13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialTelescopul spațial Hubble împlinește 25 de ani. Ce imagini a publicat NASA...

Telescopul spațial Hubble împlinește 25 de ani. Ce imagini a publicat NASA la aniversarea lui

NASA a celebrat aniversarea de 25 de ani a telescopului spațial Hubble prin publicarea unor fotografii spectaculoase din spațiu, în care sunt suprinse peste 3000 de stele și praf multicolor, scrie site-ul space.com.

​Citește și: O interpretă renumită va cânta în SPAȚIU. Vezi cine este

Deschideți galeria foto de mai sus pentru a vedea imaginile spectaculoase NASA, surprinse din Hubble.

Grupul stelar din imagine se numește „Westerlund 2”, iar norul colorat din stânga grupului stelar este un „focar” de naștere a unor stele, numit „Gum 29” și aflatla 20.000 de ani-lumină de Pământ, în constelația Carina.

„Westerlund 2” măsoară între șase și 13 ani-lumină și are aproximativ două milioane de ani. Grupul stelar conține unele dintre cele mai strălucitoare și mai mari stele ale galaxiei noastre.

„Praful multicolor” este, de fapt, gaz, ale cărui culori îi indică compoziția. Nuanțele de roșu reprezintă hidrogenul, iar cele de verde reprezintă zonele care conțin oxigen.

Vânturile stelare emise de stelele din imagine se ciocnesc cu norii de gaz și, astfel, încep să se formeze noi stele.

Punctele roșii împrăștiate în imagini sunt stele în formare, încă învelite în gaz. Acestea au între unul și două milioane de ani.

„Hubble ne-a transformat complet credințele despre univers și ne-a arătat adevărata frumusețe și bogăție a cosmosului”, a spus astronautul John Grunsfeld.

Fotografia a fost publicată în timpul unui eveniment festiv, organizat la Newseum, în Washington.

În anul 2009, în a cincea misiune de reparare a telescopului, Hubble a fost îmbogățit cu o a treia cameră pentru captarea imaginilor din spațiu.

Telescopul spațial Hubble a fost lansat în spațiu în 24 aprilie 1990. Hubble ar putea continua să transmită imagini din cosmos și după anul 2020.

 

 

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă