12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialSIBIU. Muzeul ASTRA organizează Pomana porcului

SIBIU. Muzeul ASTRA organizează Pomana porcului

Ziua Națională a României va fi serbată într-un mod inedit la Muzeul ASTRA din Sibiu. Muzeografii și vizitatorii vor participa la celebrarea unui obicei întâlnit de secole prin satele din România. Concret, echipa de la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA“ va sărbători Ziua Naţonală a României cu „pomana porcului“.

Obiceiul surprinde toţi paşii pregătirii bucatelor din carne de porc în prag de Crăciun. Datina va fi repusă în scenă cu ajutorul unor bucătari inimoşi, care vor folosi pentru asta reţete tradiţionale, păstrate cu sfinţenie dealungul timpului şi transmise apoi din generaţie în generaţie.

De 1 Decembrie, la Sibiu, festinul culinar va începe la ora 11:00, la Cârciuma din bătrâni, amenajată în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde bucătarii îi vor întâmpina pe localnici şi turişti cu porţii zdravene de tochitură de porc cu mămăliguţă, adică „pomana porcului“, asezonate cu murături preparate după rețetele tradiționale, din noua producţie a hanului, care a recreat atmosfera care putea fi întâlnită în secolul al XIX-lea în satele din sudul Transilvaniei. „Special pentru acest eveniment, bucătarii vor sacrifica un porc care cântăreşte în jur de 200 de kilograme, iar «pomana porcului» va fi pregătită în două ceaune de câte 50 de kilograme fiecare.

Preţul unei porţii va fi de 15 lei“, spun bucătarii. Cei interesaţi vor putea totodată să se aprovizioneze pentru sărbători şi pentru lunile friguroase de iarnă cu slanină, cârnaţi, tobă şi caltaboş pregătite după reţete ţărăneşti vechi, spun organizatorii evenimentului.

O perlă turistică

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA“ este una dintre principa­lele atracţii turistice ale Sibiului și reprezintă o modalitate de a păstra cele mai valoroase părți ale patrimoniului țărănesc material și imaterial din aceas­tă regiune. Muzeul, unul dintre cele mai mari de acest gen din Europa, se află în rezervaţia naturală „Dumbrava Sibiului“, dispune de un lac şi de peste zece kilometri de alei, de-a lungul cărora sunt amplasate casele tradiţionale româneşti, caracteristice pentru cele mai importante stiluri arhitecturale cristalizare în diferitele regiuni ale României. Turiștii pot face un scurt tur cu trăsura, cu barca sau cu sania, în funcţie de sezon. Muzeul în aer liber se întinde pe o suprafaţă ce depăşeşte 100 de hectare, din care expoziţia propriu-zisă ocupă 42 de hectare.

Vizitatorii au la dispoziţie două restaurante, două pensiuni, un spaţiu de joacă, un centru de informare turistică, dar și parcări care pot cuprinde un mare număr de mașini și autocare. Aleile din muzeu au fost refăcute prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, şi tot cu finanţare internațională, este în curs de realizare construcţia unui Pavilion Muzeal Multicultural.

Pomana porcului este un obicei păstrat în zona Transilvaniei

Foto: Proiectul Jurnalişti români pentru Sibiu/România iubeşte Sibiul

Cele mai citite

Regele Charles își reia activitățile publice. “A înregistrat progrese încurajatoare în tratamentul împotriva cancerului”, afirmă medicii

Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Acesta face...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă