3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialStudiu. Turismul din România caută simboluri mai eficiente decât DRACULA

Studiu. Turismul din România caută simboluri mai eficiente decât DRACULA

Antreprenorii români vor să-și promoveze țara, cea de-a doua cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, drept un loc pentru investiții și vizite, transmite Bloomberg citată de Agerpres.

În condițiile în care economiștii prognozează că îngrijorările legate de Brexit și de Orientul Mijlociu vor duce la reorientarea atenției investitorilor spre fostele țări comuniste, românii încearcă să schimbe imaginea unei țări sărace, cunoscută cel mai bine pentru Dracula, într-o destinație cu plaje neatinse, culturi de viță de vie, spa-uri și stațiuni montane.

Un exemplu în acest sens este Ivan Patzaichin, de patru ori medaliat olimpic, și partenerul său Teodor Floru, al căror proiect de eco-turism din Delta Dunării angajează pescarii din localitățile izolate pentru a le arăta turiștilor modurile tradiționale de pescuit și gătit. Patzaichin vrea să utilizeze fonduri structurale pentru a pune la punct și a finanța o rețea care până acum numără aproximativ 120 de oameni. În acest fel, Patzaichin speră că va aduce fonduri în una din cele mai sărace regiuni ale României și le va arăta localnicilor din Deltă cum să supraviețuiască într-o lume modernă prin care călătoresc turiști bogați.

“Vrem să le arătăm locuitorilor că există și alte modalități prin care poți să îți asiguri traiul. Vrem să se unească și să pună la punct mici comunități care să lucreze împreună, să înființeze pensiuni și să le arate oaspeților modul tradițional de viață”, a spus Ivan Patzaichin.

Șansele României de a schimba zeci de ani în care industria turistică a fost neglijată nu au fost niciodată mai bune. În al doilea trimestru al acestui an, economia României a crescut cu 6%, cel mai mare avans din Uniunea Europeană.

“Este nevoie de un turism modern în București și investiții orientate spre expați”, crede Mihai Patrulescu, economist șef la UniCredit Bank București.

Numărul turiștilor străini și al expatriaților care trăiesc și muncesc în România a crescut constant după ce țara a luat măsuri pentru a combate corupția iar sistemul politic s-a stabilizat. Percepția unui climat de afaceri îmbunătățit în România ajută la atragerea investitorilor, în primele șase luni ale acestui an investițiile străine directe ridicându-se la două miliarde de euro, comparativ cu 1,6 miliarde de euro în perioada similară a anului trecut.

Guvernul de la București a decis să cheltuie și el aproximativ trei milioane de euro pentru promovarea turismului în acest an, a precizat secretarul de stat pentru mediul de afaceri și IMM-uri Claudiu Vrînceanu. Acesta a adăugat că anul trecut România a înregistrat aproximativ 120 de noi investiții în turism, pe fondul creșterii numărului de turiști și a sumelor cheltuite, în medie, de o persoană.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă