orchestraţii complexe şi rafinate. Fără a ignora aspectul improvizatoric specific aşa-numitelor glossas – forme exclusive improvizatorice, asemănătoare în oarecare măsură cu muzica de jazz, membrii Cinco Siglos au optat, în alcătuirea repertoriului acestui proiect muzical, pentru piesele „pregătite“, ca tribut adus valoriilor estetice – fie că este vorba despre melodie sau armonie.

Delia Agúndez – cea mai potrivită voce pentru vechea muzică spaniolă

Alegerea unei voci potrivite pentru un repertoriu ce poate fi încadrat în cutumele muzicii culte, dar care are şi inflexiuni tradiţionale, nu a fost o sarcină uşoară. Muzicienii din Cinco Siglos au evitat vocile de muzică populară, dar şi acele voci prea cizelate care nu ar fi putut face faţă stilului de interpretare recitar cantando caracteristic lucrărilor incluse în colecţia „Cancionero de Palacio“. Vocea sopranei Delia Agúndez (foto jos) le conferă rafinament expresiv, intuiţie, simplitate şi o sensibilitate aparte, perfect potrivită cu stilul grupului de instrumentişti.

Membrii ansamblului Cincos Siglos s-au dedicat încă din 1990 studiului și interpretării repertoriilor mai puțin cunoscute de muzică veche. Repertoriul Cincos Siglos se axează pe muzica medievală, cu rezultate impresionante în numeroase producții concertistice, înregistrări audio și articole sau lucrări de muzicologie.

Delia Agúndez a cântat ca solistă în numeroase producții concertistice ale RTVE, orchestra simfonică din Cadaqués, orchestra simfonică a Región de Murcia, Orchestra barocă catalană, orchestra Santa Cecilia și La Capilla Real de Madrid. În 2012, Delia a lansat primul CD intitulat „Voleras, entre seguidilla y bolero” cu muzică spaniolă pentru voce și chitară de la începutul secolului XIX şi tot în anul 2012 i s-a decernat Premiul INJUVE pentru cea mai bună interpretare de muzică cultă. Festivalul organizat de Asociaţia Antiqva se bucură de o mare atenţie din partea publicului, fiind cotat pe locul trei între „cele mai frecventate festivaluri din București”, conform Barometrului de consum cultural pe anul 2014, realizat anual de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală.

Cele mai citite

Comerţul agroalimentar al Uniunii Europene, excedent de cinci miliarde de euro în ianuarie 2024

Comerţul agroalimentar din UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, conform celui mai recent raport lunar privind evoluția importurilor și a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă