10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialPicturi care au primit o a doua viață

Picturi care au primit o a doua viață

 

În cadrul proiectului „Exponatul lunii“, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) prezintă în luna iulie trei fragmente de pictură murală de la Biserica Trei Ierarhi din Iași, unul dintre cele mai faimoase monumente arhitectonice din țara noastră, datând din 1639, o autentică perlă a ortodoxiei.

MNIR a inițiat în perioada 2011-2012 conservarea și restaurarea celor trei fragmente de pictură murală extrase de la Biserica Trei Ierarhi din Iaşi în timpul lucrărilor care au avut loc la sfârșitul secolului al XIX-lea-începutul secolului al XX-lea, după cum se arată pe site-ul instituției.

Din extragerile parțiale de pictură murală de la Biserica Trei Ierarhi, inițiate în timpul restaurării de către arhitectul Lecomte du Noüy, s-au păstrat doar câteva fragmente. O parte dintre acestea sunt expuse în Sala Gotică a vechii catedrale a Mitropoliei din Iaşi, transformată în muzeu, printre care un portret al lui Vasile Lupu împreună cu portretele primei sale soții, Tudosca, al fiului Ioan şi al fiicei Ruxandra. Trei dintre fragmentele extrase se află la Muzeul Național de Istorie a României.

Picturi salvate de la dispariție

Primul fragment, reprezentând Supliciul Sfântului Eustație, este cea mai mare dintre cele trei picturi murale extrase şi reprezintă martiriul Sfântului Eustație. Sfântul este zugrăvit împreună cu familia sa (soția şi cei doi fii ai săi, Agapie şi Theopist) în timpul supliciului prin ardere într-un vas de aramă în formă de bivol.

Al doilea fragment, Sfânt cu aureolă în relief, ilustrează un portret de sfânt din iconografia bizantină, neidentificat din cauza absenței inscripției ce s-a pierdut o dată cu fondul din jurul aureolei. Sfântul a fost zugrăvit cu barbă, are o mantie purpurie şi o aureolă în relief, decorată cu motive vegetale stilizate şi poleită cu foiță galben-aurie.

Fragmentul al treilea este un portret al domnitorului Moldovei, Vasile Lupu, ctitorul Mânăstirii Trei Ierarhi. Chipul voievodului este reprezentat cu sprâncene negre, cu barbă şi mustăți. Poartă pe cap o căciulă neagră cu “surguci”. Este înfățişat în costum de ceremonial, haină roşie cu două rânduri de brandenburguri şi o mantie neagră deasupra.

Ca în multe alte situații, aceste picturi murale au fost afectate de-a lungul istoriei de numeroase evenimente ce au dus la degradarea lor, cum ar fi invaziile şi incendiile ce le-au însoțit sau cutremurele succesive care, începând din secolul al XVIII-lea, au afectat periodic biserica. Chiar şi extragerea fragmentelor s-a făcut într-un mod necorespunzător, acest lucru contribuind la accentuarea stării de degradare. O analiză detaliată a stării de conservare a constatat că, după extragerea in situ de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi transpunerea pe un suport mobil, au existat şi alte intervenții nefericite, realizate la nivelul picturilor murale, ce au completat inventarul degradărilor.

Restaurarea celor trei fragmente de pictură murală, realizată de echipa de specialiști coordonată de lect. univ. dr. Romeo Gheorghiță, a salvat practic aceste prețioase artefacte. Acțiunea de conservare-restaurare realizată va ajuta acum mai mult la înțelegerea valorii istorice şi artistice a ansamblului pictural de la Biserica Trei Ierarhi, pierdut ireversibil în urma restaurării ce s-a desfăşurat între 1882 și 1894.

Microexpoziția este deschisă la MNIR până pe 17 august.

Cele mai citite

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

România are un stand la expoziția economică din Kazahstan

România are, în premieră, un stand la expoziția economică din Kazahstan, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România. "România, promovată în premieră la Almaty,...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă