10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Paradisul natural al României. Trei motive să nu ratați o vacanță...

FOTO+VIDEO. Paradisul natural al României. Trei motive să nu ratați o vacanță în Delta Dunării

Dacă ați ajuns odată în Delta Dunării, veți dori, cu siguranță, să vă întoarceți. Dacă nu ați ajuns încă, ar trebui să vă programați o vacanță în acest paradis natural al României.

Trei sunt motivele pentru care nu trebuie să ratați o vacanță în Delta Dunării: este una dintre cele mai frumoase zone ale României, găsiți acolo unele dintre cele mai frumoase specii de păsări și flori din lume și, nu în ultimul rând, veți avea posibilitatea să gustați, probabil, cele mai bune preparate din pește pe care le-ați mâncat vreodată. Un turist care ajunge în Deltă trebuie să facă trei lucruri, spune Cristian Bărhălescu, pasionat de zonă, proprietar al unei agenții de tu­rism. „Trebuie să șteargă toate marotele și preconcepțiile le­gate de Delta Dunării, care spun că acolo e ceva în genul junglei din America de Sud. Trebuie să fie pregătiți pentru impactul cu unii dintre cei mai prietenoși oameni care au existat vreodată. Nu în ultimul rând, trebuie să lase jumătate de bagaje acasă și să își ia de două ori mai mulți bani, pentru că acolo au ce face cu ei“, spune el.

Din Mahmudia în Sulina

Aveți de unde alege cazare. Rezervaţia Biosferei Delta Dunării se întinde pe 5.800 de km pătrați, adică aproximativ 2,5% din suprafața României. Sute de pensiuni, hoteluri sau chiar case ale localnicilor vă așteaptă. Dacă preferați o vacanță mai aproape de natură, puteți alege cortul. Cu mașina se ajunge până în Mahmudia, o localitate aflată între două lumi. Aici poți întâlni și blocuri comuniste, dar și pensiuni moderne, de patru stele, amplasate pe brațul Sf. Gheorghe. O destinație potrivită pentru cei mai comozi și cu mai puțin timp. Un iubitor adevărat al Deltei Dunării nu se va opri însă la capătul drumului de asfalt. Va lăsa mașina în Tulcea, Mahmudia sau Murighiol (în deplină siguranță, nu au fost semna­late evenimente nedorite) și se va urca într-un vapor care îl va duce spre inima acestui tărâm fabulos. Sunt curse regulate din Tulcea, cu șalupe rapide sau ambarcațiuni mai lente. Acestea vă duc în Crișan, satul din inima Deltei, spre Sfântu Gheorghe sau spre Sulina, cel mai estic punct al României și, totodată, al Uniunii Europene.

 

Prețuri accesibile

Prețurile diferă, evident, în funcție de condițiile de cazare. Găsiți o cameră dublă, cu condiții decente, de la 60 de lei, în cursul săptămânii, în Crișan. Pentru pretențioși există și hoteluri plutitoare de cinci stele, al căror tarif începe de la 300 de lei pe cameră. Hotelierii au pregătit, pentru vârful de sezon, și o serie de oferte speciale, care includ mai mult decât cazare. Cu 148 de euro de persoană, de exemplu, puteți sta trei nopți într-un hotel plutitor. În acest tarif sunt incluse taxa de intrare în rezervație, petreceri tematice, unelte de pescuit și momeli, dar și două excursii. Oriunde ați fi cazat, o astfel de excursie, cu barca, șalupa sau un mic vapor, pe canalele Deltei, nu trebuie ratată. O ambarcațiune în care pot călători 10-12 persoane costă 700 de lei, pentru o excursie de circa 4 ore. „Urcați cu încredere în orice barcă din Deltă. Nu uitați, desigur, de măsurile obligatorii de siguranță, cum ar fi purtarea vestei de salvare. Și încă ceva: încărcați-vă aparatul de fotografiat, pentru că îl veți folosi foarte mult“, spune Cristian Bărhălescu, În funcție de traseu, veți vedea însă locuri excepționale. Există câteva obiec­tive care nu trebuie ratate. Printre ele, Pădurea Letea, cu cele 500 de specii de plante și 2.000 de specii de insecte, dar și cu renumiții cai sălbatici. Singurul loc din Europa unde cresc liane. Treceți pe listă și multele lacuri din zonă, mai ales cele cu vegetație plutitoare, cum sunt Obretinul Mic și Rădăcinos, formațiunile de plaur (for­ma­țiune vegetală acvatică, com­pactă, în care predomină stuful, care plutește la suprafața apei), pădurea și grindul Caraorman, dunele de nisip mobile. Veți vedea și o parte din colonia de pelicani din Deltă, cea mai mare din Europa.

„Aici am găsit definiția liniștii“

Chiar dacă e vară, oamenii din turism spun că Delta este un loc pe care îl puteți vizita și iarna. “Acolo, iarna, am găsit definiția liniștii. Este o liniște care doare. Auzeam numai respirația mea. Nu bate vântul, nu foșnește o frunză“, spune Cristian Bărhă­lescu. Vizitatorii Deltei vor trăi experiențe fabuloase, cum ar fi răsăritul și apusul. “Și încă ceva. Aerul aici e foarte curat și tare. Trebuie să fiți pregătiți să dormiți neîntorși după o ieșire cu barca pe canale“, a completat el. 

În Delta Dunării, puteți mânca pește în toate felurile pe care le gătesc lipovenii: diverse tipuri de borș, storceag (adică ciorbă de sturion), saramuri, chifteluțe și sarmale de pește, pește la grătar, prăjit, dar și cele mai bune icre.

Sit UNESCO

Delta Dunării a fost declarată sit al patrimoniului universal natural UNESCO şi zonă umedă de importanţă internaţională, ca habitat al păsărilor de apă şi al speciilor de peşti cu valoare economică. Este unica deltă de pe glob declarată rezervaţie a biosferei deoarece conservă exemple de ecosisteme caracteristice care adăpostesc peste 5.500 de specii de floră şi faună, din care se remarcă 331 de specii de păsări (din care 320 de specii sunt protejate şi strict protejate prin convenţii internaţionale) şi 135 de specii de peşti.

Borș, storceag, sarmale de pește…

Veți găsi, desigur, și piept de pui în Deltă, dar ar fi aproape un sacrilegiu să nu mâncați pește când sunteți în împărăția peștelui. Aici puteți mânca pește în toate felurile pe care le gătesc lipovenii: diverse tipuri de borș, storceag (adică ciorbă de sturion), saramuri, chifteluțe și sarmale de pește, pește la grătar, prăjit, dar și cele mai bune icre. Cele mai bune pentru că oamenii de aici nu pun în ele ulei și griș, ingrediente prea scumpe în Deltă. Bucătarii de aici vă vor pregăti cel mai bun borș de pește din România. Tradiția spune că, pentru a avea un gust veritabil, trebuie făcut cu apă din Dunăre. Pensiunile moderne au renunțat la ea. Nu au renunțat însă la rețeta pe care o cunosc de când lumea. “Punem coadă de crap și falcă de sturion. Atenție, este afrodiziac“, spune un bucătar din Deltă. Delicios. 

Cele mai citite

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...
Ultima oră
Pe aceeași temă