12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialMuzica electronică, mai tare decât ploaia și frigul

Muzica electronică, mai tare decât ploaia și frigul

 

Electric Castle și-a confirmat reputația de cel mai important festival de muzică electronică din România. Dacă în primele două zile ale festivalulu fanii au fost nevoiți să înoate, la propriu, în noroi, sâmbătă și duminică ei s-au „răzbunat“ pe ploaie și pe frig. Pământul uscat a fost din nou frământat de zecile de mii de spectatori strânși în curtea castelului medieval din Bonțida. Iar prezența spectatorilor a depășit orice așteptări duminică, atunci când, după închiderea ediției, urmau să urce pe scenă cei de la The Prodigy. Estimările preliminare arată că numărul spectatorilor a depășit sensibil limita de 100.000.

Muzică clasică experimentală

Publicul Electric Castle s-a dovedit deschis la experiențe inedite și a demonstrat că apreciază și stiluri muzicale noi: orchestra Notes & Ties a dat startul serii de sâmbătă și a oferit o notă de culoare prin muzica unor filme celebre precum „Game of Thrones / Urzeala tronurilor“, dar și printr-o variantă orchestrală a hitului Prodigy: „Smack by bitch up“, o avanpremieră la punctul culminant al acestei ediții de festival. „Muzica clasică, redescoperită și recreată în forme noi, revine în Electric Castle și duminică, prin Zoli Toth Project, o experiență avangardistă care demonstrează că Bach și stilurile pop, rock și electro se armonizează perfect“, spun organizatorii.

Cei mai mari fani al festivalului, britanicii Dub Pistols, au făcut un adevărat spectacol. Barry Ashworth le-a mulțumit fanilor pentru prezența numeroasă: „Mă bucur că m-am întors la Electric Castle! Bine am revenit acasă!“.

Prezent pentru prima oară pe domeniul Banffy, Rudimental a adus la castel experiența unui spectacol live, într-o formulă de 11 artiști, în premieră pentru România. Apogeul spectacolului a fost melodia „Feel the love“, imnul Electric Castle din acest an. Piesa a fost cântată de zeci de mii de oameni care și-au ridicat mâinile în aer și au format inimi, răspunzând întrebării „Can you feel the love, Electric Castle Festival?“.

În zona de Dirt Bike, Sidzina Jakob (MTB) și Cservenak Csepel (BMX) au legat cele mai bune manșe la Castle Line. Riderii au avut doar o zi pentru a se acomoda cu traseul, dar creativitatea lor a excelat și am avut parte de acțiune pe cinste! Best Rookie a fost declarat Alexandru Ciprian Fusle, din Sibiu.

Duminică, s-a împlinit dorința celor de la The Cat Empire, care au ținut neapărat să ajungă în Transilvania la „castelul electric“ despre care auziseră deja foarte multe în urma edițiilor precedente. Nota de indie rock /
garage a festivalului, trupa The Subways, a încântat cu un sound tipic englezesc, ce anticipează o nouă direcție în line-up-ul Electric Castle, care se va dezvolta în zona rock.

Cel mai așteptat show a fost al celor de la The Prodigy. „Considerați părinții rave-ului, muzica trupei a sfidat orice regulă, schimbând percepții și reușind să intre definitiv în istoria muzicii moderne. The Prodigy aduc un show special conceput pe baza ultimului lor album, «The day is my enemy». Două TIR-uri de echipamente, de la instalații de sunet până la efecte speciale, sunt pregătite pentru concertul din această seară – practic, întreaga scenă principală Electric Castle va fi schimbată pentru show-ul care promite să îi surprindă și pe cei obișnuiți cu marile festivaluri de oriunde din lume“, spun organizatorii. Tot ieri, participanții au avut ocazia de a-i vedea pe cei de la Sigma, producătorii britanici Cameron Edwards și Joseph Lenzie.

„Experiență memorabilă“

„Încântați să fie în Transilvania și fermecați de atmosfera castelului Banffy de la Bonțida, artiștii au parte de o experiență memorabilă și urcă pe scenă deciși să transmită acest sentiment și mulțimii care a venit să-i vadă și să îi asculte live“, spun organizatorii.

„Am fost prezenți la foarte multe festivaluri din lume și uneori e greu să ne amintim pe unde am fost și pe unde nu. Dar un lucru e sigur – Electric Castle nu o să îl putem uita niciodată“, spuneau aseară cei de la The Glitch Mob, care au urcat pe scena principală a festivalului, Boiler Stage.  Curtea castelului a fost plină încă de la show-ul Subcarpați, trupa care a reușit să spargă, vineri seară, norii strânși peste Bonțida. Părintele drum & bass, cel care a făcut istorie în acest stil muzical, Roni Size și-a confirmat reputația pe scena Electric Castle, iar Netski le-a lansat fanilor și o provocare – să facă mai mult zgomot decât s-a făcut vreodată în România. 

De o mare trecere s-a bucurat James Zabiela. Experiența din 2013 la prima ediție a Electric Castle l-a impresionat atât de mult încât și-a propus să revină – și nu oricum. Ci cu o întreagă noapte marca „Born Electric“.    

Cele mai citite

“Biblioteca din autobuz”. Unde și când va fi disponibilă noua opțiune din transportul în comun

Veste minunată pentru locuitorii din Târgu Mureș! În Săptămâna Națională a Bibliotecilor, Biblioteca Județeană Mureș vine cu o inițiativă inovatoare - "Biblioteca din autobuz"....

Ozzy Osbourne şi Mary J. Blige, printre artiștii ce vor fi incluși în Rock & Roll Hall of Fame în 2024

Anul acesta, Rock & Roll Hall of Fame își deschide porțile pentru o nouă serie de legende din lumea muzicală, printre care se numără...

“Biblioteca din autobuz”. Unde și când va fi disponibilă noua opțiune din transportul în comun

Veste minunată pentru locuitorii din Târgu Mureș! În Săptămâna Națională a Bibliotecilor, Biblioteca Județeană Mureș vine cu o inițiativă inovatoare - "Biblioteca din autobuz"....
Ultima oră
Pe aceeași temă