10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialStatueta Oscar câştigată de actriţa Norma Shearer, vândută la licitaţie. Care a...

Statueta Oscar câştigată de actriţa Norma Shearer, vândută la licitaţie. Care a fost preţul

Statueta Oscar câştigată de actriţa Norma Shearer în anul 1930 a fost vândută, miercuri, la o licitaţie organizată de Academia de film americană, cu suma de 180.000 de dolari, informează Reuters, citată de Mediafax. 

Statueta, câştigată de Norma Shearer pentru rolul pe care l-a interpretat în filmul “The Divorcee” (1930), a fost pusă în vânzare de fundaţia artistei. La acelaşi eveniment, o statuetă Oscar atribuită la categoria “cea mai bună imagine”, pentru filmul “White Shadows in the South Seas” din 1928, a fost vândută tot cu 180.000 de dolari.

Statuetele Oscar ajung foarte rar să fie vândute la licitaţie, deoarece, începând din 1950, Academia de film americană, instituţia care organizează gala de decernare a premiilor Oscar, a impus o regulă, potrivit căreia câştigătorii de Oscar, moştenitorii lor sau fundaţiile lor nu pot să vândă aceste statuete pe piaţa liberă înainte de oferi Academiei dreptul de a la achiziţiona în regim de prioritate, contra sumei de 1 dolar.

Instituţia americană, veche de 88 de ani, a încercat recent să îşi păstreze drepturile de proprietate şi asupra trofeelor decernate înainte de anul 1950.

În 2014, fundaţia actriţei Joan Fontaine a retras statueta Oscar a acesteia de la o licitaţie aşteptată cu mare nerăbdare, după ce Academia de film americană a ameninţat că o va da în judecată dacă va vinde acel trofeu.

În iulie 2015, Tribunalul Superior din Los Angeles a decis că Academia de film americană are dreptul să aplice acea regulă şi în cazul unei statuete Oscar atribuite în 1943 care a fost vândută la licitaţie, deoarece câştigătorul ei, directorul artistic Joseph Wright, a rămas membru al academiei dincolo de anul 1951.

Licitaţia de miercuri a fost organizată de casa Profiles in History la sediul ei general din Hollywood.

Actriţa Norma Shearer s-a născut în Canada în 1902 şi, după ce s-a mutat la New York în ianuarie 1920, a devenit o apreciată actriţă de teatru şi film. A devenit o vedetă de prim rang la Hollywood în anii 1930 şi a fost nominalizată de şase ori la premiile Oscar la categoria “cea mai bună actriţă” pentru rolurile interpretate în filmele “Their Own Desire” (1929), “The Divorcee” (1930), “A Free Soul” (1931), “The Barretts of Wimpole Street” (1934), “Romeo and Juliet” (1936) şi “Marie Antoinette” (1938), câştigând mult râvnita statuetă o singură dată, în 1930, graţie evoluţiei sale din pelicula “The Divorcee”. A murit în 1983 la vârsta de 80 de ani.

Cele mai citite

CNAIR începe proiectarea și execuția autostrăzii Alternativa Techirghiol

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a trimis marţi, 23 aprilie, la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP), documentaţia de atribuire a...

Care este cel mai bun material pentru covoare și covorașe de joacă pentru camera copiilor

Când vine vorba de crearea unui spațiu confortabil și sigur pentru bebeluși și copii, selectarea covorului potrivit și a covorașului de joacă a celor...
00:01:23

Qatar ripostează împotriva „minciunilor” israeliene

Doha, Qatar – Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed Mohammed al-Ansari, a criticat membrii oficialității israeliene, inclusiv miniștri din guvernul...
Ultima oră
Pe aceeași temă