13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialSoNoRo aniversează 10 ani

SoNoRo aniversează 10 ani

Între 30 octombrie și 16 noiembrie 2015, la București, Arad, Cluj-Napoca și Bistrița va avea loc o nouă ediție a Festivalului de Muzică SoNoRo, care aniversează un deceniu de existență. 

Deschiderea oficială a festivalului are loc pe 30 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni din București, cu piese de Franz Schubert, Gabriel Fauré și George Enescu.

Ediția aniversară cuprinde 18 concerte ce vor fi susținute la București, Arad, Cluj-Napoca și Bistrița, cu piese atent selectate, inspirate de tărâmul viselor și al visurilor, și titluri sugestive precum: “Journal of Dreams”, “The Night Vision”, “The Dreamers”, “Il Sogno”, “Spoken Dreams”, “Mozart: Radiography of Dreams”.

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în  unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo, SoNoRo-Interferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni, SoNoRo On Tour, SoNoRo Arezzo, SoNoRo Conac, seria de concerte estivale găzduite în clădiri de patrimoniu din România, și SoNoRo Sofia.

12 concerte la București

“În cei zece ani de existență ai Festivalului SoNoRo am visat și imaginat, am interpretat și împărțit cu dumneavoastră multe lucruri, idei sau imbolduri, artistice, personale, intense și ieșite din comun. Am mizat pe parteneriate pe termen lung, care au la bază încredere, calitate, punctualitate și promisiuni respectate, și pe faptul că toate părțile implicate au de câștigat, că putem aduce drept garanție calitatea artistică și organizatorică. Rezultatul înseamnă o decadă de muzică bună, alături de prieteni vechi și noi. Mulți dintre aceștia se vor întoarce în luna noiembrie pentru a sărbători împreună aniversarea acestor minunați zece ani de SoNoRo.

Marele poet mexican Octavio Paz îndemna cu înțelepciune: «Meritați-vă visul!». Și noi vom face totul pentru a ni-l merita, transformând SoNoRo The Dreamers în două săptămâni magice și încântătoare. Fiți alături de noi în această lume de vis!”, vă invită Răzvan Popovici, director SoNoRo, și Diana Ketler, director artistic SoNoRo.

Peste 35 de artiști de renume ai elitei muzicale europene vor lua parte anul acesta la festival: pianistul Konstantin Lifschitz, violoniștii Philippe Graffin, Anna-Liisa Bezrodny, Marc Bou-chov, Alissa Margulis, Daniel Rowland, violonceliștii Alexander Bouzlov, Alexander Chau-shian, Jan-Erik Gustaffson, clarinetistul Michel Lethiec, acordeonistul Srdjan Vukasinovic, duo-ul Lucian Ban și Mat Maneri, cvartetul Casal și orchestra elvețiană Chaarts.

Publicul bucureștean va avea douăsprezece ocazii să intre in atmosfera festivalului, începând cu spectacolul de deschidere de la  Palatul Cotroceni și continuând cu serate muzicale în sălile de spectacol din Palatul Cercului Militar Național, ARCUB – Gabroveni, The Ark, Institutul Cultural Român, Palatul Bragadiru, Muzeul Național de Artă al României, Ateneul Român și la Catedrala Sfântul Iosif. Ultimul concert din Bucu-rești, “Dream on – Happy Birth-day, SoNoRo!”, are loc la Palatul Bragadiru, iar programul este o surpriză oferită publicului de renumitul violonist Gilles Apap și artiștii SoNoRo.

Concert la Carnegie Hall

SoNoRo a pregătit anul acesta două Saloane muzicale, alături de criticul literar Marius Chivu și Edmond Niculuşcă, președintele A.R.C.E.N., găzduite de ARCUB – Gabroveni în București și de Banca Națională a României, sucursala din Cluj-Napoca.

A X-a ediție SoNoRo prile-juiește și lansarea unui nou album – ”Lived and Dreamed“ – avându-i ca protagoniști pe patru dintre membrii Ensemble Raro, ansamblul “in residence” al Festivalului SoNoRo: Diana Ketler, Alina Pogostkina, Răzvan Popovici și Bernhard Naoki Hedenborg. Repertoriul include cvartetele cu pian ale lui Josef Suk și Antonín Dvořák și ”Povestea” lui Leoš Janáček pentru violoncel și pian. -SoNoRo continuă expansiunea națională printr-un concert organizat în premieră la Arad și, la nivel internațional, printr-un concert organizat pe 30 noiembrie 2015, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, în renumita Carnegie Hall din New York.    

Cele mai citite

Mai mult de 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România

Cel puțin 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România. Ei au murit în încercarea de a...

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...

Starea de sănătate a lui Robert Fico este una “pozitivă”

Prognoza referitoare la evoluția stării de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este încurajatoare", a declarat sâmbătă ministrul slovac al...
Ultima oră
Pe aceeași temă