15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialTaxa la podul Cernavodă a fost eliminată pe toată durata week-endului, după...

Taxa la podul Cernavodă a fost eliminată pe toată durata week-endului, după criticile lui Ponta

Compania de Autostrăzi şi Drumuri (CNADNR) a eliminat plata taxei la podul peste Dunăre de la Feteşti-Cernavodă pe toată durata week-endului, măsură cerută de premierul Ponta, care a afirmat că CNADNR este incompetentă în a identifica un sistem în care şoferii să achite taxa fără a aştepta la coadă, scrie Mediafax.

Taxa este eliminată astfel în intervalul 1 august – 1 septembrie, în zilele de week-end, începând cu ziua de vineri ora 13.00 şi continuând cu zilele de sâmbătă şi duminică, facilitatea urmând însă să fie menţinută şi pentru ziua de luni, până la ora 13.00.

Şoferii nu vor achita taxa nici joi, 14 august, începând cu ora 13:00, având în vedere că pe 15 august este zi nelucrătoare pentru bugetari.

La acest moment, taxa a fost deja eliminată fără să mai fie aşteptată ora 13.00, după ce vineri dimineaţa s-au format cozi la ghişee pentru plata taxei.

Noul orar de achitare a taxei a fost introdus printr-un ordin al şefului Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură, Alexandru Năstase, publicat joi seara în Monitorul Oficial.

Cu câteva ore înainte, premierul Victor Ponta a criticat, în Guvern, faptul că CNADNR nu a fost capabilă să introducă un sistem prin care şoferii să poată achita taxa rapid, fără să aştepte la rând.

"Am reuşit ca întotdeauna, când o instituţie sau o companie nu e în stare să rezolve o problemă simplă, CNADNR a reuşit să facă tot o catastrofă la bariera de la Feteşti. Oamenii cred că nu se mai duc în vacanţă de groaza că…nu ştiu cum s-au gândit orele alea, poate gândesc eu mai bine şi îi anunţaţi că de vineri până luni nu se plăteşte acolo, la Feteşti. Ţinem oamenii pentru 13 lei, ne batem joc de ei şi faptul că CNADNR e atât de incompetent încât nu e în stare să facă un sistem să poată oamenii să treacă mai repede, să plătească, nu e vina oamenilor", a declarat Ponta joi, în şedinţa de guvern.

Taxa de pod a fost sistată, în zilele de week-end, din 4 iulie, măsura fiind valabilă până la 31 august.

Iniţial, măsura a fost aplicată de CNADNR pe sensul Bucureşti – Constanţa în intervalul 18:00 – 24:00, în zilele de vineri, şi sîmbăta între orele 06:00 şi 12:00, iar pe relaţia Constanţa – Bucureşti şoferii au fost scutiţi de plata taxei duminica, între 16:00 şi 24:00.

Ulterior, din 25 iulie, intervalul orar din zilele de week-end în care şoferii nu plătesc tarifele de trecere pentru utilizarea podului peste Dunăre de la Feteşti – Cernavodă a fost extins.

Astfel, şoferii care merg spre litoral nu au plătit taxa în intervalul orar 14:00 – 24:00 (vineri) şi 06:00 – 14:00 (sâmbăta). La întoarcerea spre Bucureşti, încasarea tarifului a fost sistată duminica în intervalul orar 10:00 – 24:00.

Obligativitatea plăţii taxei pe Autostrada Soarelui a fost eliminată temporar în vara anului trecut, pentru sfârşitul de săptămână, după ce presa a relatat că în minivacanţa de Rusalii şoferii au fost obligaţi să aştepte şi două ore pentru a putea plăti taxa de autostradă la staţia Feteşti, rândul de maşini întânzindu-se pe 20 de kilometri.

O măsură similară a fost aplicată şi în vara lui 2012, doar pentru luna august, când Ministerul Transporturilor a decis că şoferii care merg vinerea spre mare şi cei care se întorc duminica nu vor mai plăti taxa pentru trecerea podului peste Dunăre de la Feteşti.

În acest an, taxa a mai fost suspendată în zilele de 30 aprilie, 1 şi 4 mai, pentru minivacanţa de 1 Mai.

CNADNR a comunicat la finele lunii iunie că sistarea încasării tarifului de trecere pentru utilizarea podului de la Feteşti – Cernavodă se va realiza doar în mod excepţional, în cazul depăşirii "timpilor rezonabili" de staţionare.

În plus, Compania de Drumuri a precizat că are în faza de elaborare a documentaţiei tehnice un proiect de modernizare a sistemului de încasare a tarifului de trecere a podului peste Dunăre la Feteşti – Cernavodă.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă