12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSute de clujeni au participat la Marșul Lecturii

Sute de clujeni au participat la Marșul Lecturii

Candidatura Clujului, care este în acest an Capitală Europeană a Tineretului, la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 a fost subliniată din nou printr-un eveniment inedit. Un marș al cititorilor, care a strâns sute de persoane în centrul orașului, a demonstrat, în special copiilor care au venit la eveniment, că cititul este ”cool”.

Marșul Lecturii a început din fața Universității Babeș-Bolyai, unde s-au strâns sute de oameni. Fiecare a adus cu sine un volum, pentru a marca astfel, simbolic, interesul pentru lectură. Sociologul Vasile Dâncu spune că publicul a învățat să iubească din nou cartea.

”Am făcut multe studii despre lectură în ultima vreme. Vreau să spun că lumea citește din ce în ce mai puțin, cam de zece ori mai puțin decât citea înainte de 1989. Aceasta se vede și în tiraje, văd și editorii, văd și cei care vând carte. E o mutație culturală pe care n-avem cum să n-o înțelegem, este trecerea, cumva, dinspre cuvânt spre imagine”, a spus sociologul Vasile Dâncu, adăugând că, în ciuda acestui lucru, cititul nu va dispărea.

„O mie de ferestre spre lume“

Poetul Adrian Popescu, redactorul-șef al revistei literare „Steaua“, afirmă că cititul este unul dintre cele mai importante acte culturale. ”Este o idee excelentă, după părerea mea, să reintroduci această pasiune a lecturii, a cititului. Cititul îți deschide o mie de ferestre spre lume, îți deschide orizontul, te face să fii din om mai om, îți creează o stare specială de tensiune intelectuală, îți cultivi sensibilitatea, cunoștințele, afectivitatea. Deci le-aș recomanda tuturor ca o foarte frumoasă îndeletnicire spirituală cititul”, a spus poetul Adrian Popescu.

De asemenea, poetul Ioan Cocora crede că acest Marș al Lecturii este expresia caracterului poetic al comunității clujene. El s-a referit și la relația dintre creatorul de literatură și copii. ”Dacă nu citesc, e rău. Dacă citesc, e foarte bine, iar rostul nostru este să-i facem să citească. Deci acesta este scopul cu care am venit din București la Cluj, dar am mai venit cu încă ceva în suflet, cu melancolia anilor tineri, ca vechi clujean. 30 de ani am locuit în Cluj și de fiecare dată descopăr un Cluj altfel, un Cluj care își are poezia lui”, a spus poetul Ioan Cocora.

Mulți dintre participanții la marșul care a avut loc în centrul Clujului au fost copii, care au venit cu cărțile lor preferate. De la volume precum ”Jurnalul unui puști” și până la romane clasice, precum ”Prinț și cerșetor”, cărțile au fost frământate cu emoție în mâinile copiilor care au ajuns la microfonul pus la dispoziție de către organizatorii manifestării pentru a citi fragmente din volumele pe care le-au adus cu ei. Marșul Lecturii a marcat deschiderea oficială a Festivalului Internațional de Carte Transilvania, care are loc în Piața Unirii din Cluj.   

Interes pentru lectură

Marșul Lecturii este doar unul dintre evenimentele care își propun să îi stimuleze din nou pe clujeni să citească. În urmă cu câteva săptămâni, Clujul a ajuns vedetă în presa internațională după ce autoritățile locale au aprobat inițiativa tânărului Victor Miron, cel care a lansat pe Facebook campania ”Cărțile pe față”. Concret, Consiliul Local și Primăria Cluj-Napoca au decis ca, periodic, cei care citesc în autobuze, troleibuze sau tramvaie să călătorească gratuit. ”Astfel de inițiative subliniază vitalitatea comunității și potențează șansele Clujului de a deveni Capitală Culturală Europeană. Este foarte important faptul că aceste idei vin din mediul privat cultural, din societatea civilă și din rândurile intelectualilor care își asumă un rol civic, nu sunt inițiative administrative. Pe de altă parte, este semnificativ faptul că administrația publică sprijină astfel de inițiative. Unul dintre secretele reușitei orașelor care au devenit în trecut Capitale Culturale Europene a constat tocmai în mobilizarea întregii comunități”, a spus Ingrid Owen, expert cultural la Bruxelles.

Am făcut multe studii despre lectură în ultima vreme. Vreau să spun că lumea citește din ce în ce mai puțin, cam de zece ori mai puțin decât citea înainte de 1989. Aceasta se vede și în tiraje, văd și editorii, văd și cei care vând carte. E o mutație culturală pe care n-avem cum să n-o înțelegem, este trecerea, cumva, dinspre cuvânt spre imagine.“ Vasile Dâncu, sociolog

 

 

Marșul Lecturii a pornit din fața Universității Babeș-Bolyai și s-a încheiat în Piața Unirii

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă