14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialTradițiile sașilor, înviate la Cluj

Tradițiile sașilor, înviate la Cluj

Zeci de copii au serbat într-o manieră inedită Ziua Recoltei.

Tradițiile sașilor ardeleni sunt reînviate la Cluj de către membrii micii comunități germane care a supraviețuit de-a lungul secolelor. Ziua Recoltei a fost serbată la Cluj-Napoca ieri, la școala primară cu grădiniță Kinderland. Copiii au celebrat bogăția toamnei într-o manieră specifică odinioară comunității săsești, care a fondat Clujul în Evul Mediu și care a fost preluată apoi de toate comunitățile tradiționale din Transilvania.

Copiii au rostit poezii și au interpretat cântece în limbile tradiționale ale Transilvaniei, au dansat și au confecționat mici podoabe și jucării din fructe și legume. Ei au gustat apoi bucate tradiționale, însoțite de must. ”Bucatele sunt pregătite exact ca pe vremea bunicilor noștri sau, cum ar spune acum părinții elevilor noștri, în manieră ecologică”, a spus directoarea de la Kinderland, Olimpia Turcu.

”Ziua Recoltei este o celebrare a tradițiilor multiculturale ale Transilvaniei. Suntem foarte bucuroși să transmitem copiilor noștri bucuria sărbătoririi belșugului adus de fiecare toamnă”, a adăugat Olimpia Turcu, directoarea Kinderland.

”Este foarte important pentru orice comunitate să își păstreze tradițiile. În Transilvania avem o moștenire bogată multietnică și multiculturală. Păstrarea tradițiilor comunității germane, alături de cele ale tradițiilor românilor și maghiarilor, este un elemen important, care arată că orașul nostru este unul al confluențelor culturale”, a spus invitatul special al celebrării, directorul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, istoricul clujean Leonard Horvath.

O semnificație profundă

Ziua Recoltei, în tradiția germană, are rădăcini precreștine. Odinioară, germanii păgâni mulțumeau zeităților pământului pentru recoltele îmbelșugate. În perioada creștină, această sărbătoare a devenit una în care oamenii înalță Mântuitorului rugăciuni de mulțumire. Serbarea este un moment de veselie, cu câteva săptămâni înainte de începerea lungului Post al Crăciunului, atunci când distracția și veselia sunt înlocuite cu reculegere și meditație.

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă