6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialȚăranul român și muncile câmpului

Țăranul român și muncile câmpului

Expoziția de fotografie „Tradițiile și tranzițiile fânului” deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român vă invită să descoperiți toate tradițiile și credințele populare legate de vremea și tipicul culesului, dar și tranzițiile fânului, de la firul de iarbă la clăile sau baloții de fân, să aflați secrete despre plante, ori legende locale, dar și să ascultați ”clocoticii” sunând în iarbă.

Verile,  de dimineața până seara, ba chiar de primăvara devreme până toamna târziu, în zonele de deal și de munte se muncește la fân. Sute de căpițe și clăi de fân răsfirate împânzesc un teritoriu care capătă aspec­tele unei platforme mono-indus­triale vegetale. Unele rămân pe câmp până iarna, târziu, când sunt încărcate în căruțe sau sănii trase de cai, ori tractoare, pe măsură ce fânul bine așezat în șuri se împuținează. Clăile de fân, cu variate forme și dimensiuni, sunt parte a peisajului cultural și social devenit emblematic în zonele de munte și atrag atenția asupra faptului că, de-a lungul ultimului secol, peisajele europene de acest fel s-au transformat radical, ca urmare a schimbărilor socio-politice și economice care au dus la reducerea numărului de suprafețe administrate prin metode tradiționale, precum pajiștile semi-naturale bogate în biodiversitate.

Din 2009, o echipă interdis­ciplinară de biologi, antro­po­lo­gi și istorici agrari au pus bazele unui proiect de cer­cetare etnografică în câteva zone montane din jude­țele Maramureș, Cluj și Brașov, investigând cunoaș­terile și practicile care se mate­ria­lizează în fânețele și pășu­nile considerate astăzi elemen­te-cheie ale menținerii biodiver­sității, dar investigând și trans­formările aduse de politicile de subvenționare asupra practicilor care au condus la conservarea acestor piesaje.    

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă